Cordyceps – hoeksteen van de traditionele geneeskunde

De ‘cordyceps sinensis’, ook wel bekend onder de noemer ‘caterpillar fungus’, is één van de vele paddenstoelen op Moeder Aarde met een indrukwekkend arsenaal aan geneeskrachtige eigenschappen.

Wat is Cordyceps en waar komt het vandaan?

Van oudsher werd deze medicinale paddenstoel intensief gebruikt in het verre Oosten, waaronder met name in de landen in het hoogste gedeelte van het Himalaya gebergte, zoals Tibet & Butan, maar daarnaast zeker ook in landen als China en Japan. In deze landen wordt de kennis over de bijzonder geneeskracht van cordyceps en andere medicinale paddenstoelen en planten nog steeds van generatie op generatie doorgegeven en in veelvoud toegepast voor het algemene fysieke alsook het mentale welzijn van de plaatselijke bevolking. De cordyceps paddenstoelen familie was tot 1993 zo goed als onbekend in de Westerse wereld. Datzelfde jaar werd de wereld enorm verrast door de uitzonderlijke prestaties van Wang Junxia, Qu Yunxia en Zhang Linli, drie Chinese atletes die verbijsterende resultaten boekten en 5 wereld records wisten te breken in één en hetzelfde stadion op hetzelfde grote wereldtoernooi. De dames werden verdacht van doping, maar bleken feilloos elke test te passeren. Uiteindelijk werd door hun trainer bekend gemaakt dat de dames op zijn verzoek een combinatie van cordyceps en schildpaddenbloed consumeerden. Dit om zo hun uithoudingsvermogen en kracht tot uitzonderlijke hoogtes te brengen.

cordyceps

De cordyceps paddenstoelenfamilie werd voor het eerst geclassificeerd in 1843, en wel onder de naam ‘sphaeria sinensis’. In 1878 werd de naam van deze soort in ‘cordyceps’ veranderd, om vervolgens na uitvoerig moleculair onderzoek te hebben gedaan, de naam in 2007 wederom te veranderen in ‘ophiocordyceps sinensis’. In Tibet in andere Aziatische landen is de paddenstoel al eeuwenlang zeer geliefd en bekend onder de naam ‘yartsa gunbu’, wat zoiets als ‘summer herb, winter worm’ betekent. In Nepal kent men de gelijkklinkende naam ‘yarshagumba yarchagumba’. In Butan staat de paddenstoel bekend als ‘yarshagumba guenboob’, ‘keera jhar’ of ‘keeda ghas’. In India heeft de paddenstoel echter een Chinese naam, welke ‘dong chong xia cao’ luidt. Dit betekent wederom iets in de trend van ‘winter worm, summer grass’. Deze referenties verwijzen allemaal naar de uitzonderlijke omstandigheden waaronder en waardoor de cordyceps paddenstoel groeien. Daarnaast is de Chinese naam weer een letterlijke vertaling van het de oorspronkelijke Tibetaanse naam ‘yartsa gunbu’, welke voor het eerst werd gegeven aan deze species door de Tibetaanse arts Zurkhar Namnyi Dorje. Tot slot word de naam in het Chinees vaak afgekort tot ‘chong cao’, maar deze naam is verbonden aan een gelijksoortige species die bijvoorbeeld ook in Nederland voorkomt. Dit is de ‘cordyceps militaris’. Het eerste gedocumenteerde medische gebruik van de cordyceps paddenstoel is waarschijnlijk ontstaan in Tibet rond het einde van de 14e eeuw en in China rond het einde van de 17e eeuw. Toch zijn er aanwijzingen en legendes die vertellen over veel langduriger gebruik. Met name de Chinese legendes verhalen over duizenden jaren oud traditioneel gebruik van de cordyceps paddenstoel, maar hier is echter geen documentatie meer van te achterhalen.

Deze uitzonderlijke schimmelsoort is een prachtig voorbeeld van de diepe mysteries en oneindige kracht die in de natuur verborgen liggen. De cordyceps sinensis mag zich met recht een uitzonderlijke schepsel op Aarde noemen, wat deze species dankt haar bijzondere reputatie met name aan de manier van voortplanten. De cordyceps familie staat bekend om het feit dat elke specifieke cordyceps soort zich voortplant door het in bezit nemen van het lichaam van één specifieke insectensoort. Elke cordyceps variant richt zich dus op een ander soort insect. In het geval van de ´ophiocordyceps sinensis’ is dit een rups, de Thitarodes rups. De cordyceps is dus een parasitaire schimmelsoort die haar leven dankt aan het in bezit nemen van een host. Deze host maakt op een gegeven moment de fout om door de sporen van een cordyceps paddenstoel heen te lopen. Op dat moment is het insect al ten dode opgeschreven en dringen de sporen van de cordyceps langzaam het lichaam van het insect binnen. Nadat dit proces zich in een aantal dagen volledig heeft voltrokken, is de cordyceps volgroeid en bezit ze haar bijzondere geneeskracht waarvoor ze zo geliefd is binnen de Aziatische herbologie. De cordyceps richt zich alleen op de poppen van de Thitarodes rups. Deze rupsen leven op uitzonderlijke hoogte rond 3000-5000 meter, waar ze ondergronds leven onder het gras van de hoogvlaktes van het Himalaya gebergte. Hier verblijven ze een periode die tot maar liefst 5 jaar lang kan duren, alvorens ze uitvliegen als vlinders. Tijdens het proces van overname mummificeert de cordyceps de gehele pop van de rups, na deze daarvoor volledig opgevuld te hebben met mycelium. Tot slot groeit de cordyceps paddenstoel uit het voorhoofd van de rups, net zoals alle andere cordyceps soorten dit ook bij hun specifieke prooi doen, en komt deze bovengronds gegroeid in het voorjaar of begin zomer. Uiteindelijk wordt deze paddenstoelensoort gemiddeld 5-15 cm lang om vervolgens haar dodelijke sporen los te laten om de voortplantingscyclus weer vanaf het begin te herhalen. Een van de voordelen van het bestaan van dit soort parasitaire schimmels is het feit dat geen enkele soort insect op deze manier de overhand krijgt, want de bijpassende cordyceps soort waakt hiervoor en grijpt grootschalig in als dit wel gebeurt. Op deze manier heeft de natuur wederom een feilloos systeem ontworpen om te voorkomen dat het natuurlijke equilibrium wordt verstoord.

De prijzen van de cordyceps paddenstoelen zijn over de laatste decennia werkelijk bizar gestegen. Dit geld met name cordyceps van de Tibetaanse vlakten, waar de hoogste kwaliteit rupspoppen worden gevonden en deze ondertussen exorbitante bedragen opbrengen. Volgens kenners is hier de prijs tussen 1998 en 2008 met 900% gestegen. Met name in Tibet is het oogsten van deze rupsen de grootste bron van inkomsten geworden voor de plaatselijke bevolking. Tot maar liefst 40% van het jaarlijkse inkomen wordt verdiend met de oogst en verkoop van cordyceps. In 2008 ging 1 kilo cordyceps van lage tot slechte kwaliteit van de hand voor 3000 dollar. Een kilo rupsen van goeie kwaliteit bracht snel een dikke 18.000 dollar op. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en zullen de prijzen evenredig zijn gestegen. Deze hoge prijs is één van de vele redenen waarom de wetenschap tot op heden probeert de rupsen onder kunstmatige omstandigheden te laten groeien, helaas zonder resultaat. Wel is de wetenschap erin geslaagd om de heilzame bestanddelen van de cordyceps te isoleren en te cultiveren, waardoor deze paddenstoel supplementen tegenwoordig een stuk gemakkelijker te verkrijgen zijn. Nu de Cordyceps sinensis bijvoorbeeld gewoon wordt gekweekt op voedingsbodems van granen in steriele tanks, is het product eindelijk ook voor consumenten met een minder dikke portemonnee betaalbaar geworden.

Wat doet Cordyceps?

De cordyceps sinensis paddenstoel is een bijzondere geneeskrachtige paddenstoel met een buitengewoon scala aan toepassingsmogelijkheden. Al eeuwenlang wordt deze krachtige paddenstoel gebruikt in de traditionele geneeskunst van Tibet en China en ook in andere Zuidoost Aziatische landen zoals Nepal en Korea. Cordyceps werd met name veel gebruikt als afrodisiac, maar werd tevens veelvuldig ingezet bij allerlei ziektekwalen variërend van vermoeidheid tot kanker en andere vormen van cel mutatie. Volgens de Aziatische herbologie bezit cordyceps een perfecte balans tussen yin en yang (dierlijk en plantaardige in dit geval) energie en is daarom uitermate geschikt als medicatie of als voedselsupplement. Toch is de cordyceps officieel niet een plant, maar een schimmelsoort, maar worden door de wetenschap wel tot de Flora op Moeder Aarde gerekend. Chinese wetenschappers hebben zich jarenlang toegelegd en gespecialiseerd in het ontdekken van een vegetatieve vorm van cordyceps en zijn uiteindelijk op de proppen gekomen met het Cs-4 cordyceps ras. De stof die hier wordt gebruikt is de CS-4 myceliumvorm van de Cordyceps sinensis. Mycelium is het vertakte dradensysteem dat eigenlijk het lichaam van de schimmels vormt en waarmee de schimmelsoort zich tevens ook voedt en voortplant. Deze ras variatie blijkt zich qua geneeskracht zeker te kunnen meten met de krachten van de oorspronkelijke cordyceps variant, zonder voor de natuurlijke versie onder te doen en zonder verder toxische bijwerkingen te hebben.

Cordyceps sinensis is dus al eeuwenlang een bijzonder wapen geweest in de strijd tegen de meest bizarre en vervelende ziektes en is tevens een hulpbron geweest bij het doen opfleuren van het liefdesleven van velen als lustopwekkend of stimulerend middel. In Aziatische landen is dit één van de meest voorkomende redenen om tot consumptie van cordyceps over te gaan. Daarnaast staat de cordyceps paddenstoel het meest bekend om de sterk ondersteunende taken die het verricht voor ons luchtwegensysteem, met name voor onze longen en de buitengewone impact die deze paddenstoel heeft op ons menselijke uithoudingsvermogen. Denk hiervoor nog maar even terug aan de buitengewone prestaties van het Chinese atletiekteam wat vermeld werd in het beginstuk van dit blog. Een deel van deze enorme boost qua uithoudingsvermogen is te verklaren met de toename van zuurstof in ons menselijke bloed na regelmatige en langdurige inname (minimaal 6 weken) van cordyceps. Uit onderzoek is gebleken dat de maximale zuurstofopname (VO2 max.) met maar liefst 6% was toegenomen, wat leidt tot het veel beter functioneren van veel zeer belangrijke organen, zoals de bloedvaten, de longen en het hart. Daarnaast worden de vrije vetzuren in ons lichaam gemobiliseerd en bètaoxidatie (de eerste stap in afbraak van vetzuren) neemt sterk toe, waardoor minder glycogeen wordt verbruikt en er langer door het lichaam gepresteerd kan worden. Glycogeen is een polymeer van glucose, waarbij de glucose-eenheden aan weerszijden aan elkaar zijn gekoppeld. Een polymeer (poly = veel en meros = deel in het Grieks) is een molecuul dat bestaat uit een sequentie van meerdere identieke of soortgelijke delen (monomere eenheden) die aan elkaar zijn gekoppeld. Uit voedsel opgenomen koolhydraten worden als glycogeen opgeslagen in de lever (de hoogste concentratie) en in de spieren (de grootste hoeveelheid), waar het wordt gebruikt als makkelijk aanspreekbare energievoorraad voor ons menselijke lichaam. Dankzij onder andere deze bijzondere eigenschap was het dus blijkbaar mogelijk voor de Chinezen om binnen één landelijk toernooi 5 wereldrecords te breken.

Cordyceps staat tevens bekend als middel wat aangewend kan worden ter bescherming van het beenmerg en ons spijsverteringssysteem. Deze feiten kwamen overduidelijk naar voren uit onderzoek waarin muizen werden bestraald met radioactiviteit en waaruit bleek dat het beenmerg en het spijsverteringssysteem duidelijk bescherming genoten tegen deze straling. Dit kwam zonder twijfel door het consumeren van cordyceps als voedingssupplement. Daarnaast blijkt cordyceps sinensis krachtige ondersteuning te bieden aan de lever en leverbeschadiging te voorkomen in dezelfde onderzoeken. Tevens bleek deze bijzondere paddenstoel eigenschappen te bezitten waaruit de onderzoekers meenden te kunnen afleiden dat cordyceps mogelijk een krachtig antidepressiva blijkt te zijn. Ook kwam naar voren dat de cordyceps paddenstoel een hypoglemisch effect heeft op het menselijke lichaam en daarom mogelijk een fantastisch voedingssupplement blijkt te zijn voor mensen met insuline resistentie. Hypoglemie is een menselijke ziekte waarbij de patiënt een constant schommelende of te lage bloedsuiker (glucose) spiegel heeft en hierdoor mogelijk insuline resistentie heeft ontwikkeld. Insuline resistentie houdt in dat het insuline hormoon in het lichaam niet meer in staat is om de suikers in het bloed af te breken en de patiënt hierdoor te hoge glucose waardes in zijn of haar bloed heeft, wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes. Dit probleem zou volgens bepaalde Japanse onderzoeken duidelijk worden verholpen door de aanwezigheid van meervoudige suikers, ook wel polysachariden genaamd. Polysachariden zorgen voor een verbeterde lichamelijke weerstand en tevens voor een beter uitgebalanceerde bloedsuikerspiegel, speciaal in vergelijking met mensen die geen meervoudige suikers, maar enkelvoudige suikers in hun dagelijkse voeding consumeren. Naast deze feiten zijn polysachariden een fantastisch bestanddeel tegen het vormen van kanker en andere cel mutatievormen in het menselijke lichaam. Meervoudige suikers zijn een bijzonder fijne basis voor het opbouwen van een gezond fysiek immuunsysteem en zijn essentieel voor het gezond en fysiek in goeie staat houden van ons lichaam. Naast deze polysachariden bevinden zich een onnoemelijke hoeveelheid stoffen in cordyceps die bevorderend zijn voor ons algemene welzijn. Cordyceps bezit werkelijk een buitengewoon arsenaal aan vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren, sporenelementen en antioxidanten.

Voor de kenners en liefhebbers hebben we hieronder een lijstje (gedeeltelijk in het Engels) met alle aanwezige bestanddelen vermeld:

 • Vitaminen: B1, B2, B12, E and K.
 • Mineralen: kalium, natrium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink, chroom, nikkel, seleen, aluminium, silicium, strontium, titanium, gallium, vanadium en zirkonium.
 • Cordycepic zuur, glutamine zuur, aminozuren (phenylalanine, proline, histidine, valine, oxyvaline, arginine)
 • Polyamines (1,3-diamino propane, cadaverine, spermidine, spermine, homospermidine, purtescine)
 • Cyclic dipeptides (cyclo-(gly-pro), cyclo-(leu-pro), cyclo-(valpro), cyclo-(ala-leu), cyclo-(ala-val) and cyclo-(thr-leu)
 • Saccharides en suiker derivaten (d-mannitol, oligosaccharides, and polysaccharides)
 • Sterolen (ergosterol, delta-3 ergosterol, ergosterol peroxide, 3-sistosterol, daucosterol and campasterol)
 • Nucleotiden en nucleosiden (adenine, uracil, uridine, guanine, guanosine, thymidine, deoxyuridine en cordycepin); 28 verzadigde en onverzadigde vetzuren, hun derivaten en andere organische zuren (oliezuur, linolzuur, palmitinezuur en stearine zuren).

Waar verkrijg ik Cordyceps?

Cordyceps is een zeer bijzondere paddenstoel en helaas op de Westerse markt niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen. Dit moet vaak gedaan worden via gespecialiseerde health shops en online web winkels. De gelukkigen die in de grotere steden wonen kunnen zich die moeite besparen en vaak in hun eigen buurt terecht bij een specialist in raw food en superfoods. Dit prachtige product kunt u via onze webwinkel bestellen, waar u uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt plaatsen. Wij zorgen dan voor een snelle afhandeling om het product zo snel mogelijk bij u te laten bezorgen.

Hoe consumeer ik Cordyceps?

Cordyceps is een paddenstoel of een paddenstoelextract wat over het algemeen in het westen alleen voorkomt in capsule of poedervorm. Deze dienen in combinatie met een hete drank zoals thee ingenomen te worden. Dit omdat door de hitte de essentiële geneeskrachtige stoffen vrijkomen die wij als mens vaak nodig hebben. Als de cordyceps in wilde vorm of zonder verhitting wordt geconsumeerd, is het lichaam niet in staat deze stoffen op te nemen, omdat wij als mens hiervoor de juiste enzymen niet bezitten in ons lichaam. Daarom zijn alle extracten en capsules voor u als consument dit product aanschaft al met heet water bewerkt, zodat u als consument het optimale effect van deze voedingsupplementen kunt ervaren zonder hier al te veel moeite voor te hoeven doen. De capsules zijn natuurlijk gemakkelijk te consumeren met een slok drinken. Mocht u het echter niet fijn vinden om de gelatine capsules in te slikken, dan is het mogelijk het poeder eruit te verwijderen en het zo te consumeren. Eventueel is het ook te verwerken in allerlei soorten smoothies, lassies en shakes om zo de smaak wat te vermengen met fruit en/of andere heerlijke superfoods.

Share:

2 comments

 1. i have lyphatisch leukemi so does it helps for me thank you for gthe answer
  mariette van den wildenberg

Geef een antwoord