De anti-aging / verjonging-bes : Goji bessen

Wat zijn Goji bessen en waar komen ze vandaan?

Goji bessen, ook wel bekend onder de namen Wolfbes, Woestijndoorn of Boksdoorn, komen volgens de meeste verhalen oorspronkelijk voort uit het reusachtige Himalaya gebergte en omstreken, met name in Tibet, Mongolië en China. Hier bestaat echter enige controverse over, omdat volgens andere bronnen deze bes niet of nauwelijks voorkomt in Tibet en de rest van de Himalaya. Dit voornamelijk omdat volgens deze bronnen hiervoor de bodemgesteldheid te slecht is op zulke grote hoogte. Hoe het verhaal ook in elkaar zit, de bes wordt in ieder geval naar schatting zo tussen de 2500 en 5000 jaar gebruikt in dit enorme gebied en behoort dus al eeuwen lang tot één van de plaatselijke voedselbronnen. Ook het Amerikaanse continent kent een versie van de goji bes, maar de documentatie omtrent de goji bes op dit continent is stukken minder uitgebreid. Wel is bekend dat vele Indiaanse volkeren deze bes sterk waardeerden en veelvuldig consumeerden. Dit waren en zijn nog steeds met name de stammen in de westelijke woestijnen, zoals de Hopi, Navajo, Apache en vele andere volkeren. Er zijn wereldwijd in totaal 17 verschillende soorten goji bessen bekend en het is belangrijk om te vermelden dat de soort die vooral beroemd geworden is om z’n sterk helende eigenschappen, bekend staat onder de Latijnse naam ‘Lycium Barbarum’. De goji bessen worden zowel vers als gedroogd genuttigd en smaken in beide versies heerlijk, al is dit natuurlijk altijd een kwestie van smaak. Rond 1990 maakte de goji bes haar intree op de westerse markt en met name in de afgelopen 5 jaar heeft de reputatie van deze bes enorm in populariteit toegenomen. Velen hebben de goji bes ondertussen op hun dagelijkse voedingslijst staan, met name omdat uit veelzijdig onderzoek is gebleken dat deze bes een uiterst gezonde uitwerking heeft op onze fysieke en mentale gezondheid, onze levensduur en vitaliteit in het algemeen. De verwachting is dan ook dat in de komende jaren goji bes plantages over heel Europa zullen ontspruiten, wat op dit moment op vele locaties al plaatsvindt. Deze bes verdient met recht een plaats tussen alle andere gebruikelijke bessen op ons continent, speciaal omdat de voedingswaarde van deze bes alle andere in Europa bekende bessen ver overstijgt.

Wat doen Goji bessen?

Volgens de oude verhalen en tradities uit China, is de goji bes een fruitsoort met de speciale kracht om ons leven aanzienlijk te verlengen. Er zijn talrijke mythes en legendes over oude Taoïstische meesters die absurd hoge leeftijden bereikten en deze verhalen worden door meerdere bronnen bevestigd. Volgens de Chinese geneeskunst, die wereldwijd de benodigde faam heeft verdient, is de goji bes bekend om z’n stimulerende en harmoniserende werking op onze ‘Yin’ energie, met name in onze nieren en bijnieren. Dit resulteerde volgens hun in een verhoogd uitverhoudingsvermogen, extra fysieke en mentale kracht, toename van de levensduur, een verhoogd libido en een remedie tegen allerlei andere fysieke seksuele stoornissen. Tevens verstrekt de goji bes ons immuunsysteem, zorgt het voor een uitgebalanceerde Ph waarde en hormoonspiegel in ons lichaam, houdt het ons cholesterol gehalte in een gezonde balans, reguleert het onze bloedsuikerspiegel, ondersteunt bij spijsverteringsproblematiek (zoals maagzweren en darmproblemen), verbeterd het de kwaliteit van het bloed, helpt het tegen tuberculose en Hepatitis B, verhoogt het onze mentale staat van alertheid en cognitieve geheugen, verbeterd het het zicht van onze ogen en beschermt het onze lever. Ook staat de goji bes met name in China bekend als een natuurlijk antibacterieel, antischimmel, antiviraal en anti parasitair middel. Al deze kwaliteiten dankt de goji bes met name aan de zeer hoge dosering antioxidanten, samen met een flinke waslijst aan mineralen (de goji bes kan tot zelfs 21 mineralen bevatten, waaronder de meest bekende zinc, koper, ijzer, calcium, magnesium, germanium, selenium en fosfor zijn), vitamines (A, B1, B2, B6, E), aminozuren (19 stuks), essentiële vetzuren, sporenelementen, polysachariden, enzymen en co-enzymen. Met name de antioxidanten zijn verantwoordelijk voor de levensverlengende eigenschappen van de goji bes en deze bes staat bekend als één van de top drie fruitsoorten wereldwijd wat betreft content aan antioxidanten. Antioxidanten staan bekend om hun actieve werking tegen vrije radicalen, die bijzonder agressief en slecht voor ons lichaam zijn. Dit houdt praktisch in dat in ons lichaam de mogelijkheid tot cel mutatie, zoals bijvoorbeeld kanker), tot een minimum wordt beperkt of zelfs onmogelijk wordt gemaakt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de superfoods, die een ieder consumeert.

Naast de grote hoeveelheid antioxidanten zorgt de superieure goji bes er tevens voor dat ons menselijk groeihormoon weer wordt aangemaakt. Dit is een lichamelijk proces wat naar mate we ouder worden langzaam afneemt en tenslotte stopt. Het is juist het afnemen van het menselijk groeihormoon in ons lichaam wat verantwoordelijk is voor alle ouderdomsverschijnselen die we kennen, zowel lichamelijk als mentaal. De goji bes is dus een uitstekende remedie tegen alle kwalen die verbonden zijn met het verouderingsproces, van simpele dingen zoals een flexibele en gezonde huid, tot ziektes als Alzheimer en dementie. Ook is het menselijk groeihormoon het zogenaamde ‘masterhormoon’, waardoor alle andere hormonen tevens uitgebalanceerd worden. Ook is de gojij bes in het verre oosten bekend als een sekstonic, net als de açai bes om dezelfde reden bekend staat onder de Brazilianen. Het effect van deze bessen op ons libido is discutabel, maar het is in ieder geval een feit dat de werking van deze bessen ons uithoudingsvermogen en onze lichamelijke en geestelijke conditie positief beïnvloeden en zeker een sterk aanwezige factor zijn in het gemakkelijker omgaan met dagelijkse hoeveelheden stress. Met name mentale stress is voor velen tegenwoordig een grote en uitputtende bron van seksuele frustraties, waarvoor deze wonder bessen mogelijk een oplossing of ondersteuning kunnen bieden. Ook biedt de goji bes een uitstekende oplossing voor mensen met problemen omtrent hun zicht. Er zijn namelijk twee soorten antioxidanten aanwezig in goji bessen, die specifiek helpen bij gezichtsproblematiek. Zeaxanthine en luteïne zijn de namen van desbetreffende antioxidanten en beide concentreren zich op ons netvlies ter bescherming tegen vrije radicalen. Onze ogen zijn een geliefd doelwit voor vrije radicalen en velen lijden in onze moderne tijden dan ook aan allerlei oogkwalen, van staar tot glaucoom en van conjunctivitis tot maculadegeneratie. Ook bezit deze wonderlijke bes kenmerken die ons bloedvatenstelsel en hart grondig ondersteunen. Zo zorgt deze bes bijvoorbeeld voor het voorkomen van het te zeer vernauwen van onze bloedvaten, waardoor een gezonde zuurstoftoevoer naar onze lichaamscellen gegarandeerd blijft. Tevens zorgt de goji bes ervoor dat cholesterol in ons lichaam niet kan oxideren als gevolg van vrije radicalen, één van de grootste oorzaken is van hartkwalen heden ten dage. De goji bes is om al deze voorgenoemde redenen voor iedereen een zeer essentieel voedingsmiddel in het dagelijks bestaan. Voeding is tenslotte een synergie van natuurlijk uitgebalanceerde en gedoseerde stoffen, die samen onze gezondheid garanderen en onderhouden. Met die kennis in het achterhoofd zijn er vandaag de dag miljoenen mensen die hun voeding grondig herzien en in hun dagelijkse voedingspatroon gretig gebruik maken van superfoods zoals de goji bes.

Waar verkrijg ik Goji bessen?

Goji bessen zijn tegenwoordig in een redelijk scala aan winkels te koop. Dit varieert meestal van natuurreform- en biologische zaken tot allerlei soorten online webwinkels. Wij bij Superfood.nl verkopen deze prachtige en krachtige bes ook in onze webwinkel, waar u onze producten 24 uur per dag kunt bestellen. De kwaliteit van de goji bessen verschilt enorm per winkel en wij raden daarom aan om er zorg voor te dragen dat het product op z’n minst biologisch van oorsprong is en waar mogelijk ook fair trade. Dit is vooral omdat grote hoeveelheden goji bessen uit met name China afkomstig zijn en daar ter plekke met grote hoeveelheden pesticiden en herbiciden worden behandeld. Deze middelen zijn zoals hopelijk bij een ieder bekend is, uitzonderlijk slecht voor onze gezondheid, ondanks de verwoede pogingen van de voedingsindustrie om ons te doen geloven dat dit niet het geval is. Draag daarom zorg voor de kwaliteit van uw superfoods en check hun oorsprong en kwaliteit zorgvuldig.

Hoe consumeer ik Goji bessen?

Goji bessen zijn makkelijk te consumeren, zowel als losse snack uit de hand, als in combinatie met andere voedingsmiddelen. In feite kunt u ze gewoon als een identieke vorm van rozijnen zien en kunt u ze hier ook prima mee combineren. Dit zowel in bijvoorbeeld rauwe zuivelproducten of mogelijk salades. Ook populair is het goji sap, een wondermiddel wat eigenlijk goed is tegen elke bedenkbare lichamelijke kwaal. Helaas is dit product niet makkelijk op de markt verkrijgbaar en is het meestal alleen voorbehouden aan hen die zelf bessen verbouwen. Verder kan je de gedroogde vruchten bijvoorbeeld ook malen, al of niet samen met bijvoorbeeld noten en pitten, wat een unieke mix geeft om te eten met andere fruitsoorten in o.a. smoothies, lassies en shakes. Ook kan je er bijvoorbeeld thee mee zetten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van recepten waarin de goji bes op verschillende manieren zeer smaakvol verwerkt is voor consumptie.

Good-2-Goji fruitpulpshake:

– 1 flinke schijf honingmeloen.
– 1 handvol aardbeien.
– 1 handvol zwarte & rode bessen.
– 1 banaan.
– 1 handvol kokosschilfers.
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 1 eetlepel rauwe honing.
– 1 theelepel greener grasses.
– 1 theelepel rauwe cacao.
– 1 pipet propolis.
– 1 handvol rozijnen.
– 1 handvol goji bessen.

Snij het fruit in kleine stukjes en pureer dit met een mixer, mix het niet in een blender! Dit zodat er meer volume aanwezig is in het eindproduct en niet alles tot vocht of moes vermalen wordt. Voeg hierna alle andere ingrediënten toe en pureer dit wederom tot het een mooi geheel is waarin de goji bessen, rozijen en stukjes fruit nog redelijk intact zijn. Voeg eventueel nog een dosis biologisch vanille-ijs toe, serveer het geheel in een mooie sorbetbeker en geniet ervan.

Electrolyte Goji Lemon Aid:

– 1 kop goji bessen (laat de bessen 2-4 uur weken in een halve liter water).
– 1 vers geperste limoen of citroen.
– 1 snufje Himalaya zout.

Pers de geweekte goji bessen door een zeef heen, voeg het weekwater en de andere ingrediënten toe. Roer het geheel goed door en voeg eventueel wat rauwe honing als zoetstof toe.

Goji balls:

– 2 eetlepels goji poeder.
– 2 eetlepels kokosolie.
– 2 eetlepels rauwe honing.
– 1 eetlepel rauwe cacao.
– 1 handvol rauwe cacao nibs.
– 1 theelepel amandel poeder.

Mix dit geheel met de blote handen tot het balletjes zijn van het formaat van een pingpongbal en voeg eventueel nog een kleine hoeveelheid kokospoeder of schilfers toe voor extra smaak….enjoy!

Share:

2 comments

Geef een antwoord