De ongekende eigenschappen van bijenpollen

Bijenpollen, ook wel bijenbrood genaamd, worden gevormd van het stuifmeel dat van het mannelijke deel van bloemen verzameld wordt. Hier voegen de bijen honing of nectar aan toe, waarna er korrels ontstaan, ook wel pollen geheten. Deze pollen vormen een voedingsbron voor de gehele bijenkolonie, inclusief de koningin.

Wat is bijenpollen en waar komen ze vandaan?

Tegenwoordig zijn bijenpollen opnieuw in trek dankzij alle heilzame kwaliteiten die het bezit. De moderne wetenschappelijke studies naar bijenpollen zijn ooit begonnen in de Kaukasus, omdat veel mensen in dit gebied een zeer hoge leeftijd bereiken (tot wel 150 jaar). Dit feit wekte de nieuwsgierigheid van een aantal wetenschappers en al snel werd duidelijk uit onderzoek dat een groot gedeelte van deze mensen imker bleken te zijn of een imker in de naaste familie of kennissenkring te hebben. De verschillende bijenproducten die door deze mensen werden geconsumeerd bleken verantwoordelijk te zijn voor hun uiterst hoge leeftijd. Ook de oude volkeren van Moeder Aarde prezen deze prachtige lieve dieren en hun superfoods eeuwen geleden hoog aan en er zijn zelfs referenties naar de bij in het oeroude Hindu-geschrift “Rig-Veda” van 2000-3000 voor Christus, waar de bijenvolkeren wederom sterke helende krachten werden toegedicht. Ook worden bijen wel 68 keer in de Bijbel genoemd, en worden geprezen in de Koran, de Talmud, de Torah en oude geschriften uit het verre Oosten (o.a. China), alsook in oude geschriften van de oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen. Bijenpollen worden zelfs in onze tijden nog steeds “Ambrosia” genoemd, wat in de Griekse mythologie “Food of the Gods” betekent. Bijen zijn de beschermengelen van onze planeet en de mensheid en al het leven op Moeder Aarde en een uiterst essentieel dier in onze voedselketen, misschien zelfs de allerbelangrijkste. Zoals Albert Einstein ooit zei: ´Als de bijen verdwijnen van het aardoppervlak, dan heeft de mensheid nog maximaal 4 jaar te leven’. …we zijn dus gewaarschuwd!

bijenpollen

Wat doet bijenpollen?

Omdat bijenpollen o.a. een enorme hoeveelheid vitamines (A, B complex, C, D, E), mineralen (selenium, calcium, magnesium), aminozuren, enzymen, co-enzymen, lecithine, koolhydraten (in de vorm van natuurlijke suikers), vetzuren, hormonen en sporenelementen bevatten, zijn ze uiterst gezond voor ons als mens om als voedingssupplement te gebruiken. Pollen bezitten dus een flinke dosis vitamines, die bijna zo goed als allemaal in de juist verhoudingen voorkomen, iets wat vrij uniek is en hierdoor de voedingswaarde van de pollen nog eens extra verhoogd. Speciaal in tijden van verlaagde weerstand vormen deze pollen een middel dat ideale uitkomst biedt in bijvoorbeeld de wintermaanden, of ter ondersteuning in tijden van stress en ziekte. Voor de vegetariërs onder ons vormen bijenpollen ook een waardevol supplement, omdat het naast vlees één van de weinige voedselbronnen van vitamine B12 is. Ook zijn pollen vooral heel erg rijk aan antioxidanten, die essentieel zijn voor het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam, welke verantwoordelijk zijn voor kankervorming en andere vormen van celmutatie. Uit uitvoerige onderzoeken naar tumoren bij muizen is zelfs gebleken dat een groot gedeelte van de muizen die pollen gevoed kregen zelfs nog tumorvrij waren, dit terwijl de muizen die geen pollen in hun voeding kregen allemaal al lang aan tumoren waren overleden. Pollen bevatten ook nog eens een hoog gehalte van de immuunsysteem stimulerende stoffen RNA (ribonucleïnezuur) en DNA (desoxyribonucleïnezuur). RNA en DNA zijn van cruciaal belang voor de gezondheid en levensduur. Zij zijn verantwoordelijk voor het sturen van cellulaire groei, vernieuwing en reparatie van cellen en tekortkomingen van deze stoffen leiden tot voortijdige veroudering en verminderde immuniteit. RNA-DNA raakt uitgeput in het lichaam als gevolg van o.a. inspanning, stress, vervuiling en slechte voeding en daarom is het aanvullen van RNA-DNA essentieel voor elk aspect van onze lichamelijke gezondheid en voor onze totale levensduur. Pollen blijken dus uitermate geschikt als booster van het immuun- en afweersysteem en blijken tevens een fantastisch hulpmiddel te zijn om onze lichaamscellen te stimuleren zichzelf op gezonde wijze te regenereren. Daarom staan met name pollen, maar ook andere bijenproducten bekend als voedingssupplementen die zeer sterke levensverlengende kwaliteiten bezitten. Hiermee kan dus worden verklaard waarom bijvoorbeeld mensen in het Kaukasus gebied een hoge tot zeer hoge leeftijd weten te bereiken door het gebruik van bijenpollen en andere bijenproducten.

Bijenpollen staan vandaag de dag bekend om de volgende kwaliteiten: levensverlengende kwaliteiten, bestrijding van cel mutatie(met name van kanker), versterking van ons afweer- en immuunsysteem, ter verhelping van huidproblemen en allerlei soorten allergieën, verhoging van mentale capaciteiten (helderheid, cognitief geheugen, concentratie), verhoging van energieniveau en uithoudingsvermogen, regulering van het spijsverteringskanaal, voorkoming en bestrijding van infecties (dankzij antibiotische eigenschappen), balancering van lichamelijk gewicht (door balanceren van hormoonhuishouding), verlaging van cholesterol, ter verhelping van prostaatproblemen, ontgifting van het lichaam, verhelping van problemen in de luchtwegen (me name astma), bestrijding van depressies, bestrijding van migraine, ter verhelping van eetverslaving (door het remmen van de eetlust, veroorzaakt door een gereguleerde hormoonhuishouding) en tot slot herstel en/of verhoging van de vruchtbaarheid en herstel van het seksuele libido.

Kortom, dit is absoluut een wondermiddel en het is dan ook terecht dat bijenpollen de titel superfood krijgen, zoals ook zal blijken uit het volgende voorbeeld. Uit onderzoek onder imkers wereldwijd is gebleken dat geen enkele imker (voor zover bekend) ooit is gestorven aan kanker. Wederom een bewijs voor de enorme potentie en helende krachten van bijenpollen en andere bijenproducten. Deze middelen zijn een absolute must voor ieder mens in deze tijden waarin kanker één van de twee meest voorkomende doodsoorzaken wereldwijd is.

Waar vind ik bijenpollen?

Wij verkopen de allerbeste kwaliteit bijenpollen die wij momenteel hebben kunnen vinden en deze zijn te koop in onze web shop. Het is daarnaast ook te koop in bijna elke goeie zichzelf respecterende biologische winkel. Ook is het natuurlijk mogelijk om direct naar de bron te gaan en de pollen bij een imker te kopen. Zorg dan wel dat je een biologische imker zoekt die respect heeft voor z’n bijenkoloniën en het liefst zijn of haar bijen houdt in een streek waar veel biologische landbouw plaatsvindt. Dit om te voorkomen dat de pollen besmet zijn met pesticiden, herbiciden, fungiciden enz.

Hoe kan ik bijenpollen gebruiken?

Bijenpollen zijn makkelijk te consumeren en bovendien zeer smakelijk. Ze kunnen in pure vorm worden genuttigd, dankzij de heerlijke natuurlijk zoete smaak. Het is heerlijk om een eetlepel met pollen in de mond te nemen en deze langzaam te laten smelten op de tong. Ook is het een heerlijke toevoeging aan ons ontbijt en gemakkelijk toe te voegen aan alle (rauwe) smoothies en lassies om een paar voorbeelden te noemen.

Share:

1 comment

Geef een antwoord