Collageen – de beste basis voor een mooie huid en een gezond lichaam

Waarschijnlijk heb je wel eens van collageen gehoord, want het is vaak een ingrediënt in body lotions en ook sommige vitaminesupplementen bevatten collageen. Maar waar is collageen eigenlijk goed voor? In deze blog lees je wat collageen is, wat de voordelen van collageen zijn, wie extra baat heeft bij collageen en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende collageen binnenkrijgt.

Wat is collageen?

Collageen is een een lijmvormend eiwit dat in grote hoeveelheden voorkomt in ons lichaam, waaronder in onze spieren, pezen, botten, huid, bloedvaten en het spijsverteringsstelsel. Het eiwit zorgt er onder meer voor dat onze huid sterk en elastisch blijft en dode huidcellen vervangt, en vormt een belangrijk onderdeel van ons bindweefsel, dat een ondersteunende, beschermende en verzorgende functie voor alle organen in het menselijk lichaam heeft.

Wat doet collageen voor je gezondheid?

Zoals je in de vorige paragraaf hebt kunnen lezen is collageen dus essentieel voor een gezond lichaam. Maar het doet meer dan alleen maar ‘het lichaam bij elkaar houden’, het bevordert de gezondheid op allerlei vlakken. De belangrijkste voordelen van collageen zijn:

 • Het houdt huid en haar in goede conditie: naarmate je ouder wordt neemt de natuurlijke collageenproductie in je lichaam af, met futloos haar, rimpels en een uitgezakte en dunnere huid tot gevolg. Als je voldoende collageen binnenkrijgt zorg je ervoor dat dit proces vertraagd wordt waardoor je huid en haar er weer stralend en stevig uit gaan zien. Daarnaast kan collageen helpen om cellulite en zwangerschapsstriemen te verminderen (Proksch et al., 2013[1]).
 • Het vermindert gewrichtsklachten en -aandoeningen: stijfheid en pijn in de gewrichten wordt meestal veroorzaakt doordat het collageengehalte in je lichaam is afgenomen, want collageen fungeert als een soort smeerolie voor je gewrichten. Door voldoende collageen binnen te krijgen zorg je ervoor dat gewrichtsklachten afnemen, en het is zelfs aangetoond dat je er osteoartritis, reumatische artritis en andere gewrichtsaandoeningen mee kunt behandelen (Bello et al., 2006[2], Trentham et al., 1993[3]).
 • Het helpt bij spijsverteringsaandoeningen: collageen ondersteunt de afbraak van eiwitten in het lichaam en heeft een verzachtende en helende werking op de maag- en darmwand, daarom is het in staat de genezing van spijsverteringsaandoeningen zoals lekkende darm, prikkelbare darmsyndroom, brandend maagzuur, ziekte van Crohn en colitis te bevorderen. Een interessant gegeven hierbij is dat onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die aan prikkelbare darmsyndroom lijden vaak een zeer laag collageengehalte in hun lichaam hebben, dit is dus een indicator dat collageen belangrijk is om spijsverteringsklachten en -aandoeningen te voorkomen. (Koutroubakis et al., 2003[4]).
 • Het stimuleert de stofwisseling: Collageen bestaat uit diverse aminozuren, waaronder glycine, arginine en glutamine. Glycine stimuleert de groei van spiermassa en de absorptie van belangrijke voedingsstoffen en daarmee ook de stofwisseling. Daarnaast vertraagt glycine het verouderingsproces. Arginine ondersteunt de aanmaak van eiwitten uit aminozuren, wat belangrijk is voor spierherstel, wondheling, de stofwisseling en de groei, en glutamine zorgt voor een gezonde energiebalans in het lichaam.
 • Het zorgt voor een sterk gebit, skelet en de haargroei: afbrokkelende nagels en kiezen en haaruitval zijn vaak het gevolg van een verminderde hoeveelheid collageen in het lichaam. Je kunt dit helpen voorkomen door extra collageen in te nemen (Chen et al., 2015[5]).
 • Het houdt de lever gezond: collageen biedt een belangrijke ondersteuning bij een detox, omdat de glycine in collageen de lever beschermt bij de verwerking van toxische stoffen. Onderzoekers hebben tevens aangetoond dat glycine mogelijk kan worden ingenomen ter beperking van leverschade welke bijvoorbeeld is ontstaan door alcoholgebruik (Bakarat et al., 2012[6]).
 • Het is goed voor hart en bloedvaten: collageen bevat ook het aminozuur proline, dat een beschermende werking heeft tegen aderverkalking. Daarnaast helpt proline bij de het herstel van schade aan de bloedvaten en reguleert het de bloeddruk. Ook beschermt proline mogelijk tegen arteriosclerose (Fuller et al., 1970[7]).

Wie hebben er extra baat bij voldoende collageen?

Naarmate we ouder worden neemt de natuurlijke productie van collageen in het lichaam af, waardoor verouderingsverschijnselen als rimpels, een uitgezakte huid en gewrichtspijn ontstaan. Daarnaast kan de natuurlijke productie van collageen ook afnemen door een ongezonde leefstijl, denk daarbij bijvoorbeeld aan een suikerrijk voedingspatroon, roken en overmatig zonnen. Ouderen en mensen met ongezonde leefgewoontes hebben dus extra baat bij voldoende collageen.

Wat zijn goede bronnen van collageen?

Er zijn diverse voedingsmiddelen die de natuurlijke productie van collageen in het lichaam helpen stimuleren, waaronder groene bladgroenten, wortelen, zoete aardappelen, vette vis, bessen en knoflook. Een van de weinige goede bronnen van collageen zijn Runderbouillon en Kippenbouillon van Bouillon Bar en collageen poeder.

Referenties

[1] Proksch, E., et al. “Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.” Skin pharmacology and physiology 27.1 (2013): 47-55.
[2] Bello, Alfonso E., and Steffen Oesser. “Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature.” Current medical research and opinion 22.11 (2006): 2221-2232.
[3] Trentham, David E., et al. “Effects of oral administration of type I1 collagen on rheumatoid arthritis.” Science 261 (1993): 1727-1730.
[4] Koutroubakis, I. E., et al. “Serum laminin and collagen IV in inflammatory bowel disease.” Journal of clinical pathology 56.11 (2003): 817-820.
[5] Chen, Peiwen, Matilde Cescon, and Paolo Bonaldo. “Lack of collagen VI promotes wound-induced hair growth.” Journal of Investigative Dermatology 135.10 (2015): 2358-2367.
[6] Barakat, H. A., and Amal H. Hamza. “Glycine alleviates liver injury induced by deficiency in methionine and or choline in rats.” Eur Rev Med Pharmacol Sci 16.6 (2012): 728-736.
[7] Fuller, George C., and Ronald O. Langner. “Elevation of aortic proline hydroxylase: A biochemical defect in experimental arteriosclerosis.” Science 168.3934 (1970): 987-989.

Share:

6 comments

 1. Ja leuk, maar nu ga je er vanuit dat je lezers een vlees dieet volgen. We weten dat vegetarisch eten een stuk gezonder is. Ik ben al 24 jaar vegetarier. Ik lees geen gezonde vegetarische bronnen van collageen…

 2. Er bestaat ook viscollageen , dat nog beter aanleunt aan het lichaamseigen collageen van de mens

 3. Vegetariërs krijgen dit niet of nauwelijks binnen.
  Gaan dus ook veel eerder rimpelen.
  Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Antoinette Hertsenberg, die is nog maar 54 en ziet er veel ouder uit.
  Oké, dit is geen discussieforum over vegetarisch eten maar je doet jezelf vreselijk tekort als je geen vlees eet.
  O.a. vitamine B12-, collageen- en seleneniumtekort.
  En, ik heb een dochter die overtuigd vegetariër is en die ernstige gezondheidsklachten heeft.
  Maar nee, ‘ik eet hartstikke gezond, ik heb geen tekorten’…..
  Uitgepraat.
  Zéér frustrerend 🙁

 4. Hallo, ik ben al sinds mijn 18e vegetarier en ben nu 67 jaar Toch ben ik onlangs met viscollageen begonnen voor mijn huid. Het merk is van Purason, dat zou zuiver zijn en dat geloof ik. Verder gebruik ik wel B12 van Vitals en een multi van Solgar, Cacium en vit. D3 en zo meer. Weinig zuivel want daar krijg ik cellulitus van maar ik vind het wel erg lekker. Drink niet , rook niet en heb geen ernstige gezondheidsklachten bij mijn weten dus wat er met uw dochter is en hoe oud , dat vraag ik me af. Groet, Ina Koning.

 5. hebben jullie ook plantaardig collageen te koop?

Geef een reactie