Bereid je voor op de herfst met bijenpollen

Nog even en de herfst gaat weer beginnen. De natuur toont dan haar prachtige herfsttooi met warme rode, gele, groene en bruine tinten, de trekvogels vliegen naar het zuiden en sommige dieren maken zich op voor de winterslaap. Dat klinkt allemaal heel sprookjesachtig, maar voor velen zijn de herfst en winter helemaal geen sprookje. Verkoudheid, keelpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens zijn voor hen bijna standaard als de dagen korter worden en de temperaturen omlaag schieten. Velen van hen grijpen in zulke gevallen naar multivitamine supplementen, keelpastilles en neusdruppels, maar deze maskeren eigenlijk alleen maar de symptomen van een verzwakt immuunsysteem en helpen niet tegen een herfstdepressie. Je kunt jezelf ook op een natuurlijke manier wapenen tegen herfstdepressies, met een heerlijk superfood dat ook nog eens het immuunsysteem versterkt en de verschijnselen van het ouder worden vertraagt.

Welke invloed hebben de herfst en winter op de mens?

Vaak merk je pas voor het eerst dat de herfst weer in aantocht is als je ’s avonds de lampen eerder aan moet doen en ’s ochtends opstaat als het nog donker is. Het feit dat de dagen korter en de nachten langer worden heeft een grote, vaak onderschatte invloed op de geestelijke gezondheid van de mens. Men vermoedt dat dit komt omdat zonlicht van invloed is op de hypothalamus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor hoe je je voelt en je honger- en slaapbehoefte reguleert. Wetenschappers denken dat de hersenchemie en hormoonsamenstelling door een gebrek aan zonlicht uit balans raken waardoor de hypothalamus niet goed functioneert. Mensen die last hebben van een herfstdepressie, hebben vaak een te laag serotonineniveau gecombineerd met een te hoog melatoninegehalte.

Minder zonlicht is echter niet de enige factor die leidt tot een herfstdepressie. Een verkoudheid, keelpijn of griep versterkt bij mensen met een herfstdepressie namelijk vaak het algehele gevoel van onbehagen. Als de dagen korter worden heeft de zon gedurende de dag minder tijd om de aarde op te warmen, en dit heeft tot gevolg dat het in de herfst kouder wordt. Op zich is de mens heel goed bestand tegen lagere temperaturen, en door ons warmer te kleden en de verwarming aan te zetten hoeven we het nooit koud te hebben. Dat we in de herfst en winter eerder verkouden worden of griep krijgen heeft dus niets te maken met een lage buitentemperatuur, het heeft alles te maken met het feit dat we de neiging hebben om meer tijd binnen door te brengen in gezelschap van andere mensen, waardoor ziekteverwekkers sneller de kans krijgen om zich te verspreiden en te vermenigvuldigen. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat we in de winter ook eerder ziek worden omdat het neusslijmvlies in de winter eerder uitdroogt, ziekteverwekkers in koudere weersomstandigheden beter kunnen overleven en virussen en bacteriën die via de lucht worden verspreid (bijvoorbeeld na niezen of hoesten) in een omgeving met een lage luchtvochtigheid langer in de lucht blijven zweven.

Hoe weet je of je last hebt van een herfstdepressie?

Bekend is dat hoe verder je van de evenaar woont, hoe groter de kans is dat je last kunt krijgen van (milde) symptomen van een herfstdepressie.

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Depressieve gevoelens
 • Verlies van interesse in dagelijkse bezigheden
 • Futloosheid
 • Meer behoefte aan slaap
 • Meer behoefte om te eten, en dan met name koolhydraten, wat gewichtstoename tot gevolg heeft
 • Minder zin in seks

Vaak verdwijnen de symptomen geheel als de dagen langer worden in de lente, en sommige mensen krijgen zelfs buitengewoon veel energie in de zomermaanden en zijn hyperactief. Ook tijdens slechte zomers kunnen mensen last krijgen van een herfstdepressie.

Als je jezelf herkent in een of meer van de genoemde symptomen van een herfstdepressie dan kan het goed zijn dat jij er ook in meer of mindere mate mee te maken hebt. Als je symptomen niet elke winter terugkeren of als je er ook vaak in de zomer last van hebt dan kan het ook zijn dat je een andere vorm van depressie hebt.

Hoe kun je een herfstdepressie voorkomen of verlichten?

Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te zitten als de herfst in aantocht is. Er zijn een heleboel manieren waarop je een eventuele herfstdepressie kan voorkomen of verlichten:

 • Zorg ervoor dat je elke dag een uurtje naar buiten gaat, om zo maximaal te profiteren van zonlicht
 • Probeer zoveel mogelijk bij het raam te zitten gedurende de dag
 • Beweeg voldoende om je stofwisseling op peil en je hormoonhuishouding in balans te houden
 • Eet gezond en gevarieerd
 • Vermijd onnodige stress-situaties zoveel mogelijk
 • Praat over je gevoelens met je partner, vrienden en/of familie
 • Schilder je huis in lichte, vrolijke kleuren

Veel mensen nemen in de herfst en winter, als de ‘r’ in de maand is, extra multivitamine preparaten om hun weerstand op peil te houden. Vaak zijn deze vitaminesupplementen echter weggegooid geld, omdat geïsoleerde en synthetische vitamines slecht opneembaar zijn voor het lichaam en dus zonder iets te doen het lichaam weer verlaten. Bovendien helpen ze niet tegen een herfstdepressie.

Een superfood dat niet alleen je immuunsysteem krachtig versterkt maar ook zeer goed helpt tegen herfstdepressies is bijenpollen. Bijenpollen zijn gemaakt van het stuifmeel van bijen en zijn dus geheel natuurlijk. Ze bevatten heel veel vitamines (A, B complex, C, D, E), mineralen (selenium, calcium, magnesium), aminozuren, enzymen, co-enzymen, lecithine, koolhydraten (in de vorm van natuurlijke suikers), vetzuren, hormonen en sporenelementen en zijn daarmee een hele complete superfood met een hoge voedingswaarde, vergelijkbaar met een multivitamine preparaat maar dan veel effectiever. Bovendien bieden bijenpollen extra ondersteuning tijdens de wintermaanden of bij stress en ziekte door het hoge gehalte aan de immuunsysteem stimulerende stoffen RNA (ribonucleïnezuur) en DNA (desoxyribonucleïnezuur), die beiden verantwoordelijk zijn voor het reguleren van cellulaire groei, vernieuwing en reparatie van cellen. Onderzoeken hebben daarnaast uitgewezen dat bijenpollen de geestelijke helderheid, het cognitief geheugen en de concentratie verbeteren, het libido verhogen en het energieniveau en het uithoudingsvermogen vergroten, en zo een heleboel symptomen van een herfstdepressie verlichten. Bovendien reguleren bijenpollen het spijsverteringsstelsel en brengen de hormoonhuishouding in balans.

Niet alle soorten bijenpollen zijn overigens even effectief, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je biologische bijenpollen neemt om optimaal van de goede eigenschappen van dit superfood te profiteren. Niet-biologische bijenpollen bevatten vaak pesticiden of niet-natuurlijke toevoegingen die in het lichaam worden opgeslagen en daardoor op de lange termijn je immuunsysteem alleen maar verzwakken in plaats van versterken. Daarnaast kunnen bijenpollen van inferieure kwaliteit verhit zijn geweest, waardoor de meeste gezonde voedingsstoffen die er van nature inzitten hun kracht verliezen. Als je besluit bijenpollen te gaan eten is het verstandig om eerst een hele kleine hoeveelheid te eten, want sommige mensen zijn allergisch voor bijenproducten.

Bijenpollen – het beste middel tegen veroudering

Dat bijenpollen zo’n krachtige ondersteuning bieden aan mensen met een herfstdepressie of een verzwakt immuunsysteem zijn niet de enige voordelen van dit 100% natuurlijke product. Bijenpollen staan daarnaast vooral bekend om hun veroudering vertragende werking en hun levensverlengende eigenschappen. Bijenpollen zijn zeer rijk aan antioxidanten, die essentieel zijn voor het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam. Hiermee worden de verschijnselen van het ouder worden vertraagd en het risico op infecties en kanker verminderd. Het verhaal gaat dat veel mensen die tot een volksgroep in het Kaukasusgebied behoorden een zeer hoge leeftijd wisten te bereiken. Toen men onderzocht waardoor dit kwam bleek dat veel van deze mensen imker waren en veel bijenpollen aten.

Lekker aan de slag met bijenpollen

Het grote voordeel van bijenpollen is dat ze behalve enorm gezond ook heel lekker zijn, en prima te gebruiken als ingrediënt in allerlei soorten gerechten en dranken. Bovendien zijn bijenpollen leuk om mee te garneren, dankzij de warmgele kleur.

Stevige ontbijtsap met bijenpollen

Ingrediënten:
200 ml versgeperste sinaasappelsap
1 banaan
1 eetlepel bijenpollen

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een blender en maak er een zachte smeuïge smoothie van. Lekker om te serveren bij een groente-omelet of bananenpannenkoeken.

Fruitpudding met bijenpollen

Ingrediënten:
1 banaan
1 kopje blauwe bessen
1 theelepel rauwe cacao, of 1 eetlepel geraspte extra pure chocolade
1 eetlepel bijenpollen

Bereiding:
Was de bessen en schil de banaan. Doe deze samen de rauwe cacao in een blender. Zet de blender heel even aan totdat het een mooie egale substantie is geworden. Voeg eventueel een klein scheutje bronwater of versgeperst fruitsap toe als de pudding te dik wordt. Schep de pudding in een kommetje en strooi de bijenpollen er bovenop als garnering.

Genoeg gehad van herfstdepressies?

Ga dan eens kijken op superfood.nl. Hier vind je biologische rauwe Spaanse bijenpollen die van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn omdat ze afkomstig zijn uit gebieden waar een grote overvloed is aan wilde bloemen en omdat ze geoogst zijn met respect voor de bijenkolonie.

Share:

Geef een antwoord