Aloë ferox: het wilde en ongerepte zusje van Aloë vera

Je hebt vast wel eens gehoord van Aloë vera, de beroemde vetplant met geneeskrachtige eigenschappen: het sap uit de bladeren werkt verzachtend, verzorgend en genezend voor de huid, verhoogt de weerstand en kan spijsverteringsklachten die verband houden met een disbalans in de darmflora verlichten. Een minder bekende plant die uit dezelfde familie komt is Aloë ferox. Het sap uit de bladeren van deze plant heeft nagenoeg dezelfde samenstelling als het sap van de Aloë vera plant en kan dus voor allerlei gezondheidstoepassingen gebruikt worden. In deze blog lees je wat Aloë ferox is, waar het vandaan komt, waar je het voor kunt gebruiken en wat het verschil is met Aloë vera.

Wat is Aloë ferox?

Aloë ferox is een vetplant uit de familie van de affodillen, waartoe ook Aloë vera behoort, en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De plant wordt ook vaak Kaap Aloë, Bittere Aloë, Rode Aloë en Tap Aloë genoemd en bevat een dikke stam van tot wel drie meter hoog met vette puntige bladeren in rozetopstelling die stekels aan de rand hebben. Zodra de Aloë ferox in bloei komt groeit er vanuit het midden van de rozet trossen met gele of oranje bloemen die uiteindelijk een halve meter tot ruim een meter lang worden. De Aloë ferox komt het meest voor in de Zuid-Afrikaanse provincies Westkaap, Oostkaap, Vrijstaat, KwaZulu-Natal en Lesotho en is zeer geliefd bij de lokale bevolking, die het sap van de bladeren met name drinkt als lichaamszuiverend middel. Daarnaast wordt de gel die uit de bladeren kan worden getapt gebruikt voor de huidverzorging.

Wat zijn de toepassingen van Aloë ferox?

Het sap uit de bladeren van de Aloë ferox is rijk aan fytonutriënten, ofwel bioactieve stoffen zoals vitaminen en mineralen. Aloë ferox sap is onder meer een bron van vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 en B11, en daarnaast bevat het een flinke dosis calcium, ijzer, zink, kalium, natrium, mangaan, magnesium, koper, seleen en zwavel. Ook bevat het diverse antiseptische bestanddelen die bacteriën, virussen en schimmels doden en/of remmen in de groei.

De toepassingen van Aloë ferox sap zijn vergelijkbaar met die van Aloë vera:

  • Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine in de huid en kan zodoende gebruikt worden als verzachtende, hydraterende en verzorgende huidgel om de normale huidfunctie te ondersteunen, de wondgenezing te bevorderen en verkoeling te geven bij zonnebrand, lichte brandwonden, huidirritatie en jeuk (Jia et al., 2008[1]).
  • Het bevordert een gezonde darmflora en heeft een reinigende werking voor het spijsverteringsstelsel, wat weerstand- en energieverhogend werkt. Aloë ferox wordt in het bijzonder aanbevolen aan mensen met Prikkelbaar Darm Syndroom, colitis, brandend maagzuur, oprispingen (reflux) of een lekkende darm (Steenkamp et al., 2007[2]).
  • Het kan de regulering van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel bevorderen, wat met name voordelig kan zijn voor mensen met pre-diabetes (Loots et al., 2007[3]).

Wat is het verschil tussen Aloë ferox en Aloë vera

Op het eerste gezicht zou je denken dat Aloë vera en Aloë ferox dezelfde plant zijn, maar dat is niet het geval. Ze komen weliswaar beiden uit dezelfde plantenfamilie (die van de affodillen), maar de bladeren van de Aloë ferox zijn een stuk kleiner. Dat is ook de belangrijkste reden waarom Aloë ferox nooit zo populair is geworden als Aloë vera, want omdat de bladeren van de Aloë ferox minder sap produceren dan die van de Aloë vera wordt de Aloë ferox door de levensmiddelen- en cosmetica industrie niet als commercieel interessant beschouwd. Het sap van de Aloë ferox heeft echter wel dezelfde gezondheid bevorderende eigenschappen als Aloë vera, al zijn er kleine verschillen. Zo is vers getapt ongefilterd Aloë vera sap rijk aan Aloin, een laxerende stof die in veel laxeermiddelen wordt gestopt. Deze stof, die bij vers getapt Aloë vera sap in de fabriek altijd eruit gefilterd moet worden, komt echter maar beperkt voor in Aloë ferox en bevindt zich uitsluitend vlak onder de schil, waardoor het eenvoudig weg te pellen is. Daarnaast bevat Aloë ferox sap van nature veel natuurlijke suikers, welke het sap een gel-achtige structuur geven. In Aloë vera sap worden vaak verdikkingsmiddelen zoals xanthaangom gestopt om hetzelfde effect te bereiken, maar Aloë ferox sap is dus vrij van dit soort toevoegingen.

Aloë ferox is verkrijgbaar als kant en klaar sap dat zowel door shakes en smoothies kan worden geroerd als op de huid kan worden gesmeerd. Geef je de voorkeur aan een neutrale smaak, dan is Organic Aloe 24/7 Juice Original helemaal op je lijf geschreven. Houd je van een smaakje, probeer dan eens Organic Aloe 24/7 Juice with Ginger, Lemon & Honey of Organic Aloe 24/7 Juice with Cinnamon & Honey.

Referenties

[1] Jia, Yimei, Guodong Zhao, and Jicheng Jia. “Preliminary evaluation: the effects of Aloe ferox Miller and Aloe arborescens Miller on wound healing.” Journal of Ethnopharmacology 120.2 (2008): 181-189.
[2] Steenkamp, V., and M. J. Stewart. “Medicinal applications and toxicological activities of Aloe. Products.” Pharmaceutical Biology 45.5 (2007): 411-420.
[3] Loots, Du Toit, Francois H. van der Westhuizen, and Lisa Botes. “Aloe ferox leaf gel phytochemical content, antioxidant capacity, and possible health benefits.” Journal of agricultural and food chemistry 55.17 (2007): 6891-6896.

Share:

Geef een antwoord