Alles over de heilzame werking van paddenstoelen

In Azië, en dan met name China, worden paddenstoelen al eeuwenlang gebruikt ter behandeling van allerlei ziektes en aandoeningen. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde is uitgebreid beschreven welke gezondheidsbevorderende effecten diverse medicinale paddenstoelen hebben, en deze kennis wordt vandaag de dag gebruikt om supplementen te maken die extracten van een of meer medicinale paddenstoelen bevatten. In deze blog kom je meer te weten over de heilzame werking en het gebruik van vier alom bekende medicinale paddenstoelen, te weten chaga, reishi, lion’s mane en cordyceps.

Waarom hebben veel paddenstoelen een heilzame werking?

Het is niet toevallig dat binnen de traditionele Chinese geneeskunde paddenstoelen zo hoog aangeschreven staan. Dit komt omdat veel paddenstoelen een unieke stof bevatten, te weten bètaglucanen. Dit zijn polysachariden die een specifieke structuur hebben waardoor zij het immuunsysteem positief beïnvloeden. En naast bètaglucanen bevatten veel van deze paddenstoelen ook nog een heleboel andere heilzame voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten, sterolen, triterpenen, nucleotiden en aminozuren, die vermoedelijk in combinatie met de eerdergenoemde bètaglucanen een krachtige medicinale werking hebben. Om die reden worden medicinale paddenstoelen niet alleen aanbevolen ter versterking van het immuunsysteem, ze worden ook voorgeschreven aan mensen met kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, inflammatoire darmziektes (o.a. colitis en ziekte van Crohn), allergieën en (neuro-)degeneratieve ziekten (o.a. ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson).

Vier bekende medicinale paddenstoelen

Vier populaire medicinale paddenstoelen die over de hele wereld worden gebruikt en bekend staan om hun veelzijdige werking zijn chaga, reishi, lion’s mane en cordyceps. In deze paragraaf vertellen we uitgebreid hoe ze werken, hoe je ze consumeert en voor wie ze wel/niet geschikt zijn.

Chaga

 • Screen Shot 2016-06-29 at 12.57.32Oorsprong: chaga (Inonotus obliquus, Fuscoporia obliqua), in het Nederlands ook wel berkenweerschijnzwam genoemd, is een medicinale paddenstoel die al sinds de 16e eeuw in Europa wordt gebruikt ter behandeling van kwaadaardige tumoren. Daarnaast kan chaga worden gebruikt voor een heleboel andere ziektes en aandoeningen.
 • Werking: de belangrijkste actieve componenten van chaga zijn polysachariden, betuline/betulinezuur, melanine en plantaardige steroïden (sterolen), waaronder lanosterol en inotodiol. Met name in combinatie met elkaar hebben alle stoffen die in chaga zitten een normaliserende en balancerende werking op het immuunsysteem en zijn daarom te gebruiken ter behandeling van infecties, ontstekingen en immuungerelateerde ziektes, waaronder ook hart- en vaatziekten, diabetes type 2, psoriasis en aids.
 • Gebruik: chaga kan het beste als thee gedronken worden of door een drankje worden geroerd. Superfoods die chaga bevatten zijn onder meer Chaga Instant Kruidendrankje, Chaga Mushroom Extract, Mushroom Coffee Cordyceps & Chaga en Mushroom Coffee Lion’s Mane & Chaga.
 • Niet geschikt voor: vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en mensen die lijden aan auto-immuunziekten (o.a. multiple sclerose (MS), lupus (systemisch lupus erythematosus (SLE), rheumatische artritis), bloederziekten en/of diabetes. Mensen die medicijnen slikken dienen het gebruik van chaga eerst met hun arts af te stemmen, aangezien deze paddenstoel de werking van bepaalde medicijnen kan beïnvloeden.

Reishi

 • Screen Shot 2016-06-29 at 12.56.43Oorsprong: reishi (Ganoderma lucidum), in het Nederlands ook wel bekend als gesteelde lakzwam, is een paddenstoel die al sinds de 10e eeuw voor het begin van onze jaartelling werd gebruikt binnen de Chinese geneeskunde.
 • Werking: de belangrijkste actieve stoffen in reishi zijn triterpenen, polysachariden (waaronder bètaglucanen), cumarine, mannitol, sterolen, alkaloïden en immunomodulerende eiwitten. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een versterking van het immuunsysteem, waardoor reishi vaak wordt gebruikt ter behandeling van ontstekingen, allergieën, longaandoeningen (astma, bronchitis), kanker, hart- en vaatziekten, nier- en leveraandoeningen, diabetes type 2, spijsverteringsaandoeningen (waaronder disbalans in de darmflora en maagzweren), chronisch vermoeidheidsyndroom, slaapstoornissen en stress.
 • Gebruik: reishi kan het beste als thee gedronken worden of door een drankje worden geroerd. Superfoods die reishi bevatten zijn onder meer Reishi Instant Kruidendrankje, Reishi Mushroom Herbal Extract en Xoco Blue Hot Chocolate.
 • Niet geschikt voor: vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en mensen die lijden aan bloedziekte en/of een lage bloeddruk. Mensen die medicijnen slikken dienen het gebruik van reishi eerst met hun arts af te stemmen, aangezien deze paddenstoel de werking van bepaalde medicijnen kan beïnvloeden.

Lion’s mane

 • Screen Shot 2016-06-29 at 12.58.32Oorsprong: lion’s mane (Hericium erinaceus), in het Nederlands vaak ook pruikzwam genoemd, is een paddenstoel die al sinds mensenheugenis wordt gebruikt binnen de traditionele Chinese geneeskunde.
 • Werking: de belangrijkste actieve stoffen in lion’s mane zijn diverse polysachariden, waaronder bètaglucanen, heteroglucanen, heteroxylanen, threitol, D-arabinitol, palmitinezuur en enkele specifieke triterpenen, waaronder hericenone and erinacine. Dankzij de combinatie van deze stoffen wordt lion’s mane vooral gebruikt ter behandeling van cognitieve aandoeningen (verbetering geheugen), (neuro-)degeneratieve ziekten (o.a. ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson), ontstekingen, kanker, hart- en vaatziekten (hoog cholesterol, verhoogde bloedsuikerspiegel), diabetes type 2, spijsverteringsklachten (o.a. maagzweren, brandend maagzuur), een verzwakt immuunsysteem en depressie.
 • Gebruik: lion’s mane kan het beste als thee gedronken worden of door een drankje worden geroerd. Superfoods die lion’s mane bevatten zijn onder meer Lion’s Mane Instant Kruidendrankje en Mushroom Coffee Lion’s Mane & Chaga.
 • Niet geschikt voor: vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Mensen die medicijnen slikken dienen het gebruik van lion’s mane eerst met hun arts af te stemmen, aangezien deze paddenstoel de werking van bepaalde medicijnen kan beïnvloeden.

Cordyceps

 • Screen Shot 2016-06-29 at 12.59.18Oorsprong: cordyceps (Cordyceps sinensis) is een paddenstoel die al sinds de 15e eeuw wordt gebruikt in Tibet, met name als libido-verhogend middel. Sindsdien is ontdekt dat cordyceps nog veel meer heilzame eigenschappen heeft; om die reden is cordyceps zeer populair binnen de traditionele Chinese geneeskunde.
 • Werking: de belangrijkste actieve stoffen in cordyceps zijn cordycepine (een polysacharide) en fingolimod. Dankzij de combinatie van deze stoffen wordt cordyceps vooral gebruikt ter behandeling van een verminderd libido, erectieproblemen, astma, lever- en nieraandoeningen, hepatitis B, veroudering en hart- en vaatziekten (o.a. verhoogd cholesterol, bloedarmoede).
 • Gebruik: cordyceps kan het beste als thee gedronken worden of door een drankje worden geroerd. Superfoods die cordyceps bevatten zijn onder meer Cordyceps Instant Kruidendrankje, Mushroom Coffee Cordyceps & Chaga, Xoco Red Hot Chocolate en E3 Stem Enhance SE2.
 • Niet geschikt voor: vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en mensen die lijden aan auto-immuunziekten (o.a. multiple sclerose (MS), lupus (systemische lupus erythematosus (SLE), reumatische artritis) en/of bloedziekten. Mensen die medicijnen slikken dienen het gebruik van cordyceps eerst met hun arts af te stemmen, aangezien deze paddenstoel de werking van bepaalde medicijnen kan beïnvloeden.
Share:

2 comments

Geef een antwoord