AFA – Helende Algen

Wat zijn A.F.A. algen en waar komt het vandaan?
A.F.A. algen staat ook wel voor ‘Aphanizomenon Flos-Aquae’ en is verder ook wel bekend als ‘A.F.A. blue-green algea’ of simpelweg als ‘A.F.A.’. Deze fantastische algensoort is exclusief afkomstig uit het Klamath meer in Oregon in de Verenigde Staten van Amerika. Dit is het grootste meer in de staat Oregon en ligt op een hoogte van maar liefst 1400 meter. De uitbarsting van de vulkaan die met het ontstaan van dit meer (met een doorsnee van 10 kilometer) gepaard ging moet enorm geweest zijn. Het grootste deel van het water van dit meer is erg ondiep en het belangrijkste deel van het water dat het meer voedt is afkomstig van het 20 mijl verderop gelegen vulkanische ‘Crater Lake’. Het water wat zich in deze krater verzameld sijpelt langzaam door de poreuze vulkanische wanden heen en vormt een bergrivier die het mineraalrijke water naar het Klamath meer transporteert. Hierdoor en tevens door de vulkanisch as afzetting door omliggende vulkanen die ongeveer 7000 jaar geleden actief waren, is het ’s werelds meest mineraalrijke alkalische water geworden. Dit water heeft een pH-waarde variërend tussen 9 en 11, wat in de natuur zelden of nooit voorkomt en ideaal is voor deze specifieke alg om bij te floreren.

A.F.A. alg is een algensoort die vers en schoon water prefereert boven troebel water, zoals bijvoorbeeld bij spirulina het geval is. A.F.A. alg is één van de meer dan veertigduizend soorten microlagen die onze geliefde planeet kent, waartoe niet alleen de blauwgroene algen behoren, maar ook plankton, zeewier, zoetwater algen en verschillende soorten mossen toe behoren. Microalgen vormen de absolute basis voor de gehele wereldwijde voedselketen.

Fossielen leveren het onmiskenbare bewijs dat algen waarschijnlijk de allereerst levensvorm op Moeder Aarde zijn geweest….en nog steeds zijn. Sommige wetenschappers vermoeden dat microalgen zelfs meer dan 2.8 miljard op aarde levendig zijn. Microlagen tezamen leveren ongeveer 80-90% van de gehele wereld zuurstof en voedselvoorraad. Ze halen hun energie uit zonlicht door middel van fotosynthetische processen en het is dankzij dit proces dat onze atmosfeer tegenwoordig leefbaar is en zoveel zuurstof bevat, waardoor de al het leven op aarde weet te overleven. Blauwgroene algen (met name van de Cyanophyta familie), zijn bijzonder krachtig en flexibel als het gaat om overleven in verschillende soorten klimaat en bijzondere weersomstandigheden. Ze passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan en kunnen een grote variatie aan licht, temperatuur, kooldioxide, zuurstof en milieuomstandigheden.

Wat doet A.F.A. algen?
A.F.A. algen bezitten, net als de hiervoor in andere blogs beschreven algensoorten (chlorella, spirulina en marine phytoplankton), een enorm arsenaal aan bijzondere helende eigenschappen voor het menselijke lichaam. A.F.A. algen leveren een zeer potente en bijzondere bijdrage voor het menselijke immuunsysteem, dit komt bijvoorbeeld door de grote hoeveelheden vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C), mineralen (met name ijzer, koper, zink, selenium en magnesium), spoorelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, polysachariden en antioxidanten (betacaroteen, lycopeen en luteïne). Blauwgroene algen zijn één van de allerrijkste bronnen aan antioxidanten ter wereld, samen met bijvoorbeeld rauwe cacao.

Onderzoek heeft uitgewezen dat met name betacaroteen de schildklier activeert, welke verantwoordelijk is voor de aanmaak van een groot deel van onze hormonen. Daarnaast levert deze antioxidant een stevige bijdrage in het versterken van ons fysieke afweersysteem, met name door het blokkeren van mutatieprocessen van onze lichaamscelstructuur. De B-vitaminen zijn met name verantwoordelijk voor het omzetten van suikers in energie in het lichaam, dit gebeurt in de vorm van glucose, wat leidt tot onmiddellijk beschikbare energie, een hogere weerstand en een groter uithoudingsvermogen. Over de aanwezige B12 vitamine is nog onduidelijk of het opgenomen kan worden door het menselijke lichaam. Er is veel onenigheid over of dit nu wel of niet mogelijk is, maar volgens het boek ‘superfoods’ van David Wolfe is het waarschijnlijker dat dit niet mogelijk is, wat gebaseerd is op het onderzoek van een zekere Dr. Gabriël Cousen. Waarschijnlijk zult u mocht u een speurtocht ondernemen naar informatie rondom deze bijzonder algensoort, dat veel websites en bedrijven dit aspect juist erg naar voren halen als goeie vervanging voor vlees voor vegetariërs en veganisten. Wij raden u echter aan om andere bronnen te zoeken voor uw vitamine B12 inname, zodat zeker is dat u in uw dagelijkse behoeften heeft voorzien. De grote hoeveelheden aanwezig ijzer zijn ideaal voor mensen met een gebrek aan ijzer in hun dagelijkse dieet.

Daarnaast bezit deze algensoort bijzonder veel enzymen, net als bijvoorbeeld rauwe honing en tarwegras, waardoor ons spijsverteringssysteem een stevig stuk hulp krijgt. Hoe meer enzymen in het lichaam aanwezig zijn, hoe gemakkelijker ons voedsel wordt verteerd en hoe gemakkelijker alle voedingsstoffen uit ons voedsel worden opgenomen. Ook bevat A.F.A. alg een bijzonder grote hoeveelheid proteïne (rond de 60%), welke we nodig hebben voor het onderhouden en opbouwen van bijvoorbeeld onze botten, tanden, haar, huid, spierweefsel, pezen, klieren, bloed en alle organen. Een gebrek aan proteïne wordt vaak geassocieerd met gebrek aan kracht en uithoudingsvermogen, langzaam fysiek herstel en een disbalans in de hersenchemie. De vele voordelen van A.F.A. alg proteïne ten opzichte van dierlijk proteïne is al uitvoerig behandeld in de blogs over whey, spirulina en chlorella, maar we willen de nadruk hier vooral nog even leggen op het feit dat het hier gaat om pure en schone proteïne, in tegenstelling tot dierlijk proteïne, wat vaak met pesticiden, herbiciden, fungiciden, hormonen en antibiotica volgepropt is. Tot slot bevat A.F.A. alg ongeveer 4% D.N.A. en R.N.A. Deze nucleotiden bezitten bijzonder sterke antibacteriële, antivirale en antischimmel kwaliteiten en kunnen rechtstreeks door ons lichaam worden opgenomen om nieuwe, gezonde lichaamscellen uit op te bouwen, evenals het herstellen en verfrissen van oude ongezonde en beschadigde lichaamscellen.

Eén van de meest bekende en bijzondere gevolgen van consumptie van A.F.A. algen is wel het bijzondere effect wat deze algen hebben op ons zenuwstelsel, onze algemene hersenchemie en ons mentale welzijn. Klinisch onderzoek heeft overduidelijk aan het licht gebracht dat deze wilde blauwgroene alg de werking van de hypothalamus, de hypofyse en de epifyse klieren stimuleert en deze bijzondere algensoort kan dan ook terecht als een zeer potent elixir voor het welzijn van de hersenen en het bewustzijn worden beschouwd. Hiervan zijn een aantal voordelen in het volgende lijstje opgenoemd:

  • Een scherpere focus en een toegenomen mentale weerbaarheid.
  • Een verbeterde werking van zowel het lange als korte termijn-geheugen.
  • Een groter probleemoplossend vermogen.
  • Een toename in creatief denkvermogen.
  • Een betere droomherinnering na het ontwaken.
  • Een toename van het algeheel welzijn.
  • Een toegenomen visualisatie-vermogen.
  • Een toename van de synchronisatie tussen beide hersenhelften.
  • Een toegenomen vermogen om sneller en gemakkelijker de alfa-staat te bereiken bij meditatie.
  • Een verbetering in gezondheid en vermindering van symptomen bij mensen met A.D.H.D. en A.D.D.

Algen vormen een bijzondere bron van voedsel waarvoor het volgende geld: Hoe lager een organisme zich in de voedselketen bevindt, hoe lager de concentratie en ophoping aan toxische stoffen en hoe krachtiger en zuiverder de oer informatie is die opgeslagen ligt in het D.N.A. van de alg, wat als voorbeeld dient voor ons menselijke D.N.A. en ons ook kan helpen en ondersteunen met het repareren van beschadigd menselijk D.N.A. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze algen in staat zijn om onze constitutie te veranderen en beïnvloeden, wat voor zover nu bekend is, bij geen enkele andere soort voeding en supplementen het geval is. Het lijkt letterlijk wel alsof de oer codes in het D.N.A. van de A.F.A. algen in staat zijn om ons D.N.A. te herstellen en te reactiveren. Daarnaast zijn met name de blauwgroene algensoorten zoals A.F.A. algen zijn in staat tot betere fotosynthese dan welke algen- of plantensoort dan ook, waardoor hun chlorofyl gehalte dan ook meteen het hoogst ter wereld is. Tevens is het zo dat algen naast het feit dat ze eencellige wezens zijn, geen membraan hebben. Hierdoor is het bijzonder gemakkelijk voor de mens om alle voedingsstoffen en genetisch materiaal (D.N.A. & R.N.A.) in het lichaam op te nemen, wat voor het grootste gedeelte gebeurt via ons spijsverteringskanaal.

Het chlorofyl is erg belangrijk voor de mens, met name voor het voeden van ons bloed en onze celstructuur. Het chlorofyl in blauwgroene algen is bijna gelijk aan de structuur van hemoglobine in ons bloed. Hierdoor heeft A.F.A. alg kwaliteiten die uitstekend te combineren zijn met bijvoorbeeld kokoswater. Samen vormen zij een perfect fusie die geschikt is voor bloedtransfusies, wat bijvoorbeeld in de 2e wereldoorlog veel is toegepast, wegens gebrek aan bloeddonoren.

Chlorofyl helpt daarnaast in het bestrijden van een aantal specifieke kankersoorten, waaronder leukemie en lever- en huidkanker. Daarnaast zorgt het aanwezige phycocyanine (15%) in A.F.A. alg voor de aanmaak van extra stemcellen, welke de basis vormen van al onze lichaamscellen en getransformeerd kunnen worden in wat maar nodig is voor het lichaam, T-cellen, N.K. cellen, macrofagen en andere soorten afweergeschut om de lichaamscellen te beschermen. Macrofagen zijn mononucleaire cellen die in staat zijn resten van dode of beschadigde cellen of lichaamsvreemde cellen op te ruimen.
Ook komen, net als in marine phytoplankton, de zo belangrijke lange-keten omegavetzuren voor in A.F.A. algen. D.H.A. (decosahexanoic acid) en P.E.A. (phenylethylamine) zijn beide niet te onderschatten bestanddelen van A.F.A. alg en dit maakt deze alg net als marine phytoplankton tot een ideaal voedselsupplement ter ondersteuning van ons zenuwstelsel en onze hersenchemie.

D.H.A. samen met A.L.A. (alpha-linolenic acid – een middellange-keten vetzuur), vormen bijna 50% procent van de vetten in A.F.A. alg. Over het algemeen lijdt iedereen wereldwijd aan een gebrek aan deze vetzuren, wat kan lijden tot allerlei ontstekingen, cardiovasculaire problematiek, immuunsysteem stoornissen, neurologische problematiek en huidproblematiek. A.L.A. en D.H.A. ondersteunen ons afweersysteem door op de plek van het probleem immuun cellen aan te sturen, om het specifieke probleem te verhelpen. D.H.A. wordt aangemaakt door het lichaam door consumptie van A.L.A. uit bronnen zoals flax zaad, chia zaad en hennepzaad. De hoeveelheden die ons lichaam aanmaakt zijn echter vaak te klein om binnen omgevingen met veel externe stressfactoren gezond en evenwichtig te blijven. Daarom is het verstandig om onder zulke omstandigheden een extra slag om de arm te houden met de consumptie van blauwgroen algensoorten die dit probleem dus verhelpen en voor extra inname en aanmaak van D.H.A. zorgen. Traditioneel werd dit D.H.A. vaak uit visproducten gehaald, maar door alle vervuiling in vis is dit niet meer raadzaam tegenwoordig. D.H.A. is verder verantwoordelijk voor het onderhouden van gezonde ogen (met name de retina), een goeie spermaproductie en een gezond cardiovasculair systeem. In ons bloedvatenstelsel zorgt D.H.A. met name voor ‘slipperyness’ in onze bloedvaten, met andere woorden, het zorgt voor gladheid in de bloedvaten. Hierdoor is er minder kans op plaque, bloedklonten (embolieën) en calcificatie van de bloedvaten (arteriosclerose). Verder wordt een tekort aan D.H.A. in verband gebracht met de volgende ziektebeelden: Alzheimer, depressies (inclusief zeer lage serotonine niveaus), neuroses, auto-immuun ziekten, artritis, cardiovasculaire problematiek en huidproblemen.

P.E.A. zorgt met name voor het activeren van onze neurotransmitters in het gedeelte van onze hersenen wat concentratie, cognitief denkvermogen en alertheid aanstuurt. P.E.A. wordt normaliter door het lichaam zelf aangemaakt en is bijvoorbeeld in verhoogde hoeveelheden te meten in ons lichaam op het moment dat we volledig in iets opgaan, zoals een goed boek of een mooie film. Het is een stofje dat duidelijk in grotere hoeveelheden aanwezig is bij gelukkige dan depressieve mensen. Het wordt dan ook wel de ‘love chemical’ genoemd en het helpt bijvoorbeeld bij het creëren van gevoelens zoals verliefdheid, opwinding, gelukzaligheid en euforie. Onze P.E.A. waarden stijgen aanzienlijk als we bijvoorbeeld verliefd zijn, waardoor er een uiterst positieve (en soms ook naïeve) levensbenadering ontstaat en we vol goeie en frisse moed zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Daarnaast wordt door de aanmaak van P.E.A. ook meer dopamine losgelaten in onze hersenen, wat ook verantwoordelijk is voor een hoger concentratievermogen en een positieve levensinstelling. Een andere neurotransmitter die geactiveerd wordt is epinephrine, welke verantwoordelijk is voor gevoelens van vreugde en blijdschap. P.E.A is wat men ook wel de ‘runner’s high’ noemde, omdat P.E.A. in grotere hoeveelheden wordt aangemaakt door het lichaam tijdens stevige fysieke oefening. Het is niet voor niets dat zo goed als altijd depressieve mensen wordt aangeraden om meer te gaan bewegen en het liefst om intensief te gaan sporten. Er zijn wereldwijd niet veel voedselbronnen die een grote hoeveelheid van deze bijzondere stof bezitten, dit zijn slechts de blauwgroene algensoorten en rauwe cacao. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat bij grote groepen kinderen die blauwgroene algen als voedingssupplement kregen toegediend, dat hun concentratievermogen enorm was toegenomen, dat ze beter konden luisteren en aanwijzingen makkelijker op wisten te volgen en hun focus een flink stuk verbeterd was. Daarnaast bleek dat kinderen minder ruzie hadden, socialer en minder competitie gericht waren, minder depressief en angstig waren en hun sociale vaardigheden aanzienlijk verbeterden. Ook zijn soortgelijke resultaten gemeten in testen onder volwassenen, wat dit middel tot een fantastisch natuurlijk antidepressiva maakt, met name omdat de vervelende bijwerkingen (zwaarlijvigheid) van reguliere antidepressiva geheel afwezig blijven. P.E.A. heeft namelijk een eetlustremmende werking in tegenstelling tot reguliere antidepressiva die het omgekeerde effect heeft op de meeste mensen.

Waar verkrijg ik A.F.A. algen?
Wederom is dit een product wat niet voor het oprapen zal liggen in de doorsnee winkel en zult u hiervoor waarschijnlijk bij een gespecialiseerde natuurvoedingszaak of natuurreformzaak terecht komen. Ook is het mogelijk dit product bij uw plaatselijke raw food & superfood leverancier te verkrijgen. Tevens is het product ook te koop in een rijk assortiment webwinkels op het internet. Wij bij Superfood.nl hebben het zowel in onze winkel als ook in onze webwinkel te koop. U kunt dit product bestellen via de gebruikelijke link: www.superfood.nl

Hoe consumeer ik A.F.A. algen?
A.F.A. algen zijn over het algemeen gemakkelijk te consumeren door ze bijvoorbeeld toe te voegen in allerlei soorten dranken, smoothies, lassies en shakes. Schrik niet van de groene kleur, wat komt door het grote percentage aan chlorofyl, maar wat absoluut smakeloos is. A.F.A. heeft een sterk ontgiftend effect op het menselijke lichaam, dus schrik ook niet als er een sterke lichamelijke reactie optreed. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in huiduitslag, hoofdpijn, zweten en andere symptomen. Daarom is het verstandig met een kleine dosering te beginnen en de dosis langzaam op te voeren naar persoonlijke behoefte. Hieronder volgt een leidraad die kan worden gehanteerd bij gebruik:
– Beginner of kind (tussen 2-9 jaar): 1-2 gram per dag (1-2 theelepels).
– Normaal of kind (tussen 10-18 jaar): 2-4 gram per dag (2-4 theelepels).
– Therapeutische dosis: 8-10 gram per dag (8-10 theelepels).
– Superatleten: 8-12 gram per dag (8-12 theelepels).

Tot slot volgen hieronder nog een tweetal recepten voor de nieuwsgierigen en liefhebbers:

Green-purple detox-smoothie:
– 1 granaatappel.
– 1 handvol druiven.
– ½ bak aardbeien.
– 1 theelepel maqui bessen poeder.
– 1 theelepel açai bessen poeder.
– 1 theelepel maca poeder.
– 1 eetlepel E3 Brain-On.
– 1 eetlepel spirulina.
– 1 eetlepel chlorella.
– 1 eetlepel kokosschilfers.
– 1 eetlepel hennepzaad.
– 1 eetlepel psyllium vezels.
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 1 flinke scheut ahornsiroop.
– 1 flinke scheut biologische vanille yoghurt.
– 1 flinke scheut amandelmelk.

Voeg alle ingrediënten toe in een blender, te beginnen met het fruit, daarna de poeders en vervolgens de yoghurt en amandelmelk. Mix het geheel in de blender tot het een mooie egale substantie gevormd heeft en giet het dan uit over een aantal bekers tot het op is. Garneer het eventueel nog met een snufje rauwe cacao en een paar goji bessen.

E3-Live vegetable-smoothie:
– 1-3 eetlepels E3-Live TM verse A.F.A. alg vloeistof.
– 1½ eetlepel citroensap.
– ½ kop tomaten.
– ¼ kop rooie paprika (gesneden).
– ¼ kop komkommer (geschild en gesneden).
– ½ kop sjalotjes (gesneden).
– 1 snufje Keltisch zeezout of Himalaya zout.
– 1 snufje gedroogde pepers.

Voeg wederom alle ingrediënten in de blender, mix het geheel tot het een mooie egale substantie heeft gevormd, giet het in een beker en geniet ervan!

Share: