Afvallen en toch lekker eten? Dat kan met rauwe cacao!

Veel mensen die willen afvallen denken dat lekkernijen zoals chocola verboden terrein zijn. De meeste chocolarepen die in de winkel te koop zijn barsten van de suikers en melk, en zijn dus inderdaad niet zo geschikt als je gewicht wil verliezen. Het belangrijkste bestanddeel van chocolarepen, te weten cacao, zit echter boordevol goede voedingsstoffen en bevat zelfs een bijzonder mineraal dat kan helpen bij gewichtsverlies. Helaas bevatten chocoladerepen uit de supermarkt nauwelijks cacao, en de cacao die erin zit is verhit geweest zodat er van al die goede voedingsstoffen nog maar weinig over is. Als je een echte chocoladefanaat bent en af wil vallen dan bestaat er echter een heel goed alternatief.

Wat is rauwe cacao en waarin verschilt het van andere cacao?

Rauwe cacao is cacao die gemaakt is van de rauwe cacaoboon. De cacao is dus gedurende het fabricageproces nooit verhit geweest, want door cacao te verhitten gaan veel voedingsstoffen verloren. Daarnaast bevat rauwe cacao in tegenstelling tot chocola geen andere toevoegingen, zoals suiker en melk. Omdat rauwe cacao nauwelijks is bewerkt en geen ongezonde toevoegingen en goedkope vulmiddelen bevat is het zeer rijk aan voedingsstoffen, zoals:

  • Antioxidanten, die het immuunsysteem versterken, beschermen tegen kanker en de veroudering vertragen
  • Vitamine C, dat het immuunsysteem versterkt
  • Magnesium, dat een belangrijke rol speelt bij talloze enzymatische processen in het lichaam.

Rauwe cacao bevat ook nog een paar andere stofjes, zoals PEA (fenylethylamine), een stof die energie geeft, alert maakt en de concentratie verbetert, en een kleine hoeveelheid serotonine, een stof die je een prettig gevoel geeft. Maar waarom rauwe cacao zo interessant is voor mensen die gewicht willen verliezen is vanwege het feit dat rauwe cacao het sporenelement chroom bevat.

Waarom kan rauwe cacao helpen bij gewichtsverlies?

Tot 1957 geloofden wetenschappers dat chroom giftig was voor het lichaam. In die visie vond een kentering plaats toen met ontdekte dat de mens dagelijks een hele kleine hoeveelheid chroom nodig heeft om de bloedsuikerspiegel te kunnen reguleren. Als we niet genoeg chroom binnen krijgen raakt de bloedsuikerspiegel uit balans en daardoor wordt de insulineafgifte verstoord. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een verminderde gevoeligheid voor insuline, en een verhoogde insulineresistentie kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2. In de jaren ’70 ontdekten artsen en onderzoekers dat mensen die extra chroom innamen een gezondere bloedsuikerspiegel kregen. Tegenwoordig wordt chroom daarom regelmatig voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen. Bovendien heeft men ontdekt dat wat extra chroom in je voedingspatroon kan helpen bij gewichtsverlies. Recentelijk is er bij het Nutrient Requirements and Functions laboratorium bij de Human Nutrition Center van de US Department of Agriculture veel onderzoek verricht naar het verband tussen chroom en gewichtsverlies, en men ontdekte dat er minimaal zeven wetenschappelijke onderzoeken zijn die aantonen dat er een directe relatie bestaat tussen een verhoogde chroomconsumptie, lichaamsgewicht en lichaamsvet. De Gezondheidsraad in Nederland geeft geen aanbevelingen voor chroom omdat men aanneemt dat we voldoende chroom binnen krijgen als we gevarieerd eten, maar in de Verenigde Staten wordt 25 tot 35 microgram per dag aanbevolen voor volwassen vrouwen en mannen.

Het probleem is dat er maar heel weinig voedingsmiddelen bestaan waar chroom van nature in een opneembare vorm aanwezig is. In graanproducten zit een zeer kleine hoeveelheid chroom, maar velen zullen liever geen brood en andere graanproducten willen eten omdat deze producten veel snelle koolhydraten bevatten die een ongezond effect hebben op de bloedsuikerspiegel en gewichtstoename bevorderen. Daarnaast bevatten graanproducten ook gluten, een allergeen dat tot veel spijsverteringsproblemen kan leiden. Eén natuurlijke bron die chroom bevat is rauwe cacao. In dit superfood zit tien keer zoveel chroom als in brood, in een zeer goed opneembare vorm. Omdat rauwe cacao naast chroom ook nog zoveel andere goede voedingsstoffen bevat is het dus een ideaal superfood dat kan helpen als je gezond wil afvallen.

Welke rauwe cacao kan ik het beste kopen en wat kun je er allemaal mee maken?

Zoals ook voor veel andere levensmiddelen geldt zijn er op het gebied van rauwe cacaoproducten heel veel kwaliteitsverschillen. Vaak is de cacao niet rauw, waardoor de gezondheidsvoordelen erg beperkt zijn. Maar sommige cacaoproducten bevatten ook goedkope vulmiddelen, of ze zijn vervuild met pesticiden. Het beste kun je daarom kiezen voor biologisch gecertificeerde rauwe cacao. Onder het huislabel van Superfood.nl zijn diverse rauwe cacaoproducten verkrijgbaar die gecertificeerd zijn door “Organic Farmers & Growers”, de meest toonaangevende biologische certificeringorganisatie van Groot Brittannië.

Rauwe cacao wordt geleverd in de vorm van onder andere rauwe cacaobonen, rauwe cacaopoeder,  rauwe cacaoboter en rauwe cacao nibs. Je zou kunnen denken dat je van rauwe cacao alleen chocola of chocoladedrank kunt maken, maar er zijn nog heel veel andere toepassingsmogelijkheden. Rauwe cacaopoeder kun je bijvoorbeeld ook door een smoothie, notenmelk of sap mengen, je kunt er een toetje met een rijke chocoladesmaak van maken, en rauwe cacaoboter kun je zelfs op je huid smeren omdat het heel veel verzorgende en verzachtende eigenschappen heeft. Een uniek product onder de rauwe cacao is rauwe cacao nibs. Dit zijn kleine stukjes rauwe cacao die je zo kunt eten als snack, maar je kunt ze ook gebruiken als ingrediënt voor een trail mix. Daarnaast zijn de nibs ook lekker als topping op een toetje en als ingrediënt voor allerlei soorten gebak of rauwe lekkernijen. Wie wil afvallen kan dus nog steeds heerlijk eten!

Rauwe cacao nibs trail mix

Ingrediënten:
1 eetlepel rauwe cacao nibs
1 eetlepel cashewnoten
1 eetlepel biologische rozijnen
1 eetlepel pompoenzaadjes
1 eetlepel goji bessen
1 eetlepel hennepzaad

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een kom. Heerlijk voor als je tussendoor trek krijgt of als snack voor onderweg.

Bananentoetje met rauwe cacao nibs

Ingrediënten:
100 ml amandelmelk
2 rijpe bananen
1 tl vanillepoeder
snufje kaneel
1 eetlepel rauwe cacao nibs

Bereiding:
Doe de amandelmelk, bananen, vanillepoeder en kaneel in een blender en maak er een smeuïg geheel van. Schenk dit over in een dessertschaaltje en strooi de rauwe cacao nibs er overheen.

Wil jij afvallen maar toch lekker eten?

Ga dan eens kijken op superfood.nl. Rauwe cacao nibs zijn ontzettend lekker en bevatten zeer veel vitamines, mineralen, vezels, essentiële vetzuren, en het sporenelement chroom, dat je bloedsuikerspiegel in balans brengt en zo helpt bij gewichtsverlies.

Share:

Geef een reactie