Afvallen met groene koffie

Groene koffie is een product waar menig mens nog nooit van zal hebben gehoord, of we moeten wel spreken over de echte kenners en liefhebbers van koffie, die zo mogelijk zelf hun eigen koffie branden uit de originele groene bonen. Dit is echter eerder uitzondering dan regel en veel mensen zijn zelfs niet eens bekend met het feit dat zoiets als groene koffie bestaat. Het is hun al evenmin bekend dat groene koffie eigenlijk niets anders is dan de oorspronkelijke groene koffiebonen, waar elke soort koffie over de gehele wereld uit wordt gemaakt.

Wat is groene koffie en waar komt het vandaan?

Groene koffie is niets anders dan de vorm waarin koffiebonen in de natuur voorkomen, voor ze voor industriële en commerciële doeleinden worden geroosterd, wat ook wel branden wordt genoemd. Deze groene koffiebonen worden na het plukken gepeld, gedroogd, geroosterd en gemalen, waarna het veranderd is in de ons zo bekende koffieproducten die we overal in onze Westerse supermarkten en andere gelegenheden tegenkomen en consumeren. Nu we weten wat groene koffie precies is, is het misschien interessant om eens even stil te staan bij een stukje geschiedenis en afkomst van deze zeer geliefde en wereldberoemde drank.

De eerste keer dat wij volgens mensenheugenis kennis maakten met koffie, was waarschijnlijk in de Ethiopische provincie Kaffa, waar deze drank buna, bunn of bunchum wordt genoemd. Dit betekent ‘boon’. De plaatselijke legende verhaalt over een herder, die zijn schapen in zeer opgewonden en geactiveerde aantrof na het eten van bepaalde ‘bessen’ zoals ze in de oude verhalen genoemd werden. De herder besloot een experiment te wagen en naam een aantal van de ‘bessen’ mee, kookte deze op een vuurtje om eventuele gifstoffen teniet te doen en consumeerde dit product vervolgens om het te testen. Hij nam een duidelijk verscherpte geest en een gevoel van voldoening waar en merkte tevens op dat hij fysiek over een vergroot uithoudingsvermogen bleek te beschikken. De drank was bitter van smaak en werd opgemerkt door Arabische handelaren, die de koffieplant vervolgens naar hun eigen land haalden en die aldaar begonnen te planten en kweken. De Arabieren noemden koffie vervolgens ‘qahwa’ of ‘quahweh’, wat zoiets als ‘geeft kracht of macht’ betekent. Koffie werd al snel een erg populaire drank in de meeste Islamitische landen, ondanks pogingen om de uitvoer tegen en het bestaan van het product geheim te houden. De koffienaam Mokka verwijst zelfs nog naar een oude handelsstad aan de Rode Zee, van waaruit koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd. De Italianen waren de eerste koffie exploitanten in Europa, wat ook niemand echt zal verbazen. Dit gezien hun sterke binding en voorliefde voor deze drank en de uitgesproken typisch Italiaanse varianten van koffie, zoals de cappuccino en espresso koffie. Nederland raakte in de 17e eeuw in contact met koffie, toen een aantal Nederlandse smokkelaars koffiebonen uit Mokka naar Java wisten te smokkelen, waar deze plant bijzonder goed bleek te groeien. Ook hebben de Nederlanders koffie naar Zuid-Amerika en Sri Lanka geëxporteerd, waar de koffiecultuur vervolgens in de 18e eeuw ontsproot. Naar verluidt zijn de Nederlanders de eerste grootscheepse handelaren geweest die koffie naar Europa gebracht zouden hebben. Amsterdam was één van de allerbelangrijkste en mogelijk ook de allereerste koffiehandel plaats ter wereld. Anderen zijn van mening dat deze titel aan London toebehoort. In 1750 stootte koffie zelfs bier van de nummer één plaats als meest gedronken drank in het gehele land. Dit was wel nadat de exclusiviteit van koffie was verdwenen en niet alleen de bourgeoisie van koffie kon genieten, maar dankzij de handel die flink op gang was gekomen, het product ook voor de gewone bevolking beschikbaar was geworden. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het andere familielid van koffie sterk in opkomst, de Coffea canaphora variant. Deze werd in Belgisch Congo ontdekt en bleek stukken minder gevoelig te zijn voor allerlei planteziekten dan de Arabische variant. Dit was dan ook reden om deze op grote schaal te vervangen en daardoor is de Arabische variant ook een stuk duurder geworden dan de Afrikaanse variant. Het was pas in Maart 2012 dat door onderzoek door de Amerikaanse wetenschapper Dr. Joe Vinson werd opgemerkt en bewezen dat er een duidelijk verband is tussen de consumptie van groene koffiebonen en een zeer sterk afnemend lichaamsgewicht, althans bij mensen met overgewicht. Het is sindsdien dat er een sterke interesse is ontstaan in dit bijzonder product en waardoor we nu in het naderende najaar van 2012 kunnen spreken over een heuse hype.

Zoals verder iedereen wel bekend zal zijn, is koffie een product wat meestal in warme vloeibare vorm wordt geconsumeerd. Dit zal u als lezer niet ontgaan zijn, want naast thee is koffie zonder meer één van de aller populairste dranken op de gehele wereldmarkt. Dit geld voor alle continenten, landen en plaatsen waar maar een mens te vinden is op Moeder Aarde. Koffie is met name erg populair dankzij het stofje ‘cafeïne’. Dit stofje is een sterk activerend middel, waardoor veel mensen zich beter in staat voelen hun dagelijkse taken te verrichten. Of dit middel daar ook werkelijk op een positieve manier voor zorgt, is een discutabel punt, maar feit is wel dat het werkt en men bij stevige vermoeidheid zeker veel baat kan hebben bij een sterke bak koffie. Het nadeel van het consumeren van koffie, met name in grote hoeveelheden, zijn het verslavende karakter van cafeïne, de maagzweren die kunnen en het stijgen van de bloeddruk als men veel koffie drinkt. Hierdoor kunnen bijverschijnselen ontstaan die bij veel koffiedrinkers waar te nemen zijn. Deze uiten zich vaak in het chagrijnig zijn als men hun eerste kop koffie nog niet heeft gehad, tot nervositeit, zweetaanvallen en andere vervelende verslavingsverschijnselen. Toch zijn dit verschijnselen die de meeste mensen voor lief nemen en die sociaal algemeen geaccepteerd zijn, wat ergens toch bijzonder raar is naar onze mening. Het zijn duidelijk manieren waarop het lichaam aangeeft dat het niet met de hoeveelheden geconsumeerde koffie en cafeïne kan omgaan en een gezonde maatschappij en wetgeving zou hier normaliter ingrijpen. Zoals het velen bekend zal zijn, leven wij echter in een wereld waarin ongezonde zaken vaak legaal en toegestaan zijn, terwijl gezonde voedingssupplementen, vitamines en biologisch eten door de wereldwijde wetgeving onder vuur wordt genomen. De wereld staat tegenwoordig wat dat betreft letterlijk op haar kop.

Dan verder over de koffieplant zelf. Botanisch gezien is de koffieplant een plant die geen bonen levert, maar steenvruchten. Deze twee verschillende soorten vruchten van planten worden bijzonder vaak door elkaar gehaald en verward, zoals ook het geval is bij de in ons vorige blog besproken amandelen. Steenvruchten zijn vruchten die het zaad in de vorm van een pit in zich dragen. Deze pit bevat alle genetische data die nodig is voor het voortplanten van de specifieke soort. Botanisch gezien zijn bonen ook geen zaden, maar vruchten. Deze bonen worden dus na het plukken gebrand, waardoor wel 700 verschillende chemische stoffen vrijkomen. Dit geeft dus ergens duidelijk aan dat er een zeer essentieel verschil moet bestaan tussen groene koffiebonen en het product wat ontstaan is als de koffiebonen eenmaal gebrand zijn. Die 700 chemische stoffen bestonden niet in de oorspronkelijke bonen of bestonden in totaal andere vormen. Vervolgens worden de bonen gemalen of ongemalen verkocht aan de diverse handelaren en vervolgens over de gehele planeet gedistribueerd. De meeste verkochte koffie bestaat vaak uit een mengsel van de gebrande bonen van twee botanisch verschillende soorten koffieplant. Dit zijn de ‘Coffea arabica’ en daarnaast de ‘Coffea canaphora’, ook wel ‘Coffea robusta’ genoemd. Deze verschillende combinaties worden vaak door Nederlandse producenten verwerkt onder verschillende noemers zoals goudmerk (100% Coffea arabica), zilvermerk (80% Coffea arabica, 20% Coffea canaphora/robusta) en roodmerk (70% Coffea arabica, 30% Coffea canaphora/robusta). Het verschil tussen beide soorten koffie zit ‘m natuurlijk grotendeels in de smaak, maar daarnaast is er ook een verschil in het cafeïnegehalte. Arabica bonen zijn over het algemeen milder van smaak en bevatten daarnaast 70% minder cafeïne dan hun soortgenoot, wat een aanzienlijk verschil is. Het is om deze reden zeker raadzaam voor een boel mensen om wat meer geld uit te geven aan koffie die minder oppeppend werkt, waardoor men minder hyperactief wordt en minder verslavingsverschijnselen vertoond. Toch zijn de robusta bonen door veel klanten met name geliefd om hun pittigere smaak, welke mogelijk en vermoedelijk te maken heeft en ontstaat door het hogere gehalte aan aanwezig cafeïne. In vergelijking met deze soorten koffie is het groene koffiepoeder een ideale uitkomst wat betreft de houdbaarheid van de koffie. Deze kan tot zelfs een jaar lang bewaard worden, wat voor de andere soorten koffie slechts een x aantal maanden bedraagt. Het voordeel van groene koffie is dus dat u altijd verse koffie in huis heeft en deze daarnaast ook nog eens kunt gebruiken voor een overheerlijke smoothie, lassie of shake.

Wat doet groene koffie?

Als u het vorige stuk aandachtig heeft gelezen, dan zult u ongetwijfeld hebben gelezen dat er ongeveer 700 verschillende soorten chemische stoffen ontstaan bij het roosteren of branden van de groene koffiebonen om er het eindproduct koffie van te maken. Wij zouden u willen vragen om eens stil te staan bij dat feit. Dit is een bijzonder passend voorbeeld voor wat er gebeurt op het moment dat wij als mens natuurlijke voedingsbronnen gaan manipuleren en bewerken. In dit geval is dat nog simpelweg door het te verhitten, maar staat u eens stil bij wat er gebeurt als er nog meer bewerkingsprocessen volgen op het eerste verhittingsproces. Als er 700 chemische stoffen ontstaan uit zo’n simpel proces, dan betekent dat automatisch dat het oorspronkelijke product volledig is veranderd en zo mogelijk totaal verschillend is van het eindproduct wat door verwerkingsprocessen ontstaan is. U kunt zich ook mogelijk voorstellen dat de werking van het begin en eindproduct daarom erg verschillend kunnen zijn, wat serieuze gevolgen kan hebben voor uw gezondheid. Deze gevolgen zijn met name door de bewerkingsprocessen niet altijd even gezond voor u als mens, al zijn er ook producten die juist door het bewerken ervan gezond worden en hun gifstoffen verliezen, zoals bijvoorbeeld bij cashewnoten het geval is. Hoe dan ook, feit is dat in dit geval de oorspronkelijke variant totaal verschillend is van het eindproduct. We gaan nu eens kijken wat er precies zo bijzonder is aan groene koffiebonen en waarom deze zo’n stuk gezonder voor ons zijn dan het bewerkte eindproduct koffie.

Eén van de redenen waarom groene koffie op dit moment razend populair aan het worden is, is het feit dat er een enorme hype is ontstaan over het verhaal dat groene koffie bijzonder goed zou helpen bij het verliezen van overtollig lichaamsgewicht. Dit verhaal is niet zomaar uit de lucht komen vallen en is zeker op waarheid gebaseerd, maar toch willen we u waarschuwen voor het feit dat er een hype over is ontstaan. Een hype betekent namelijk dat elk bedrijf, wat belust is op geld verdienen, zich ook op deze tendens stort. Dit om er zo hun economisch voordeel mee te doen, terwijl men het vaak niet zo nauw neemt met het leveren van een gezond en zuiver product. Het tegendeel is helaas waar en grote bedrijven als Starbucks, Leptin, Yves Rocher, De Tuinen en andere producenten leveren dan ook stuk voor stuk vervuilde, slechte, waardeloze, ongezonde en zelfs complete fake varianten van dit product. Het probleem met vele van deze bedrijven is dat ze niet alleen onzuivere producten leveren, maar dat zelfs blijkt dat deze groene koffieproducten daarnaast gevaarlijke gifstoffen zoals M.S.G. (E621) bevatten, zoals bij veel of  mogelijk zelfs alle Starbucks producten het geval is. Ook blijken sommige producenten gewoon helemaal geen groene koffie in hun product te hebben verwerkt, maar bevat deze groene thee en andere stoffen. Dit is bijvoorbeeld bij de Leptin producten het geval. Kortom, groene koffie is een financieel paradepaardje waar menig bedrijf prat op gaat, maar ondertussen ronduit slechte producten leveren aan hun klanten. Echte zuivere groene koffie kunt u daarom het beste aanschaffen in de gespecialiseerde raw en superfood winkels en webwinkels, zoals wij die ook voor u op www.superfood.nl gebouwd hebben.

Echte groene koffie wordt gemaakt van de Coffea arabica plant en levert een gezonde bijdrage aan ons fysieke en mentale gestel. Dit doet het door onze bloeddruk juist te verlagen, in plaats van te verhogen, zoals bij gewone koffie het geval is. Ook werken groene koffiebonen ontstekingsremmend op allerlei in- en uitwendige infecties en ontstekingen. Daarnaast is het dus een prima middel om overtollig gewicht te verliezen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het aanwezige cafeïnezuur. Dit zuur zorgt voor het vrijmaken van vetzuren uit onze vetlagen, welke vervolgens in energie worden omgezet, wat voor een verhoogd energetisch niveau zorgt en waardoor men zich een stuk helderder en fitter voelt, in zowel lichaam als geest. Het aanwezige chlorogeenzuur in groene koffiebonen zorgt voor ondersteuning van de lever om deze vetzuren efficiënter te verwerken, waardoor de stofwisseling stevig wordt gestimuleerd en op die manier een bijdrage wordt geleverd aan het verliezen van overtollig lichaamsgewicht. Dit door het verbranden van deze vetzuren die daardoor in pure energie voor lichaam en geest worden omgezet. Door de activatie van zowel lichaam als geest, treed ook een verhoogde geestelijke helderheid op, wordt het concentratievermogen bevordert en nemen de cognitieve hersenfuncties in capaciteit toe. Verder is deze koffievariant bijzonder rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten kennen we al uit vele vorige blogs, maar voor diegenen die nog niet bekend zijn met deze gezondheid bevorderende vrienden kunnen we vermelden dat deze stoffen bijzonder effectief zijn tegen het ontstaan van cel mutatie en kanker in ons fysieke lichaam. Ze bieden met name bescherming tegen de zogenaamde vrije radicalen, die in staat zijn om ons lichaamsweefsel en D.N.A. aan te tasten en te beschadigen, met alle verschrikkelijke en ziekmakende gevolgen van dien. Door de aanwezigheid van antioxidanten (in dit geval zijn dit polyfenolen) wordt ons fysieke immuunsysteem ondersteunt en worden tevens verouderingsprocessen vertraagd. Dit komt met name door de cel beschermende en cel regeneratieve krachten van deze antioxidanten. De werking van deze antioxidanten in groene koffiebonen schijnt zelfs tot twee keer zo sterk te zijn als die van groene thee. Een andere eigenschap van groene koffiebonen is het feit dat het vitamine E regenereert in ons lichaam, wat ook een zeer krachtig antioxidant is. Dit proces blijkt tevens een remmende werking te hebben op het ontstaan van ongezond L.D.L. cholesterol, waardoor een betere gezondheid van ons hart en bloedvatenstelsel wordt gegarandeerd. L.D.L. cholesterol is de ongezonde vorm van cholesterol, terwijl H.D.L. cholesterol de gezonde variant hiervan is. Teveel L.D.L cholesterol kan hartinfarcten en gescheurde bloedvaten veroorzaken, terwijl H.D.L. cholesterol zorgt voor de terugvoer en transport van overtollig cholesterol naar de lever, waar het oorspronkelijk ook gevormd wordt. H.D.L. cholesterol speelt verder ook een belangrijke rol bij het bestrijden van infecties en ontstekingen en speelt ook een rol in het proces van bloedstolling. We kunnen nog meer gezondheid bevorderende feiten aan dit rijtje toevoegen en wel dat onverhitte koffie in tegenstelling tot verhitte koffie geen diterpeen en cafestol bevat. Dit zijn stoffen die in verband worden gebracht met hyperactiviteit en een verhoogd L.D.L. cholesterol niveau in het bloed, wat natuurlijk vervelende bijverschijnselen en zeer ongezonde gevolgen van het consumeren van koffie zijn. Het een paar keer eerder genoemde chlorogeenzuur, wat tevens een bijzonder krachtig antioxidant is, is het middel wat in staat is om een verlaging van onze bloeddruk te bewerkstelligen. Ook zou dit zuur in staat zijn de glucoseabsorptie van ons bloed te verlagen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler zou zijn. Dit gebeurt waarschijnlijk door de werking van glucose-6-fosfatase (een enzym) af te remmen, wat de afgifte van glucose aan ons bloed dus doet afremmen. Dit is een enzym wat betrokken is in de processen van glucoseafgifte aan ons bloed. Hierdoor is dit natuurlijk een prachtig voedingsproduct voor diabetici en anderen met aanleg tot het vertonen van sterke schommelingen in hun bloedsuikerspiegel. Tot slot willen we nog vermelden dat groene koffie ook een bijzonder gunstige invloed heeft op onze lichaamshuid en ons haar. Mogelijk is dit ook een gevolg van de cel regeneratieve kwaliteiten van de aanwezige antioxidanten in groene koffie. Al met al moge duidelijk zijn dat anno 2012 wederom een prachtige en krachtige superfood is ontdekt op onze geliefde Moeder Aarde. Het is een ware aanwinst voor liefhebbers van een gezonde levensstijl, die de consumptievorm waarin veel producten op de markt verschijnen en aangeboden worden gewoon zat zijn. Dit is door de gezondheid bedreigende en lichaam ontregelende en vervuilende eigenschappen van deze producten. Wij bij www.superfood.nl zijn trots op het feit dat we dit prachtige product in onze webwinkel aan u kunnen aanbieden, om op die manier wederom een positieve bijdrage aan uw gezondheid te kunnen leveren.

Waar kan ik groene koffie kopen?

Groene koffie is een product wat nog geen grote bekendheid geniet, waardoor het moeilijk te verkrijgen is voor de meeste consumenten en liefhebbers van een lekker bakje koffie. Het kan zijn dat het product her en der al in uw plaatselijke natuurreformzaak of biologische winkel te koop is. Mogelijk is het zelfs bij speciale koffiezaken te koop, al achten we de kansen op het verkrijgen van deze verkooppunten bijzonder klein. Dit met name omdat de meeste bedrijven en winkels in het geheel niet bekend zijn met het verschijnsel groene en ongebrande koffiebonen. De enige mogelijkheid om te checken, waar u met zekerheid dit product kunt kopen, is door het op het internet te zoeken. Hier zult u mogelijk verdwalen in het grote aanbod van allerlei winkels die zich beweren te specialiseren in allerlei gezonde raw food en superfood producten. Daarom hebben wij het gemakkelijk voor u gemaakt en zelf zo’n pracht webwinkel opgezet, waar u uw producten 24 uur per dag en 7 dagen in de week kunt bestellen. Wij dragen er vervolgens zorg voor dat het product uiterlijk binnen 1-2 dagen bij u thuis wordt afgeleverd. Tot slot willen we nog afsluiten met de opmerking dat wij bij www.superfood.nl het ons tot onze allerhoogste prioriteit hebben gemaakt om u de aller zuiverste en hoogst kwalitatieve raw foods en superfoods te leveren. Dit omdat er ook binnen dit wereldje flink gerommeld wordt en lang niet elk bedrijf en product even zuiver is. Daarom werken wij alleen met de allerbeste bedrijven en leveranciers, waarvan wij, door onze jarenlange ervaring, weten dat hun producten onze standaards tegemoet komen of zelfs overstijgen. Dit feit, in combinatie met een scherpe prijspolitiek, is waardoor wij ons van de rest van dit marktsegment weten te onderscheiden.

Hoe kan ik groene koffie eten?

Groene koffie onderscheid zich met name van gewone koffie door het feit dat het een rauw product is. Daarnaast is het tevens een product wat op geheel andere wijze geconsumeerd wordt, of u moet een normaal bakje koffie op prijs stellen en de groene bonen zelf roosteren. Dit is natuurlijk mogelijk en u kunt daarvoor een geschikt roosterapparaat aan te schaffen. De poedervorm die wij leveren is echter meer geschikt om te gebruiken en vermengen in allerlei soorten shakes, lassies en smoothies. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk deze in allerlei koude dranken, limonades, toetjes en rauwe zuivelproducten te verwerken. Met name een smoothie is een uitstekende manier om dit groene koffiepoeder te consumeren en te combineren met andere raw foods, superfoods, groenten en fruit. We hebben hieronder een tweetal van dit soort smoothies voor u geplaatst. Tot slot is het belangrijk dat u uw lichaam de tijd geeft om aan groen koffiepoeder te laten wennen. Begint u daarom met 1/16e tot 1/8e theelepel poeder en voer dit langzaam over 1-2 weken op naar maximaal een halve theelepel. Overschrijdt u deze dosis alstublieft niet, want dit kan vervelende gevolgen hebben voor uw fysieke conditie. Als u zich aan de juiste dosering houdt, dan zult u juist het tegenovergestelde merken en waarnemen dat u gezondheid bevorderende kwaliteiten gaat waarnemen. Tot slot volgen hier twee overheerlijke recepten, een van een smoothie met groene koffie en een ijsgerecht met groene koffie. Lekker!

Share:

14 comments

  1. Hoe zit het nu precies met het gehalte cafeïne in groene koffie?

    1. Als ik het goed begrijp, kan je dus groene koffiebonen fijn malen tot de bewuste koffiepoeder en toevoegen aan elk toetje, smoothie of ander drankje ? M.a.w., de groene koffiebonen gewoon rauw nuttigen en niet malen en opschenken met heet water
      zoals met de gebrande bonen gebeurd ?
      Prachtige mooi en lang verhaal met uitleg van alles hierboven, maar of je rauw kan eten ja of nee, staat nergens. Graag bericht van wie dan ook, met dank !!! C.

  2. Klinkt interessant. Ik kom er op een later moment op terug. Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van het nieuws hierover,met vriendelijke groeten Marie-Louise

  3. Interessante informatie 🙂 En wat leuk Marie-Louise dat ik jou nu hier opeens tegenkom :-))

  4. Ik neem regelmatig koffieklysma en vraag me af of de groene koffie hiervoor ook geschikt is.

    1. Goed punt Willeke, mijn eerste “zwarte bakken” zijn er ook op gericht om de stoelgang te activeren. Weet iemand het antwoord op de vraag van Willeke?

    2. Lijkt me helemaal geen probleem Willeke, gewoon proberen zou ik zeggen

  5. De ottomanen waren de eerste die koffie hadden geïntroduceerd in europa. Na verslagen te zijn in Wenen. In de tijd van süleyman de grote. Beter onderzoek verrichten aub.

  6. Hallo

    Ik gebruik nu al 2 weken groene koffie poeder in combinatie met de wilde afrikaanse mango poeder.
    Volgens alle verhalen zou ik hiermee toch al een aantal kilo s moeten zij kwijtgeraakt.
    Tot mij grote spijt moet ik melden dat ik nog geen halve kilo ben afgevallen.
    Iemand enig idee waarom?
    Ik eet heel bewust en gezond en toch zonder resultaat.
    48.- euro armer, geen resultaat……en teleurgesteld.

  7. Het ene potje is het andere niet! In sommige pillen zit helemaal geen groene koffie, veel andere bijzaken wel zoals groene thee en kruiden. Goedkoop werkt dus niet. Kijk altijd naar de ingrediënten!! Moet minimaal 45% GCA bevatten (zuur) é nb dus ook groene koffie extract.

  8. Ik heb de producten via deze site besteld.
    Kun je me vertellen waar ik de juiste groene koffie pillen krijg.
    En 48,- euro vond ik niet echt goedkoop als ik eerlijk ben.

  9. De tuinen groene koffir capsules werken niet!
    Zou graag willen weten welke pillen wel werken

Geef een reactie