Acht verschillende antioxidanten in één bessoort: Maqui bessen

Wat zijn Maqui bessen en waar komen ze vandaan?

Van oudsher worden de maqui bessen gezien als het geheim van de Mapuche Indianen, een volk wat woonachtig was en is in één van de allermooiste streken van Moeder Aarde, Patagonië. Hier heeft dit prachtige volk eeuwenlang gebruikt gemaakt van deze bijzonder superfood en wordt er zelfs rijkelijk gespeculeerd over het feit of deze bes de oorzaak is van de ongekende kracht van dit volk en of ze mogelijk daarom nooit door de Inca’s en andere volkeren zijn overwonnen en ingelijfd. Zelfs de conquistadores zijn niet in staat geweest dit volk te onderdrukken en in te lijven bij het Spaanse koninkrijk. Maqui bessen, ook wel bekend onder de Latijnse naam ‘Aristotelia chilensis’ of ‘Chilean wineberry’ is lid van de ‘Elaeocarpaceae’ familie en komt voor in de gematigde regenwouden van Chili en Argentinië. Ook staat deze bes onder de plaatselijke bevolking wel bekend als ‘maquei’, ‘queldrón’, ‘ach’, ‘koelon’ of ‘clon’, afhankelijk van het gebied in Patagonia waar de bes gewonnen wordt. Patagonië is een prachtig mooi gebied in Zuid-Amerika, gelegen ten zuiden van de rivier de Colorado, waar deze bessen zo rijkelijk in het wild groeien, dat ze niet eens gekweekt hoeven te worden om aan de nationale en internationale vraag te voldoen. Deze krachtige dieppaarse bes is bezig met een enorme opmars binnen de raw food en superfood wereld en staat ondertussen bekend als de fruitsoort met de allermeeste antioxidanten van alle fruitsoorten ter wereld. Meer zelfs dan de beroemde goji bessen en açai  bessen. Langzaam maar zeker verovert deze bijzondere bes niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Europese markt met haar heerlijke smaak en bijzondere helende kwaliteiten.

De boom zelf is klein en bereikt een gemiddelde hoogte van 4 tot 5 meter, is altijd groen en verliest haar blad nooit. Deze prachtige boom draagt een mooie, kleine, witte bloem waardoor de uiteindelijke bes wordt voorgebracht. Naast de plaatselijke bevolking, die deze bes al eeuwenlang consumeert om haar bijzondere smaak en helende eigenschappen, zijn ook de plaatselijke vogels helemaal verzot op deze superfood. De bessen zelf zijn ongeveer 4-6 millimeter in doorsnee en worden ook veelvuldig gebruikt voor het fabriceren van de beroemde Chileense wijn. Ook wordt de maqui bes veel gebruikt in wat men wel ‘chicha’ noemt. Dit is een term die wel gebruikt wordt voor allerlei soorten gefermenteerd en niet gefermenteerde dranken die non-alcoholisch zijn en in elk Latijns-Amerikaans land voorkomen, al bestaan ze in elk land weer uit verschillende ingrediënten.

Wat doen Maqui bessen?

Wederom hebben we hier te maken met een zeer bijzondere soort bes met een zeer hoge potentie qua geneeskracht en bestrijding van allerlei lichamelijke problematiek. De maqui bes is volgens Dr. Juan Hancke één van de meest bijzondere soorten fruit, met name omdat de hoeveelheden antioxidanten elke andere soort fruit overstijgen. Niet alleen bevat de maqui bes de grootste hoeveelheid antioxidanten, maar tevens ook nog eens de meeste soorten antioxidanten onder alle fruitsoorten. Hiermee heeft de maqui bes zowel de goji bes als de açai bes een behoorlijk eind achter haar weten te laten. Dr. Juan Hacke heeft een behoorlijk aantal jaren deze specifieke bes onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat er 8 verschillende soorten antioxidanten voorkomen in de maqui bes, dit zijn:

– Anthocyanine: Levert een bijzonder sterke bijdrage in de bestrijding van: kanker, bacteriële ontstekingen, diabetes, verouderings problematiek en tot slot neurologische aandoeningen.
– Cumarine:
Deze antioxidant heeft eetlust remmende eigenschappen en heeft een  bittere smaak, maar een zoete geur en is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de geur in zoete klaver en sweetgrass.
– Cyanidine:
Ruimt vrije radicalen in hoog tempo op en bezit naast sterke anti-kanker kwaliteiten ook eigenschappen die diabetes, zwaarlijvigheid, ontstekingen en hart- en vaatziekten helpen voorkomen en bestrijden.
– Delphinidine:
Met name delphinidine heeft bijzonder sterke ontstekingsremmende kwaliteiten, waardoor het een ideaal middel is in vergelijking met alle chemische varianten, die veel schadelijke neveneffecten hebben.
– Malvidine: Heeft zeer sterke anti-kanker eigenschappen en is mogelijkerwijs een belangrijke verbinding in de strijd tegen leukemie. Studies hebben uitgewezen dat leukemiecellen in aantal halveren na een stevige dosis Malvidine toegediend te hebben gekregen.
Petunidine: Levert een uitstekende bescherming tegen vrije radicalen, ondersteunt het menselijke zicht, biedt bescherming tegen kanker en cardiovasculair gerelateerde problematiek en bezit sterke antivirale kwaliteiten.
Polyfenolen:
Werkt ontstekingsremmend en heeft een anti-carcinogene (anti-kanker) werking en beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en vertragen verbranding in onze lichaamscellen. Ook verminderen ze vetafzetting in onze bloedvaten, wat een verminderde kans of arteriosclerose biedt. Ook verminderd het de kans op Alzheimer en is uit onderzoek gebleken dat fruitsoorten met deze antioxidanten de kans op Alzheimer met ongeveer 75% verminderd.
Triterpeen:
Is in de laatste jaren ontdekt als nieuw middel in de strijd tegen kanker, al wordt er nog veel huidig onderzoek naar verricht. Triterpeen speelt tevens een belangrijke rol als voorloper van steroïden, welke verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van ontstekingen in ons lichaam.

Deze antioxidanten zijn van onschatbare waarde voor ons lichaam en leveren een fantastische fysieke bijdrage in het bestrijden van een enorme waslijst aan ziekten, waaronder bijvoorbeeld kanker, cardiovasculaire problematiek, hartproblematiek, huidproblematiek, artritis, Alzheimer en vele andere pijnlijke en vervelende ziektebeelden. Uit meerdere testen is naar voren gekomen dat de maqui bes bijzonder hoog en gemakkelijk scoort als het gaat om de prestaties die het verricht tegen de 5 meest bekende soorten vrije radicalen zoals:

ORAC (peroxyl), HORAC (hydroxyl), NORAC (peroxynitriet), SOAC (singlet zuurstof) en SORAC (superoxide anion). De maqui bes laat wederom de goji en açai bes mijlenver achter zich qua score en effectiviteit tegen deze vrije radicalen. Tevens kwam uit ditzelfde onderzoek naar voren dat maqui mogelijkerwijs ook een remmende werking heeft op het voortwoekeren van het H.I.V./Aids virus. Uit weer een ander rapport van Fox News kwam duidelijk naar voren dat zo goed als elke ziekte die met ‘itis’ eindigt, een gevolg is van ontstekingen in het lichaam, die voorkomen kunnen worden door de consumptie van afdoende hoeveelheden antioxidanten zoals die dus voorkomen in de maqui bes. Al deze verschillende vormen van ontstekingen komen bij een enorm groot gedeelte van de wereldbevolking voor en nemen zelfs vaak chronische vormen aan. Helaas weten maar weinig mensen wat ze hier tegen kunnen doen en staan zelfs de meeste doctoren vaak met de handen in het haar en schrijven dan maar weer allerlei medicatie voor met de (on)nodige hoeveelheden steroïden die in deze medicatie aanwezig zijn. Farmaceutisch geproduceerde medicamenten met steroïden zijn per definitie schadelijk voor het menselijke lichaam en kunnen naast botontkalking en botafbraak ook tandverlies, overmatige haargroei op het gehele lichaam, psychose, zweren en ontstekingen, verhoogde bloeddruk, trombose en longembolieën en onderdrukking van het immuunsysteem en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Een andere bijzondere eigenschap van de maqui bes is het feit dat er een flinke toename in insuline aanmaak te registreren is in het lichaam na consumptie van deze verrukkelijke bes. Mensen met diabetes of die zich in een voorstadium van deze ziekte bevinden of een gevoelige suikerspiegel hebben, kunnen dankzij het consumeren van maqui bessen hun insuline productie verhogen, terwijl de bloedglucose niveaus worden onderdrukt. Daarnaast wordt ook nog eens de aanmaak van nieuwe vetcellen in het lichaam afgeremd, wat ideaal is voor mensen met gewichtsproblemen. Maqui bessen bezitten ook nog eens eetlustremmende kwaliteiten, dus deze bes is zeker een aanrader en tip voor mensen die gewicht willen verliezen en hun eetpatroon hiervoor wensen aan te passen. Daarnaast levert de maqui bes nog een zeer belangrijke kwaliteit en dat is het reguleren van het cholesterol gehalte in ons lichaam en wel op een niveau en dusdanig wijze waar geen enkele andere fruitsoort toe in staat is. Tevens speelt de maqui bes een stimulerende rol in het bevorderen van onze bloedcirculatie en voorkomt het daarmee cholesterol oxidatie en het ontstaan van plaque in de bloedbaan. Ook bezit de maqui bes sterke antibacteriële en antivirale kwaliteiten, wat deze bes tot een ideaal en zeer effectieve voedingsbron maakt voor het bestrijden en behandelen van allerlei soorten infecties. Daarnaast levert maqui een degelijke ondersteuning voor ons lichamelijke immuunsysteem en houdt het onze botten sterk en onze gewrichten soepel.

Hieronder volgt een kort overzicht met de meest belangrijke gezondheidsvoordelen van de overheerlijke maqui bessen:

– Maqui bessen zorgen voor een toename in energie, uithoudingsvermogen en kracht.
– Maqui bessen geven een enorme boost aan het menselijke immuunsysteem.- Tevens draagt de maqui bes bij aan het remmen van het lichamelijke verouderingsproces.
– Maqui bessen leveren een enorme bijdrage in het bestrijden van cardiovasculaire problematiek, door het bestrijden van micro-vasculaire problemen die kunnen leiden tot hartproblemen en beroertes.
– Tevens wordt een gezond hart en een optimale bloedcirculatie gestimuleerd door de maqui bes.- Door de grote hoeveelheden antioxidanten leveren maqui bessen een onbetwistbare bijdrage in de strijd tegen kanker en andere vormen van cel mutatie.
– Maqui bessen leveren een bijdrage in gewichtsverlies door het remmen van de eetlust.- Maqui bessen hebben een lage glycemische index, waardoor ze een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen en een ideaal product zijn ter vervanging van suiker voor diabetici.
– Daarnaast voorkomt de maqui bes diabetes geïnduceerde retinopathie (blindheid).- Het unieke aan maqui bessen is dat ze een pracht oplossing bieden voor mensen met lage bloeddruk.
– Daarnaast helpen maqui bessen bij het ontgiften van ons lichaam en met name van het spijsverteringskanaal.
– Maqui bessen hebben een neutraliserende werking op bepaalde enzymen die ontstekingen en pijn veroorzaken in het lichaam.
– Maqui bessen zijn een uitstekend middel in de strijd tegen spijsverteringsproblematiek, met name tegen diarree en maagzweren.
– Deze prachtige bessen hebben een verlagend effect op koorts en pijn, met name keelpijn en aanverwante problematiek.
– Maqui bessen hebben een fantastisch regulerend effect op ons lichamelijke cholesterol spiegel, meer dan welke fruitsoort ter wereld. Het verlaagt de L.D.L. niveaus zoals het in medische termen heet. L.D.L. staat voor ‘low density lipoproteïn’ cholesterol, algemeen bekend als ‘slecht cholesterol’.

Waar verkrijg ik Maqui bessen?

Maqui bessen zijn hier in het Westen eigenlijk niet of zeer moeilijk te verkrijgen, althans in verse vorm. Net als de açai bes is de houdbaarheid van deze bes vermoedelijk het probleem. Het product is echter wel in poedervorm te krijgen, maar helaas is ook dit product niet overal even gemakkelijk aan te schaffen. U zult zich hiervoor moeten wenden tot uw plaatselijke raw food en superfood specialist of misschien heeft u de mogelijkheid het via een natuurreformzaak of biologische winkel aan te schaffen of te bestellen. Gelukkig is het product online wel ruimschoots te verkrijgen in allerlei verschillende soorten webwinkels en kunt u dit fantastische product natuurlijk ook via onze online shop aanschaffen. Dit gaat zoals altijd via onze gebruikelijke link op www.superfood.nl waar u ten allen tijde uw bestelling kunt plaatsen en wij deze zo snel mogelijk bij u thuis laten bezorgen.

Hoe consumeer ik Maqui bessen?

Maqui bessen zijn in het Westen vaak alleen in poedervorm te verkrijgen en is daarom vrij gemakkelijk te consumeren en te gebruiken in allerlei verschillende vormen van smoothies, lassies, shakes of bijvoorbeeld (rauwe) zuivel ontbijten. Wij raden aan om elke dag 1 theelepel maqui (ongeveer 2 gram) bessenpoeder te consumeren voor het dagelijks bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Deze dosis is zondermeer genoeg om korte metten met deze vrije radicalen te maken. Hieronder volgen tot slot nog een tweetal recepten met maqui bes in het recept verwerkt:

Maqui’s-mighty-berry-boost-smoothie:

– ½ bakje bramen.
– ½ bakje blauwe bessen.
– ½ bakje rode bessen.
– ½ bakje kruisbessen.
– 1 theelepel maqui bessen poeder.
– 1 theelepel açai bessen poeder.
– 1 theelepel bijenpollen.
– 1 halve tot 3/4 liter biologisch mango-spirulina sap.
– 1 flinke scheut ahornsiroop.

Voeg alle ingrediënten in een blender en mix het geheel tot het een mooie egale substantie is geworden. Giet de inhoud uit over een aantal bekers en garneer het eventueel met een snufje rauwe cacao of carob en een paar goji bessen en laat het smaken!

Maqui bessen pudding:

– 4 koppen vol met kokosvlees (het liefst van jonge/groene kokosnoten – ongeveer 5-6 stuks).
– 2 eetlepels tahin.
– 2 eetlepels citroen- of limoensap.
– 2 theelepels maqui bessen poeder.
– 1 kop frambozen (zwarte indien mogelijk).
– ½ tot 1/3e kop agave of ahornsiroop (plus eventueel extra om toe te voegen naar behoefte).
– ½ theelepel zeezout of Himalaya zout.
– ½ theelepel verse citroen of limoen schil.

Voeg alle ingrediënten in een blender toe (behalve de frambozen) tot het geheel een mooie egale pudding is ontstaan. Laat dit geheel 1 uur in de koelkast staan en voeg eventueel wat Irish moss toe als verdikkingsmiddel. Nadat de pudding is afgekoeld is het zaak de inhoud over een aantal koppen of bekers te verdelen. Garneer het geheel met de verse frambozen en giet een beetje agave of ahornsiroop over het geheel. Strooi daarna eventueel nog een beetje kokos en/of wat mesquite of rauwe cacaopoeder om het af te ronden en geniet er vooral ook van!

 

Share:

4 comments

  1. ik neem vele soorten van voedingssupplementen, en onder meer sedert 2 weken ook maqui, maar als konzentrierte Sap. kan zonder toevoeging van vlooistof of met een beetje water genommen worden. ik laat deze supplementen van een biochemiker uit duitsland komen. deze is al 20 jaar bezig mit natursupplementen en ik voel mij da erg goed met, maar deze produkten zijn niet goedkoop. en nu heb ik in bovige bericht gelezen, hoe goed en gezond dit Maqui zal zij, zodus ben ik wel goed bezig.

    09/01/2014

  2. Hallo
    \ alsgevolg ik Gochi neem elke ochtend voel ik mezelf veel lekkerder in mijn energie

    1. Until I found this I thhuogt I’d have to spend the day inside.

Geef een antwoord