Agave siroop – de zoetmaker waar je bloedsuikerspiegel niet van piekt

Agave siroop is een product wat tegenwoordig bijzonder sterk in opmars is op het Europese continent, evenals op de wereldwijde consumentenmarkt. Dit is onder andere omdat het relatief goedkoop is en een stuk gezonder blijkt te zijn dat alle geraffineerde en kunstmatige suikers die onze voedingsindustrie de laatste decennia rijk is geworden. Toch voelen we ons ook verplicht om melding te maken van het feit dat velen de gezondheidsvoordelen van dit product overschatten en er ook zeker risico’s aan dit product verbonden zijn bij overmatige consumptie. We zullen hier verderop over uitweiden.

Wat is Agave siroop?

Velen onder u hebben dit product ondertussen wel op de schappen van uw plaatselijke natuurreformzaak en biologisch winkel zien staan, maar er zijn mogelijk maar weinigen die precies weten wat dit voor een product is en van welke plant agave oorspronkelijke afkomstig is. Daarvoor hebben we natuurlijk dit blog geschreven, om u op deze manier van die informatie te voorzien, evenals dat we in de volgende paragrafen extra uitleg zullen geven over de gezondheid bevorderende eigenschappen van agave en we u aan het einde een aantal recepten zullen aanreiken met voorbeelden hoe u dit bijzondere product zelf kunt gebruiken in allerlei verschillende soorten gerechten. Om te beginnen gaan we echter een stukje algemene informatie en geschiedenis van de agave en het gebruik van dit product vermelden en behandelen.

Om te beginnen kunnen we melding maken van het feit dat het hier gaat om één van de sterkste en meest krachtige zoetstoffen die Moeder Natuur rijk is. Er bestaan heel wat zoetstoffen in de natuur, zoals lucuma, mesquite, stevia, honing en vele anderen, maar agave is wel één van de meest krachtige zoetstoffen van allemaal. Deze zoetstof is afkomstig van de agave plant die behoort tot het geslacht van de zogenaamde eenzaadlobbigen. Deze worden ook wel succulente planten genoemd. Dit zijn planten die de neiging hebben water vast te houden in de vegetatieve delen en op die manier vaak bijzonder hete en droge klimaten weten te overleven. Dit geslacht kent maar liefst enkele honderden ondersoorten (tot nu toe zijn het er ‘officieel’ 208 stuks) die van natura bijna allemaal voorkomen in Mexico en de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van America. Ook komen er varianten voor in Midden-Amerika en de tropische delen van Zuid-Amerika. De meest voorkomende variant van agave komt ook in Europa voor, waar deze plant in het Middellandse Zeegebied geïntroduceerd is in de 16e eeuw. Deze variant staat bekend onder de naam ‘agave americana’.

Er is veel onenigheid in de wereld van botanici over welke varianten wel en niet behoren tot hetzelfde geslacht of in welke familie dit geslacht thuis hoort. Er zijn verschillende meningen en deze lopen uiteen van de familie van ‘agavaceae’ tot ‘asparagaceae’ tot ‘agavoideae’. Laatst genoemde is dan weer een onderfamilie van de ‘asparagaceae’ familie. Hoe dan ook, de meesten lijken allemaal bijzonder veel op elkaar en hebben overduidelijk overeenkomsten met de verschillende soorten cactus die rijkelijk voorkomen in dit dorre en droge gebied. Ze bezitten allemaal dikke vlezige bladeren die meestal versierd zijn met grote dikke doornen langs de zijkant, om op die manier mogelijke hongerige dieren op afstand te houden. De meesten varianten groeien vrij traag en bloeien pas na enkele jaren, zoals ook gewoonlijk is voor leden van de cactus families. Wel is het zaak om te beseffen dat de agave plant geen enkele officiële verwantschap heeft met de cactus, ondanks alle misverstanden hierover. Ook is de agave geen familie van de aloë vera, ondanks het feit dat hun bladstructuur en gehele uiterlijke vaak sterk overeenkomt. De agave is echt een familie op zich, al is het, zoals net ook vermeld werd, blijkbaar bijzonder moeilijk om precies te ontdekken hoe deze familie is opgebouwd en welke varianten er wel en niet toebehoren. Naast de dikke vlezige bladeren groeit er na een aantal jaren, als de plant in bloei staat, in verhouding een bijzonder lange steel uit de plant met bovenaan een aantal sierlijke kleinere bloemen die binnen enkele dagen tot een week tot bloei komen, om vervolgens ook weer in zeer weinig tijd af te sterven. Sommige varianten van agave blijven bijzonder klein, maar er zijn ook varianten bekend die zelfs enkele meters hoog kunnen worden. Vrijwel alle agave soorten zijn wat men noemt ‘monocarpisch’, wat simpelweg inhoudt dat ze afsterven na de bloei en het leveren van de vruchten. Veel agave varianten worden tegenwoordig, net als bijvoorbeeld de yucca’s, met name als sierplanten beschouwd. Dit geld voor zowel binnen als buiten, afhankelijk van het plaatselijke klimaat.

Bij ons bijzondere siroop product gaat het met name om de variant die wel bekend staat als ‘agave tequilana’, welke inderdaad, u raadt het al, ook voor het maken van tequila wordt gebruikt. Deze variant staat ook wel bekend als ‘blauwe agave’ en is één van de meest geliefde varianten van de agave familie. Het is met name het hoge gehalte aan fructose wat aanwezige is in deze variant, wat de blauwe agave uitermate geschikt maakt voor het produceren van alcoholische dranken. Deze plant komt uit de streek ‘Jalisco’ uit Mexico, waar deze variant op een hoogte van rond de 1500 meter groeit in zanderige en droge bodemstreken. Deze variant kan tot maar liefst twee meter hoog worden. De lokale kwekers snijden de bladeren vaak gedeeltelijk af, waardoor de plant haar energie meer focust op het hart, wat essentieel is voor het maken van goeie agave siroop en tequila. Goeie tequila wordt gemaakt van dit hart, maar wel pas nadat het 12 jaar de tijd heeft gehad om te groeien. Op dat moment kan dit hart maar liefst 35-90 kilogram wegen. Dit hart wordt gekookt en het sap wordt gefermenteerd en gedestilleerd. Hiervan worden onder andere ook mescal en pulque gemaakt. Dit zijn meer traditionele dranken die minder populair zijn bij de ‘buitenlanders’, oftewel ‘gringo’s’.

Wat doet Agave Siroop?

Agave siroop is een bijzondere zoetstof en een middel wat goed kan dienen als vervanger voor geraffineerde suikers voor diabetes patiënten. Waarom dat precies is gaan we in dit volgende blogdeel aan uw uitleggen. Agave is zoals gezegd een middel wat een prima suikervervanger kan zijn, al dient u er dan goed op te letten welke variant en kwaliteit u in huis haalt. Ook is het zeer belangrijk het middel met mate te consumeren, omdat bij overmatige consumptie grote gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan. Omdat informatie over de kwaliteit van uw product natuurlijk niet altijd even gemakkelijk te achterhalen is, is het zaak om te zorgen dat u meer te weten komt over uw leverancier en de kwaliteit die deze in huis heeft en aan zijn of haar klanten pleegt te leveren. Waarom dit zo belangrijk is bij agave is om de volgende redenen. Agave is een plant die met name sinds de jaren 80 op zeer grote schaal en industrieel gekweekt wordt. Agave is dus niet meer een natuurproduct, maar een industrieel product in de meeste gevallen. Dit leidt, zoals u mogelijk al vermoed, tot het verlagen van de kwaliteit van het eindproduct en zeker ook tot het verlagen van de levensstandaard van de planten, waardoor ze minder voedingsstoffen leveren, door het simpele feit dat ze minder gezond zijn. Dit komt onder andere door het feit dat veel agave totaal doorgekweekt is en de rassen hierdoor verzwakken. Dit komt omdat men de bladeren te vaak afknipt om op die manier het de plant constant te forceren alle kracht op de ontwikkeling van het plantenhart te richten, wat het uiteindelijke deel is van de plant wat de ingrediënten voor de agave siroop levert. Dit leidt tot de verzwakking van de specifieke soorten die hiervoor gebruikt worden en heeft ondertussen geleid tot een hevige uitbraak van allerlei ziektes onder de gekweekte agave varianten. Wederom is dit een typisch voorbeeld van hoe de gretigheid van de mens leidt tot het compleet ontregelen va de natuurlijke balans in de natuur. In de jaren 90 staken deze problemen voor het eerst de kop op en verschillende bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen hebben geleid tot ernstige problemen met de kweek van agave varianten. Het is daarom voor u als klant zeer belangrijk dat u weet dat uw agave van een zuivere bron afkomstig is, om op die manier te voorkomen dat u een inferieure kwaliteit in huis haalt, met de mogelijke gezondheidsrisico’s voor uw lichaam van dien. Het is uit onze bronnen helaas niet op te maken of het ontstaan van al deze ziektebeelden ook te maken heeft met het grootschalig gebruik van landbouwgiffen, maar het zou ons zeker niet verbazen. Ook dat is een reden waarom u na dient te gaan of uw agave bron wel zuiver is. Wij geven u hierbij de garantie dat onze agave zeker een zuiver product is en van bijzondere hoge kwaliteit is.

Om verder te gaan met het blog, gaan we in het volgende stuk wat dieper in op een stukje voedingswaarde van agave en ook de voordelen die het met name voor mensen met suikerziekte kan hebben, al geld dit alleen voor de echt rauwe varianten van het product. De industriële varianten zijn eerder bijzonder schadelijk voor diabetici. Dit is omdat deze varianten vaak onzuiver en bijzonder intensief bewerkt zijn, net zoals dat bijvoorbeeld met het beruchte ‘high fructose corn sirop’ (HFCS) het geval is, waarvan onderhand duidelijk is bewezen dat het niet alleen suikerziekte veroorzaakt, maar ook nog eens bijzonder kankerverwekkend is. Dit geld eigenlijk voor alle kunstmatig geproduceerde vormen van fructose. Agave is alleen in de natuurlijke vorm gezond voor het lichaam, al dient er ook dan opgelet te worden dat het met mate geconsumeerd wordt. Dit omdat fructose door de lever dient te worden omgezet in glucose, voor het als brandstof voor het lichaam kan worden gebruikt. Glucose is direct bruikbaar, fructose dient eerst omgezet te worden door het lichaam voor het bruikbaar is. Fructose wordt geleidelijk in glucose omgezet en heeft het hierdoor minder impact op de glucosespiegel van ons lichaam, wat dus een voordeel is voor diabetici in vergelijking met geraffineerde suikers en andere producten met een hoge glycemische index. Wel is het van groot belang de consumptie van agave en andere zoetstoffen met een hoog fructose gehalte nooit te overdrijven. Dit omdat het lichaam vaak genoeg energiebronnen heeft en in dit geval de fructose omzet in lichaamsvet. Dit is bijzonder onwenselijk voor mensen die al kampen met overgewicht en soortgelijke problematiek. Daarnaast is dit ook nog eens gevaarlijk voor de lever en kan dit problemen opleveren met het ontgiften van het lichaam naar aanleiding van een te hoge consumptie van fructose. Ook is fructose in grote hoeveelheden om nog andere redenen ongezond voor het lichaam, omdat het één van de meest geliefde bouwstoffen is van kankergezwellen. Deze gezwellen teren hier weelderig op en weten zich bijzonder snel voort te planten bij mensen die grote hoeveelheden fructose consumeren. Dit is echter vrij gemakkelijk te compenseren door te zorgen dat u genoeg alkaliserende voedingsproducten eet. Dit zijn bijvoorbeeld alle groene groenten, groene appels en citroenen, om er maar een paar te noemen. Het alkaliseren van het lichaam trekt de te grote hoeveelheden aanwezige suikers weer in balans en voorkomt op die manier dat het lichaam te sterk verzuurt, zoals we dat noemen. Dit houdt in dat de pH-waarde van ons lichaam hersteld wordt bij een te grote hoeveelheid aanwezige suikers en andere stoffen die het lichaam doen verzuren en deze pH-waardes uit balans trekken. Het ontregelen van deze pH-waardes kan leiden tot een veelvoud aan ziektebeelden, waarvan kanker en suikerziekte/diabetes er slechts twee zijn. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld artritis, arteriosclerose, ziekte van Parkinson en Alzheimer. Volgens sommige bronnen zijn zelfs zo goed als alle westerse welvaartziekten te danken aan het feit dat wij als mens teveel suikers in ons lichaam hebben. Deze ontstaan vaak door het consumeren van allerlei voorbewerkte voedingsproducten, zoals die tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar gemaakt worden door de voedingsindustrie, met alle verschrikkelijke gevolgen voor ons lichaam van dien. We kunnen dus concluderen dat agave een prima en gezonde zoetstof is, zolang deze met mate wordt gebruikt.

We kunnen verder vermelden dat agave een kleine hoeveelheid vitamine C bevat, evenals dat het een redelijke hoeveelheid voedingsvezel, eiwitten en de minerale calcium en ijzer bevat. Wat verder een groot voordeel is van agave ten opzichte van andere bekende zoetmiddelen zoals geraffineerde suikers, is het feit dat het bijzonder weinig calorieën bevat. Omdat geraffineerde suikers zowel veel fructose als calorieën bevatten, is het uiteindelijk gezonder om agave siroop te gebruiken dan deze suikers. Ook honing is een product wat bijzonder veel fructose bevat en dus eigenlijk in dezelfde categorie behoort, al bevat het wel meer nutriënten als agave siroop. Agave siroop bevat verder een glycemische index van 11, wat bijzonder laag te noemen is. De fructose wordt bijzonder langzaam opgenomen in het bloed, wat dus ideaal is voor suikerpatiënten, want op die manier worden pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen. Zolang de patiënt niet overdrijft met de hoeveelheden, zijn er zeker grote voordelen ten opzichte van geraffineerde en andere suikervormen.  Honing heeft bijvoorbeeld een glycemische index van 75, wat bijzonder hoog is in vergelijking. Agave siroop is dus een prima middel wat uitkomst kan bieden op momenten dat u zin in iets zoets heeft, maar niet wenst te dealen met de zogenaamde ‘sugar rush’ of andere bloedsuikerschommelingen, die tevens bijzonder ongezond zijn voor het lichaam en met name voor onze alvleesklier. Agave siroop heeft tevens het voordeel dat het bijzonder zoet is, waardoor u maar kleine hoeveelheden nodig heeft om hetzelfde zoete effect te bereiken. Dit maakt het wederom tot een prima middel voor suikerpatiënten, mits het matig gebruikt wordt. Zoals we net hebben uitgelegd zijn er flinke risico’s verbonden aan  het overmatig consumeren van agave siroop en grote hoeveelheden fructose.  Let u hier alstublieft op bij het bereiden van uw voeding.

Waar kan ik Agave Siroop kopen?

Agave siroop is een product wat tegenwoordig in een steeds groter wordend assortiment aan verschillende winkels te verkrijgen is. Dit varieert van de plaatselijke natuurreformzaak tot aan de biologische winkel en raw food en superfood winkel. Mogelijk staat het product zelfs al in enkele supermarkten, al is dat ons op dit moment niet bekend, maar duidelijk is wel dat agave aan een flinke opmars bezig is binnen de Europese en wereldwijde consumentenmarkt. Wel is het zaak om op te letten wat voor kwaliteit u in huis haalt, want er is met name bij dit specifieke product spraken van bijzonder veel bedrog. Dit leidt tot inferieure kwaliteit, wat bijzonder onwenselijk is voor u als klant. Wij bij www.superfood.nl hebben het echter tot onze hoogste prioriteit gemaakt om juist bij dit soort producten alleen met de allerbeste en hoogst kwalitatieve leveranciers ter wereld in zee te gaan, om op die manier een hoge kwaliteit producten te kunnen garanderen en waarborgen. Dit om te voorkomen dat onze klanten ontevreden worden en wij hun gezondheid op die manier ondermijnen en beschadigen. Niets staat bij ons hoger in het vaandel dan uw gezondheid, wat ook de grootste motivatie achter het opzetten van ons bedrijf is geweest. Om dit product aan u te kunnen leveren hebben we een prachtige webwinkel laten bouwen, die onlangs nog geheel is verbouwd voor uw winkelend gemak. U kunt op de hiervoor genoemde website uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen in de week plaatsen, waarna wij er zorg voor dragen deze bestelling binnen uiterlijke 2 werkdagen bij u thuis te laten afleveren. We hopen dat we ook u tot onze alsmaar groeiende kring van tevreden klanten mogen rekenen en door het leveren van hoogwaardige en gezonde producten een bijzonder bijdrage kunnen leveren aan uw fysieke en mentale gezondheid.

Hoe kan ik Agave Siroop gebruiken?

Agave siroop is op een grote verscheidenheid aan manieren te consumeren, wat varieert van het gebruik als ingrediënt in allerlei soorten taart, cake, gebak en andere lekkernijen tot aan het als ingrediënt in dressings of allerlei soorten shakes, lassies en smoothies te gebruiken. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos en natuurlijk is het ook heerlijk als stroop op een lekkere pannenkoek. We hebben op de website een tweetal recepten voor u geplaatst om kennis te maken met deze overheerlijke zoete siroop. Het eerste recept is een recept om zelf rauw chocolade te maken, de tweede is een recept van een smoothie met agavesiroop erin verwerkt. We hopen van ganser harte dat beide recepten u bijzonder lekker zullen smaken en zullen inspireren tot andere varianten, die zo mogelijk nog lekkerder smaken.

Share:

2 comments

  1. Kan ik hier uit concluderen dat mits met mate
    tequila gold gemaakt met/van blue Agave
    niet ongezond is?

  2. Goedemiddag,
    Ik heb op het Canarische eiland La Palma een aantal agave planten. Hiervan kwam er eentje in bloei en het was werkelijk een machtig gezicht!!! Daar hebben heel wat bijen zich tegoed aan gedaan en de nectar regende gewoonweg op de afstervende bladeren.
    Nu gebruik ik ook agave siroop bij het bakken van mijn eten (ik eet geen tarwe) en ik vroeg mij af of ik ook zelf uit één van mijn planten agave zou kunnen gaan oogsten. Gewoon voor de fun. Weet u of in principe iedere agave hiervoor geschikt is?
    Hartelijke groet, Sylvia

Laat een reactie achter op Liz Fritsch Reactie annuleren