Chocolade gezond als je wilt afvallen?

Al sinds eeuwen is chocolade een veel gegeten snoepgoed dat over de hele wereld in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Jammer genoeg bestaat er nog steeds de mythe dat alles wat geweldig smaakt, slecht moet zijn voor de gezondheid. Uiteraard is het niet vreemd dat dit wordt gedacht, maar studies hebben aangetoond dat chocolade, of beter gezegd: cacao, een heleboel gezondheidsvoordelen heeft.

Voordat je verder leest is het belangrijk om te weten dat dit artikel gaat over chocolade met een zeer hoog cacao percentage (minimaal 70%), maar vooral over de voordelen van de cacao zelf, in zijn pure vorm, bijvoorbeeld rauwe cacao (poeder), waar geen suikers of andere slechte stoffen aan werden toegevoegd.

Er zijn meer dan driehonderd gekende substanties en onderdelen in cacao. Een groep wetenschappers heeft diverse studies gedaan naar de effecten en essenties van elk bestanddeel in cacao. Enkele van de conclusies waren als volgt:
• Er is een substantie aanwezig in cacao die onze gevoelstoestand verbetert, namelijk fenylethylamine.
• Cacao laat de hoeveelheid Theta hersengolven toenemen, wat er voor zorgt dat het brein en het lichaam zich ontspannen.
• Er zit een antibacterieel component in cacao dat helpt voor het behouden van gezonde tanden.

Daarnaast zorgt het consumeren van cacao voor een toename van het goede HDL cholesterol omdat er goede oliezuren aanwezig zijn in cacao. Ook kan cacao de eetlust aanzienlijk verminderen door voor het eten één kopje warme chocolademelk (gemaakt van rauwe cacao en, bij voorkeur, amandelmelk) te drinken, wat voordelen heeft indien je gewicht of lichaamsvet wilt verliezen.

Ook schijnen mensen die chocolade eten gemiddeld één jaar langer te leven dan de mensen die dat niet doen.

Tot slot kunnen in principe alle soorten bloedstolling vermeden worden door de bloedvaten elastisch te houden. Cacao helpt hierbij dankzij de flavonoïden, antioxidanten, die het bevat. De hoeveelheid antioxidanten in uw bloed kunnen vermeerderd worden door het consumeren van cacao, want cacao is op de wereldlijst van antioxidanten het nummer 1 product, het product dat het meeste antioxidanten bevat. Deze antioxidanten gaan vrij radicalen tegen in het lichaam en zijn essentieel voor een goede gezondheid.

Klik hier voor meer info over de gezondheidsvoordelen van rauwe cacao.

Share:

2 comments

  1. hallo marjolijn, cacao is okè, maar gaat `t dan over pure cocolade met 79% cacao
    of melkchocolade???

    met dank voor je reactie en vr.gr. paula van beers.

  2. Dit gaat dan met name om rauwe cacao. Melkchocolade alsook andere vormen van bewerkte cacao worden vervuild met geraffineerde suikers, gepasteuriseerde melk en bijvoorbeeld bindmiddelen, welke allemaal een vernietigend effect hebben op de heilzame bestanddelen van rauwe cacao.

Geef een antwoord