Bone Broth – het superfood geheim uit grootmoeders keuken

Kon jij vroeger ook zo genieten van maaltijden die je oma had gekookt? Als je er niet genoeg van kunt krijgen en van gerechten uit oma’s tijd wilt blijven genieten dan willen we graag een superfood geheim uit grootmoeders keuken met je delen: Bone Broth, een zelf getrokken bouillon boordevol gezonde voedingsstoffen waarmee je eindeloos kunt variëren.

Waarom smaken gerechten van oma altijd zo lekker?

Nu is en was niet iedere oma een keukenprinses, maar velen zullen het ermee eens zijn dat gerechten die oma vroeger kookte onovertroffen smaken. Hoe komt dat eigenlijk? Het antwoord is simpel: oma gebruikte uitsluitend verse ingrediënten. Dus geen soep uit een zakje of kant en klare gehaktballen, maar zelf getrokken bouillon en ballen die oma zelf door de gehaktmolen had gehaald. Modernere generaties hebben al die kooktechnieken nooit geleerd, en meestal hebben ze ook geen tijd om uren in de keuken te staan. Dat is jammer, want door niet zelf met verse ingrediënten te koken gaat niet alleen de smaak van het eten verloren, ook veel goede voedingsstoffen zijn niet terug te vinden in de vrijwel kant en klare gerechten en maaltijdcomponenten die je in de supermarkt kunt kopen. Toch kun je, als je niet veel tijd hebt om in de keuken te staan, gezonder eten en die smaak uit oma’s tijd weer een beetje proeven. Met Bone Broth kun je namelijk heel veel gerechten een extra ‘kick’ geven, en tegelijkertijd zitten er heel veel voedingsstoffen in die de gezondheid op een breed vlak ondersteunen.

Wat is Bone Broth?

bone brothBone Broth is een zelf getrokken bouillon die diverse mineralen en aminozuren bevat die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen zijn afgescheiden. De mineralen en aminozuren in Bone Broth versterken het immuunsysteem en zijn ontstekingsremmend. Daarnaast bevat Bone Broth gelatine, dat gemaakt is van collageen uit de botten dat tijdens het koken is afgebroken. Deze gelatine is goed voor de darmen, helpt bij voedselallergieën en vermindert rimpels en cosmetische cellulite. Bone Broth is ook een uitstekende keuze voor Paleo liefhebbers, want de bouillon is rijk aan gezonde vetten (vandaar die lekkere smaak!) en, in tegenstelling tot gewone bouillons die je in de supermarkt kunt krijgen, nauwelijks bewerkt.

Hoe maak ik Bone Broth?

Zelf Bone Broth maken is eenvoudiger dan je denkt, maar vergt wel wat tijd. In onderstaand stappenplan ontdek je hoe je zelf Bone Broth kunt maken:

Stap 1
Koop goede kwaliteit bouillonbotten. Een goede slager kan je daarmee helpen, maar zorg in ieder geval dat er naast botten met vlees (zoals rib) ook schenkel en mergpijp bij zitten.

Stap 2
Zet de schenkel en mergpijp onder water in een ruime pan met een flinke scheut azijn. Het toevoegen van azijn of zure wijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken.

Stap 3
Braad ondertussen de botten met vlees aan in een braadpan tot ze mooi bruin zijn.

Stap 4
Voeg het gebraden vlees toe aan de botten in de pan en voeg groenten, kruiden en specerijen toe zoals peperkorrels of tijm. Voeg genoeg koud water toe zodat alles onderstaat. Breng aan de kook.

Stap 5
Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Schep dit er af. Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kun je het in de slowcooker gieten en die op de lage stand zetten. Laat het minimaal 12 uur sudderen.

Stap 6
Haal na 12 uur sudderen de botten uit de pan met een tang en gooi het vocht door een vergiet of zeef over in een andere pan. Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kun je de bouillon nu op smaak maken met zout, maar dat kun je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken.

Stap 7
Laat afkoelen. Er komt een laag vet bovenop de bouillon als het afgekoeld is; schep dat er af. Wat je overhoudt is bouillon vol met gezonde mineralen en gelatine.

Heb je geen zin of tijd om zelf Bone Broth te maken, dan is de kant en klare runderbouillon van Bouillon Bar zeker wat voor jou.BOUILLON-BAR_BRUNDERBOUILLION

Deze Bone Broth wordt in zeer geconcentreerde vorm in een glazen potje verkocht en kan worden aangelengd met water om er warme dranken of soepen mee te maken. Daarnaast kan het gebruikt worden om stoofschotels en sauzen mee te verrijken.

Share:

1 comment

  1. Goed werk Jesse tot voor kort kon ik deze producten niet vinden in Nederland. Is een hype uit NY, daar vind je broth bars net als ijscokraampjes. Ik maak het zelf in mijn slow coocker trekt 24 uur, vergeet niet bio apple cider vinager toe te voegen, dat onttrekt de mineralen aan de botten. Vegetariers en veganisten zullen gruwen bij het idee. Maar zij zullen moeten supplementeren met B12. Uiteraard gebruik je beenderen met merg van biologische gehouden dieren. Als je geen tijd hebt is het Proteinepoeder een goed idee. Check dr. Axe.

Geef een antwoord