Bone broth proteïne – puur eiwitpoeder boordevol collageen en aminozuren

Met name bij sporters zijn eiwitpoeders zeer populair, maar ook mensen die willen afvallen gebruiken vaak eiwitpoeders omdat ze een verzadigd gevoel en energie geven en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Vooral de laatste jaren hebben plantaardige eiwitpoeders sterk aan populariteit gewonnen ten opzichte van whey proteïne, maar er is ook een nieuwe trend gaande: eiwitpoeders gemaakt van kippenbotten, meestal bone broth proteïne genoemd. In deze blog lees je wat dit is, hoe het wordt gemaakt, waarom het goed is voor je, wat het verschil is met whey eiwitpoeders en waar je bone broth proteïne van goede kwaliteit kunt kopen.

Wat zijn eiwitpoeders en waarvoor dienen ze?

In onze blog Bruine rijst eiwitpoeder – de perfecte plantaardige eiwitbron heb je kunnen lezen dat eiwitpoeders rijk zijn aan eiwitten, die erom bekend staan dat ze spierherstel bevorderen, spiergroei stimuleren en ondersteuning bieden bij het afvallen. In deze blog heb je ook kunnen lezen dat de meeste eiwitpoeders die je in de winkel kunt kopen eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn, omdat ze vaak allerlei ongewenste toevoegingen bevatten, zoals geraffineerde suikers, gluten en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarnaast zijn de meeste eiwitpoeders gemaakt van kwalitatief laagwaardige whey uit de bio-industrie en worden deze in de fabriek op hoge temperaturen verwerkt om het langer houdbaar te maken, waardoor er toxische stoffen vrijkomen en de voedingswaarde grotendeels verloren gaat. Om deze reden zijn veel gebruikers van eiwitpoeders de laatste jaren overgestapt op plantaardige eiwitpoeders, omdat die meestal net zo effectief zijn als whey poeders en geen schadelijke ingrediënten bevatten. De nieuwste trend onder gezondheid bewuste consumenten van eiwitpoeders is bone broth proteïne, een eiwitpoeder gemaakt van kippenbotten.

Wat is bone broth proteïne?

Bone broth proteïne, letterlijk vertaald “bottenbouillon eiwit”, is een 100% natuurlijk proteïne poeder gemaakt van eiwitconcentraat uit kippenbotten. Het heeft een heerlijke pure smaak en is in tegenstelling tot whey eiwitpoeders mild voor de spijsvertering. Bone broth proteïne bevat 20 gram eiwitten per portie van 22,25 gram (1 schepje) en bestaat dus voor bijna 90% uit eiwitten, wat veel meer is dan de meeste whey poeders en plantaardige poeders. Bovendien bevat bone broth proteïne meer dan 19 essentiële en niet-essentiële aminozuren, mineralen (waaronder magnesium, calcium, selenium en kalium), collageen hydrolysaat, hyaluronzuur en glucosamine.

Belangrijk om te weten is dat bone broth proteïne een van de belangrijkste bronnen van natuurlijke collageen is, een een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel, dat een ondersteunende, beschermende en verzorgende functie voor alle organen in het menselijk lichaam heeft, waaronder voor de huid. De gelatine die zich in collageen bevindt houdt bovendien de darmen gezond en zorgt samen met de aminozuren proline, glutamine en arganine voor een gezonde darmflora. Daarnaast ondersteunt de zwavel die zich in bone broth proteïne bevindt de natuurlijke reiniging in het lichaam. Kortom, bone broth proteïne bevat talloze unieke gezondheid bevorderende eigenschappen die niet in andere dierlijke of plantaardige eiwitpoeders zijn terug te vinden!

Uiteraard is bone broth proteïne niet geschikt voor vegetariërs en veganisten, maar het is wel Paleo-vriendelijk geproduceerd en vrij van zuivel, soja, granen, noten, gluten en GMO (genetisch gemanipuleerde) ingrediënten. En dat is nog een ander belangrijk verschil met traditionele whey eiwitpoeders, want 95% van alle whey proteïnes die in de winkel te koop zijn zitten vol ongezonde toevoegingen, zoals geraffineerde en kunstmatige suikers (bv. aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, niet-biologische eieren, tarwegluten, zuivel, conserveringsmiddelen en inferieure proteïnes. Bone broth proteïne is daarop een uitzondering en bevat al deze voor het lichaam zeer belastende toevoegingen niet.

Hoe gebruik je bone broth proteïne en waar is het verkrijgbaar?

Een ander belangrijk voordeel van bone broth proteïne ten opzichte van plantaardige en whey eiwitpoeders is dat de toepassingsmogelijkheden veel groter zijn. Je kunt bone broth proteïne uiteraard door een glas water of je favoriete shake, smoothie of sap roeren, maar je kunt het ook aan allerlei andere lekkernijen toevoegen, zoals zelfgemaakte ontbijtjes, snacks, soepen en zelfs warme stoofmaaltijden, want bone broth proteïne kan zowel in warme als koude dranken en gerechten gebruikt worden. Omdat bone broth proteïne nog vrij nieuw is in Nederland, is het op dit moment beperkt verkrijgbaar. In ieder geval kun je bone broth proteïne van het merk Surthrival bestellen via Superfood.nl, in maar liefst 4 verschillende smaken: Bone Broth Protein Pure, Bone Broth Protein Vanilla, Bone Broth Protein Chocolate en Bone Broth Protein Turmeric. Vooral die laatste is zeer bijzonder, omdat het kurkuma bevat. Wat de voordelen van kurkuma zijn heb je kunnen lezen in onze blog Kurkuma en zwarte peper, een gouden combinatie.

 

Share:

Geef een antwoord