De Geschiedenis van het RawFood principe

De geschiedenis van het RawFood principe

RawFood is een gezondere eetmanier dan het eten van gekookte voeding. Het eerste gedocumenteerde gebruik van vuur door de mens, was helemaal niet om te koken, maar net iets helemaal anders. Dit dateert van ongeveer 400.000 v.C.

In Noord-Amerika was de eerste persoon die zich bezighield met het RawFood principe, Sylvester Graham (1794-1851). Graham was de promotor van een gezonde levensstijl in de 19e eeuw. Hij schreef een boek met als titel ‘Lectures on the Science of Human Life’ (Uitleg over de wetenschap van het menselijk leven).

Er waren doorheen de jaren, in de 19e en 20e eeuw, heel wat Amerikaanse burgers die zich een trotse voorstander van het RawFood principe toonden. Zo is er bijvoorbeeld dr. John Harvey Kellogg (uitvinder van Kellogg’s en pindakaas), die leefde van 1852 tot 1943. De heer Kellogg leefde vooral op appels en nootjes.

Dr. James Caleb Jackson (1814-1895) serveerde enkel rauwe voeding en lichtgekookte voeding in zijn spa-resort, ‘Our Home’ (Ons Huis). Dit spa werd gesticht in 1850, en was één van de eerste spas die echt succesvol was.

Op het eind van de eeuw was er Bernard McFadden (1868-1955), de CEO van één van de grootste publiciteitsbedrijven in de Verenigd Staten. Ook hij was een fervente aanhanger van het RawFood principe.

Herbert Shelton (1895-1984) werd ook bekend door het systematiseren van rauwe voeding gedurende 50 jaar lang.

Onderzoek toont aan dat heel wat inboorlingen van het Amerikaanse continent (indianen) vooral leefden volgens het RawFood principe. Het meest gegeten voedsel bij deze mensen was dan ook een soort poederige pasta, noten en zalm.

Een groep Duitse ‘rawfoodisten’ die op het einde van de 19e eeuw emigreerden naar Amerika en er in Zuid Californië gingen wonen, zijn verantwoordelijk voor de hype die RawFood werd in de Verenigde Staten. Deze Germaans-Amerikaanse inwoners (zoals Arnold Ehret en Dr. Carl Schultz) hadden heel wat in de pap te brokken inzake RawFood, alsook de fruitboer en filosoof Bill Pester.

De tweede golf van RawFood kwam er dankzij de inspanningen van Vera, John Richter en Herman Sexauer. In 1917 openden Vera en John Richter het eerste RawFood restaurant in de Verenigde Staten. Ze noemden het Euthropheon (Grieks voor ‘goede voeding’). Het restaurant kende 25 jaar lang enorm succes, en voorzag haar cliënteel ook over heel wat informatie over RawFood. Herman Sexauer opende de eerste voedselwinkel (gericht op RawFood) in Santa Barbara, Californië, en dit in 1934.

Share:

Geef een antwoord