Carob – Een heerlijke en gezonde zoetstof

Wat is Carob en waar komt het vandaan?

Carob wordt gewonnen van de Johannesbrood boom, ook wel bekend als de Carob boom en in het Latijns ‘Ceratonia Siliqua L.’ genaamd. Officieel is het een boom die tot 10 meter hoogte kan groeien, maar vaak bereikt deze ook slechts de hoogte van een flinke struik. De carob is afkomstig uit de peulvruchten van de boom waarvoor deze veelvuldig en wereldwijd gekweekt wordt. Daarnaast pronkt in menig tuin door heel Europa en ook daarbuiten als sierplant, met name in California. De plant is lid van de erwten familie ‘fabaceae’ tot welke wel 6000 familieleden en ondersoorten behoren, wat het meteen één van de grootste plantenfamilies maakt. De Johannesbroodboom komt voor in het Middellandse zeegebied, waaronder Zuid-Europa, maar ook Noord-Afrika, op alle grotere Middellandse zee eilanden, het Midden-Oosten (met name Iran, Syrië, Libanon en Israël) en ook op de Canarische eilanden en op Micronesië.  In latere tijden is carob ook in andere gebieden met dezelfde weersomstandigheden geëxporteerd, zoals Californië, Arizona, Mexico, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, India en Australië. Helaas wordt van deze familie van ‘ceratonia’ aangenomen dat carob de enige noch levende species is, van de rest wordt uitgegaan dat ze allemaal zijn uitgestorven. De Carob boom groeit uitstekend in het hete klimaat van de Middellandse zee is uitermate goed opgewassen tegen extreme temperaturen en kan zowel in vochtige als zeer droge klimaten prima overleven. Hun diep ingegraven wortels weten eigenlijk onder alle omstandigheden water te vinden. Zolang er maar niet teveel grondwater hoog komt of ze maar niet teveel besproeit worden functioneren deze prachtige bomen uitstekend.

Carob was ooit een belangrijke bron als zoetstof, voor ontdekt werd hoe je suiker uit riet en suikerbieten kunt produceren. De carob zelf heeft een zoete karamel achtige smaak, die velen wel iets aan cacao doet denken, al zit er wel degelijk een verschil in. De combinatie van beide smaken is werkelijk overheerlijk en wordt veelvuldig gebruikt in allerlei veganistische en vegetarische lekkernijen, meestal in combinatie met rauwe cacao. Dit omdat ze een heerlijke synergetische werking qua smaak op elkaar hebben en het beste in elkaar naar boven halen. Carob werd al veelvuldig gegeten in het oude Egypte, waar het gebruikt werd als een zoetmiddel en carob zelfs als hiëroglief voor ‘nedjem’ gebruikt werd, wat ‘sweet’ betekende. Gedroogde carob wordt nog steeds traditioneel gegeten tijdens Joodse heilige dagen of tijdens ‘Tu Bishvat’. Carob dranken worden traditioneel genuttigd tijdens de Islamitische dagen van Ramadan. Op Cyprus wordt carob siroop gemaakt, wat ook wel bekend is onder de naam “Cyprus ’s black gold’. Omdat het gewicht van de zaden van deze boom vrijwel constant is (0,2 gram) werden zij ook wel gebruikt als gewichtjes bij precisiemetingen van bijvoorbeeld goud. De wetenschappelijke naam van de Johannesbroodboom (Ceratonia Siliqua L.) is afgeleid van het Griekse ‘keras’, wat ‘hoorn’ betekent en van het Latijnse ‘siliqua’, zinspelend op de hardheid en vorm van de peul. De gemeenschappelijke naam is afkomstig van het Hebreeuwse ‘kharuv’, wat is afgeleid van het Arabische ‘kharrub’ en later ‘Algarrobo’ of ‘garrofero’ in het Spaans is geworden. Het woord ‘karaat’ zou zelfs afgeleid kunnen zijn van het Oudgriekse woord ‘keration. Dit wordt betekent ‘vrucht van de johannesbroodboom’. Ook op Malta kent men dit gebruik van carob siroop maken al lange tijd en maakt men een siroop die bekend is onder de naam ‘Gulepp tal-harrub’, wat gemaakt wordt uit de peulvruchten. Ook wordt het rijkelijk gebruikt als diervoeder op Malta, behalve in tijden van voedsel tekorten op het eiland. Op het Iberische schiereiland (Spanje & Portugal) werden de peulvruchten hoofdzakelijk als diervoeder gebruikt, met name voor ezels. Tegenwoordig wordt er aangenomen dat carob tevens actief is als een afrodisiac, net als z’n beste maatje rauwe cacao dat is.

Een andere veelgebruikt product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel. Dit is een wit tot geelwit, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het wordt als een emulgator (verdikkingsmiddel)  gebruikt in de voedingsindustrie. Een veelgebruikte toepassing is het indikken van babyvoeding met dit meel, dit om problemen met spugen (reflux) bij zuigelingen te verhelpen. Het johannesbroodpitmeel komt voor op de lijst van de Europese Unie voor toegelaten voedingsadditieven onder E-nummer E410.

Wat doet Carob?

Carob is een unieke zoetstof, die prima als vervanging van allerlei soorten kunstmatig gefabriceerde suikers kan dienen, net als bijvoorbeeld stevia, lucuma, honing, ahornsiroop of agavesiroop. Ook wordt carob vaak als vervanger van cacao gebruikt. Carob is bijzonder rijk aan mineralen (met name ijzer en calcium) en mengt bijzonder goed met rauwe cacao. De combinatie van beide stoffen zorgt ervoor dat het een licht melkachtige smaak krijgt. Carob is juist zo’n fijne toevoeging bij rauwe cacao, omdat het zoeter is dan cacao en ze samen een prachtige synergetische werking hebben op elkaar, zowel qua bouwstoffen als qua smaak. Met name de synergetisch en bijna alchemistische werking tussen het hoge calcium gehalte in carob en het uiterst hoge magnesium gehalte in rauwe cacao is fantastisch voor het menselijke lichaam. Een van de grootste kritiekpunten op carob, vergeleken met chocolade, is de smaak, het zou minder goed smaken. Vanuit de idee “gezonde voeding hoeft niet goed te smaken” hebben consumenten en voedingsmiddelenbedrijven zich er te gemakkelijk van af gemaakt door slecht smakende carob te accepteren en te verkopen. Met de juiste inspanning en uit de juiste bron afkomstig, levert carob een fantastisch verfijnde smaak die bijzonder  zacht en rijk is. Dit is met name ook de reden waarom wij bij Superfood.nl ons hebben gespecialiseerd in de import van carob van de Kroatische eilanden, omdat deze zo bijzonder hoog van kwaliteit en uitermate verfijnd van smaak is.

De twee hoofdbestanddelen in de carob peulvrucht zijn pulp (90%) en het zaad (10%). Carob pulp bestaat weer voor 48-56% uit suikers, waaronder hoofzakelijk sucrose, glucose, fructose en maltose. Verder is de chemische samenstelling van carob afhankelijk van de weeromstandigheden en plaats van oogsten, maar over het algemeen bestaat carob voor ongeveer 2-8% uit proteïne en bevat vele vitaminen (A,B, B2, B3, D), mineralen (calcium, kalium, fosfor, magnesium, ijzer, barium, koper en nikkel), aminozuren (alanine, glycine, leucine, proline, valine en soms ook tyrosine en phenylalanine), polysachariden en antioxidanten. Laatstgenoemde bevinden zich echter alleen in de omhulsel van het zaad. Carob bevat geen oxale zuren, welke de opname en werking tegengaan van bijvoorbeeld zink en calcium. Zink en calcium zijn onder andere verantwoordelijk voor een gave en egale huid. Dit in tegenstelling tot rauwe cacao, waar deze oxale zuren wel een actief bestanddeel vormen. Dit is vermoedelijk ook de reden waarom sommige mensen, met name tieners, een allergische reactie laten zien als zij grote hoeveelheden cacao consumeren. Daarnaast bevat het bijna geen enkel vet (minder dan 0,2 gr op 100gr carob.) en werkt carob alkaliserend voor je lichaam. Carob zaad bestaat tevens voor 30-33% uit omhulsel, voor 42-46% uit endosperm en voor 23-25% uit embryo of vruchtkiem. Endosperm of kiemwit is het reservevoedsel van zaden, dat voor de kieming en eerste groei gebruikt wordt. Het is vaak rijk aan zetmeel, olie en proteïne. Met name het omhulsel bevat veel antioxidanten, welke zoals in vele andere blogs beschreven een fantastische bescherming bieden tegen het beschadigen en muteren van celweefsel biedt. Naast de bescherming tegen kanker en andere vormen van cel mutatie is er nog een geducht wapen tegen deze ziektebeelden aanwezig in carob. Dit is de polysacharide genaamd ‘carob bean gum’ welke zich in het endosperm bevindt. Deze polysacharide molecule bestaande uit mannose en galactose, heeft een schitterend synergetisch effect met andere polysachariden en biedt wederom een fantastische bescherming voor het menselijke lichamelijke immuunsysteem. Polysachariden zijn de meest essentiële bouwstoffen hiervoor en bieden daarnaast dankzij de aanwezige bèta-glucanen een uitstekend middel tegen kankervorming en andere vormen van cel mutatie in het menselijke lichaam.

Tot slot bevat carob heel veel koolhydraten (suikers) en looistoffen. De suikers zorgen met name voor de gumachtige vorm en substantie van carob en hierdoor is dit middel ook erg goed te gebruiken als emulgator voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook is het tevens bijzonder geschikt voor mensen met dunne tot zeer dunne ontlasting en aanverwante darmproblematiek. Carob is een middel wat al sinds de oude Egyptische tijden gebruikt werd ter ondersteuning van de menselijke spijsvertering en ook heden ten dage is dit nog steeds het geval. Het bijzonder aan de looistoffen in carob is dat ze proteïnen niet binden zoals sommige looistoffen doen, zodat de proteïnen maximaal opneembaar zijn voor het lichaam. Wel binden de looistoffen gifstoffen in het lichaam en maakt ze daardoor inactief en gemakkelijk voor het lichaam om te verwijderen. Ook wordt de groei van bacteriën in het darmsysteem geremd door consumptie van carob. Beide voorgenoemde feiten hebben een zeer positief effect op problemen met de ontlasting, met name op diarree en verhelpen dit probleem binnen zeer afzienbare tijd. Al met al is carob een fantastisch product en is het ook nog eens een heerlijke vervanger voor suiker en vervanger van cacao voor de mensen die hierop een allergische reactie vertonen.

Waar verkrijg ik Carob?

Carob is eigenlijk vrij gemakkelijk te verkrijgen voor de consument. Bijna alle biologische winkels hebben een vrij groot aanbod in carob producten en ook online vindt u een eindeloos arsenaal aan producten in verschillende webwinkels. Ook uw plaatselijke raw food & superfood specialist zal dit product zonder meer in hun assortiment hebben opgenomen. Wij willen graag benadrukken dat veel carob poeder als ‘rauw’ verkocht wordt, dit terwijl de carob tot op hoge temperaturen verhit wordt, waardoor een zeer groot gedeelte van de oorspronkelijke voedingswaarde verloren gaat. Wij adviseren daarom om het tot uw zaak te maken om eerst informatie in te winnen over de desbetreffende carob voor u tot aankoop overgaat. Ook kunt u eventueel een expert op dit gebied raadplegen, het is daarom waarschijnlijk beter dat u uw carob aanschaft in een raw food & superfood winkel in plaats van in uw plaatselijke biologische winkel. Dit zodat u ook meteen de garantie heeft dat u geen inferieure carob heeft aangeschaft. Wij bij Superfood.nl hebben voor dit soort adviezen gekwalificeerd personeel in dienst en verkopen carob producten in verschillende vormen in onze webwinkel, alsook in onze winkel in Amsterdam. Om deze producten te bestellen, verwijzen wij zoals altijd naar onze online webwinkel op: www.superfood.nl

Hoe consumeer ik Carob?

Carob is een unieke zoetstof met een lichte karamelachtige smaak die ook wel enigszins aan de smaak van rauwe cacao doet denken. Beide zijn bijvoorbeeld fantastisch te combineren in allerlei soorten smoothies, lassies en shakes. Carob is meestal in poedervorm verkrijgbaar, maar is verwerkt in vele producten zoals energie repen, cakes, koeken en zelfs in dranken, zoals bijvoorbeeld in Egypte veel het geval is. Ook worden er compotes en likeuren van gemaakt in Turkije, Malta, Spanje en Sicilië. Verder wordt er ook op vele plaatsen een siroop van gemaakt, zoals op Kreta, Malta, Cyprus en in Libië het geval is. Hieronder volgen een tweetal recepten met carob als ingrediënt als voorbeeld:

Carobacao–smoothie:

– 3 eetlepels carob poeder.
– 3 eetlepels cacao poeder.
– 2 eetlepels kokos schilfers.
– 2 eetlepels hennep zaad.
– 1 eetlepel bijenpollen
– 2 theelepels maca poeder.
– 1 theelepel lecithine granulaat.
– 1 halve liter biologisch appelsap.
– 1 half bakje aardbeien.
– 1 handvol blauwe druiven.
– 1 handvol blauwe bessen.

Neem alle ingrediënten en voeg deze toe in een blender. Zet de blender aan en mix het geheel tot het een mooie egale kleur en substantie heeft verkregen. Schenk het uit over een aantal bekers en garneer de smoothie eventueel met een beetje rauwe cacao of carob en een paar goji bessen.

Carobao-energy-balls:

– 2 theelepels rauwe honing of ahornsiroop.
– 2 theelepels rauwe cacao poeder.
– 2 theelepels carob poeder.
– 2 theelepels maca poeder.
– ½ kop 100% biologische pindakaas (het liefst alleen van pinda’s gemaakt).
– ½ kop flax zaad, chia zaad en hennepzaad (gemixt).
– ½ kop rozijnen.
– ½ kop rauwe cacao nibs.
– ¼ kop kokos poeder of schilfers.
– 1 scheutje kokoswater (naar behoefte om de substantie eventueel wat te verdunnen en makkelijker kneedbaar te maken).

Voeg alle ingrediënten toe in een grote schaal of kom en mix het geheel met de handen tot het een kleverige substantie is geworden. Rol uit deze substantie de energy balls en laat deze minstens een uur lang in de koelkast staan voor deze te consumeren. Eet deze energy balls  niet in te grote hoeveelheden en het liefst voor lichamelijke inspanning. Voeg eventueel nog (goji) bessen, noten, vanille, dadels of vijgen naar eigen smaak toe en geniet ervan!

 

 

Share:

7 comments

  1. Hallo,

    Ik heb uw artikel met veel belangstelling gelezen en dank je voor de vele niformatie die het bevat.
    Ik woon in Spanje en heb Carob bomen maar weet niet hoe ik de peulen en de zaden (tesamen of niet ?)kan verwerken.
    Heeft u daar ook informatie over ?
    Vriendelijke groeten,

    André

    1. Ik woon in Portugal en in mijn omgeving zijn veel Carob-bomen, oftewel Johannesbroodbomen. De Portugezen maken heerlijk gebak en desserts met het meel. Ik heb de peulen nu geoogst en gemalen in een koffiemolen, het is fijn, poederachtig meel geworden. Recepten zijn te vinden op internet.

  2. Ik heb in Turkije Harnup Pekmez (of pekmezi) gekocht.
    Het is johannesbroodboom siroop.
    Nu ben ik op zoek naar toepassingen ervan.
    Maar ik vind vrijwel alleen toepassingen met johannesbroodboommeel of poeder.
    Als ik met de naam Harnup pekmez google kom ik vrijwel alleen Turkse sites tegen en die taal ben ik niet machtig.
    Kunt u mij iets meer vertellen?
    Alvast vriendelijk dank!

    1. Google vertalen\ Heel makkelijk!!!!!!!!

    2. Ik heb dit siroop ook pas zelf leren gebruiken.
      Ik doe wat bij mijn brooddeeg. Dit geeft een bijzondere smaak aan mijn brood.
      In een kommetje/bakje meng ik wat met wat tahini en een noten of zadenmeel (zelfgemalen), geraspte cocos, wat water tot een fijn papje en smeert dit op brood of crackers. Wat dikker maken, en met hele sesamzaadjes, maak je balletjes.

  3. Ik kan mij uit mijn kindertijd (62 jaar geleden was ik zes jaar oud) dat mijn veel oudere broer vaak deze peulen had. Ik meen dat hij de zaden aten, in ieder geval herinner ik mij dat hij ook kauwde op de peulen zelf; wij jongere mochten er niet aan zitten gnagnagna. Ik kan het hem niet meer vragen, maar er zal wellicht wat te vinden zijn via Google of Wikipedia.

Laat een reactie achter op Angie Reactie annuleren