Blaasontsteking op een natuurlijke manier voorkomen en genezen

Vooral vrouwen hebben er regelmatig last van: een blaasontsteking. Gelukkig is een blaasontsteking bij veel vrouwen vaak eenvoudig te voorkomen. In deze blog lees je hoe een blaasontsteking ontstaat, wat de symptomen zijn en hoe je deze vervelende en pijnlijke aandoening op een natuurlijke manier kunt voorkomen en (als je het hebt) genezen.

Wat is een blaasontsteking en hoe ontstaat het?

Een blaasontsteking is een infectie van de urineweg. Vaak wordt gedacht dat de infectie in de blaas zelf plaatsvindt, maar dat hoeft niet persé, de infectie kan zich ook bevinden in de nier, nierkelk, urineleider en/of urinebuis. Een blaasontsteking komt vooral bij vrouwen voor. Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt minimaal één keer in haar leven een blaasontsteking en zo’n 20% van de vrouwen heeft er ten minste eenmaal per jaar last van. Bij mannen is een blaasontsteking vrij zeldzaam, slechts 1,5% van de mannen krijgt ooit een blaasontsteking en vaak hangt deze dan samen met prostaatproblemen. Dat het risico op een blaasontsteking bij vrouwen veel groter is komt doordat vrouwen een veel kortere urinebuis hebben, en dat de opening van de urinebuis vlak bij de anus zit waardoor besmetting door bacteriën uit het darmkanaal eenvoudig kan plaatsvinden.

Een blaasontsteking wordt in 90% van alle gevallen veroorzaakt door de E. Coli bacterie, ook wel de ‘poep-bacterie’ genoemd die je wellicht wel kent als veroorzaker van voedselvergiftigingen. De E. Coli bacterie komt van nature voor in het darmenstelsel van de mens, maar krijgt soms onder bepaalde omstandigheden de kans om de urinebuis binnen te dringen. Eenmaal in de urinebuis aangekomen kan deze bacterie zich een weg banen in de urinewegen en zich vermenigvuldigen, waarna een blaasontsteking ontstaat.

Oorzaken blaasontsteking

Een blaasontsteking ontstaat meestal niet ‘zo maar’, want de urineweg wordt anatomisch afgesloten en is van binnen steriel. Ook beschikt het lichaam over diverse afweermechanismen om een blaasontsteking tegen te gaan, zoals natuurlijke afweerstoffen die zich in het slijmvlies van de blaas bevinden. Toch kan er wel eens wat misgaan, waardoor een blaasontsteking ontstaat. De belangrijkste oorzaken van een blaasontsteking bij vrouwen zijn:

  • Na de ontlasting de anus van achter naar voren afvegen, waardoor er poepbacteriën bij de ingang van de urinebuis terecht komen
  • Geslachtsgemeenschap
  • Slechte hygiëne

Daarnaast zijn er ook nog andere minder vaak voorkomende factoren die een blaasontsteking kunnen veroorzaken, zoals kathetergebruik, SOA’s (met name chlamydia, gonorroe en genitale herpes) en nierstenen.

Symptomen blaasontsteking

Meestal blijft een blaasontsteking niet ongemerkt en is deze aandoening eenvoudig te herkennen aan een of meer van de volgende symptomen:

  • Branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
  • Doorlopend aandrang om te plassen terwijl er geen urine in de blaas zit
  • Troebele en sterk ruikende urine, soms met sporen van bloed erin
  • Pijn in de onderbuik
  • Rode afscheiding uit de plasbuis

De huisarts kan met behulp van een teststrookje in je urine snel de diagnose stellen dat je een blaasontsteking hebt.

Blaasontsteking voorkomen op een natuurlijke manier

De eenvoudigste manier om een blaasontsteking te voorkomen is door je billen van voren naar achteren af te vegen, en na geslachtsgemeenschap altijd direct naar de wc te gaan om te plassen want daarmee spoel je eventuele bacteriën die in je plasbuis terecht zijn gekomen meteen weer naar buiten. Daarnaast is het belangrijk om altijd voor een goede hygiëne te zorgen: elke dag onder de douche, je billen goed wassen (gebruik echter geen zeep bij je vagina, want hierdoor kan de natuurlijke flora van je vagina uit balans raken) en dagelijks een schone onderbroek (bij voorkeur katoen) aan.

Ondanks al deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen krijgen sommige vrouwen toch een blaasontsteking. Zij doen er goed aan elke dag voldoende te drinken en hun plas nooit te lang op te houden. Daarnaast kunnen zij dagelijks cranberrysap drinken of cranberrypoeder door hun groene smoothie roeren, want aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat cranberry’s helpen voorkomen dat de E. Coli-bacterie zich aan het urineweg- en blaasslijmvlies kan hechten, waardoor een blaasontsteking minder gauw kan onstaan (o.a. Reid et al., 2002[1]). Ook zijn veel natuurgenezers van mening dat sommige kruiden en superfoods een blaasontsteking kunnen helpen voorkomen, zoals Pau d’Arco (werkt bacterieremmend), appelciderazijn (verzuurt de urine waardoor bacteriën zich minder snel kunnen vermenigvuldigen), vitamine C (verstrekt je immuunsysteem en verhoogt de zuurgraad in de blaas) en diverse theesoorten (o.a. bosbessenthee, brandnetelthee, rozenbottelthee), maar voldoende wetenschappelijk bewijs is hier nog niet voor.

Toch een blaasontsteking… natuurlijke genezing

Heb je de pech dat je toch een blaasontsteking hebt gekregen, dan is het belangrijk hier zo snel mogelijk wat aan te doen, want een onbehandelde blaasontsteking kan onder meer leiden tot een nierbekkenontsteking en bloedvergiftiging. Een natuurlijk middel waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het blaasontsteking welke veroorzaakt wordt door de E.Coli bacterie kan genezen is D-mannose, een natuurlijke suiker (epimeer van glucose) die van nature in diverse soorten fruit voorkomt, waaronder appels, sinaasappels, perziken, ananassen, cranberry’s en bosbessen. De E. Coli bacterie hecht zich na inname aan de D-mannose, welke vervolgens via de urine je lichaam verlaat omdat D-mannose niet verteerd kan worden.

Om een blaasontsteking te genezen is het drinken van cranberrysap of ananassap echter niet genoeg, omdat je minimaal 2 tot 3 gram D-mannose dient binnen te krijgen wil het effectief zijn werk kunnen doen (Toyota et al., 1989[2]; Ruggieri et al., 1985[3]; Wright et al., 1999[4]) Je dient daarom bij een blaasontsteking veroorzaakt door de E.Coli bacterie altijd een supplement te nemen dat D-mannose in een verhoogde concentratie bevat, zoals het Superfoodies Blaas supplement. Het beste kun je meteen beginnen met een kuur met het Superfoodies Blaas supplement zodra je een blaasontsteking voelt opkomen, en je dient dit dan minimaal 4 tot 5 dagen in te nemen (ook als je symptomen al verdwenen zijn). Mocht je blaasontsteking niet snel minder worden dan wordt de infectie waarschijnlijk veroorzaakt door een andere bacterie en dien je naar je huisarts te gaan voor diagnose en verdere behandeling.

Referenties

[1] Reid G. The role of cranberry and probiotics in intestinal and urogenital tract health. (2002) Crit Rev Food Sci Nutr 42:293-300.
[2] Toyota S, Fukushi Y, Katoh S, et al. [Anti-bacterial defense mechanism of the urinary bladder. Role of mannose in urine]. (1989) Nippon Hinyokika Gakkai Zasshi 80:1816-1823
[3] Ruggieri MR, Hanno PM, Levin RM. Mannose inhibition of Escherichia coli adherence to urinary bladder epithelium: comparison with yeast agglutination. (1985) Urol Res 13:79-84.
[4] Wright JV. D-Mannose for bladder and kidney infections. Townsend Letter for Doctors and Patients. 1999 Jul;192:96-8.

Share:

1 comment

  1. Na heel veel blaasontstekingen en (dus) heel veel antibiotica ben ik gaan zoeken naar natuurlijke middelen. Cranberry werkt bij mij niet voldoende. Mijn wondermiddel: berendruif! Echt geweldig. Werkt zelfs als je écht al blaasontstekingsklachten hebt (pijn bij het plassen; continu aandrang). Ik heb nooit meer antibiotica nodig gehad voor blaasontsteking!

Geef een reactie