Acai – Koning van de super voeding

De açaíbes is een merkwaardige vrucht, slechts 10% van het besje is eetbaar. De hoofdreden hiervan is dat het een enorme pit heeft, met als gevolg dat de pit het grootste deel van de bes inneemt. Het is een donkerpaarse bes, ietwat kleiner dan een druif. Açaí wordt vaak gebruikt in ijs, ontbijtrepen en energiedrankjes. De açaíbes vereist een snelle verwerking eens ze geoogst is.

De açaíbes groeit in het Amazoneregenwoud in Zuid Amerika, en wordt door sommigen beschouwd als meer dan een organische vrucht. Deze regenwouden blijven gespaard van eender welke soort van interventie, alles in deze regio groeit zoals de natuur het bedoeld heeft. Er komt geen massaproductie aan te pas.

Men spreekt het woord uit als ‘ah-saai-ie’. ‘acai’ of ‘euterpe oleracea’ (arecaceae) staat erom gekend uit te blinken in gezonde eigenschappen, en helpt het metabolisme enorm. Het wordt vooral gepromoot door Dr. Nicholas Perricone, een gezondheidgoeroe en auteur van menige best-sellers. Hij heeft de açaíbes ingedeeld in de categorie ‘supervoeding’.

Slechts rond de millenniumwissel is de açaíbes bekend geraakt in de Verenigde Staten, en ze stamt af van de palmbes boom. Het groeit normaliter in het Amazonewoud; de inwoners van deze regio cultiveren deze bes, en hebben er reeds de voordelen van genoten sinds jaar en dag. Açaí wordt gegeten als een puree, of in een smoothie/milkshake. Dit drankje wordt vaak geserveerd op de Braziliaanse stranden en tropische oorden. Açaí heeft een specifieke smaak, en wordt het best vergeleken met de smaak van witte wijn, met een vleugje chocolade.

Açaí bevat heel wat anthocyaan, een soort antioxidant die het lichaam beschermt van cholesterol en vrije radicalen. Het is bewezen dat het consumeren van açaí bloedziekten vermindert, en wonderen verricht voor de bloedvaten. Het voorkomt atheromatose en bestrijdt kanker op een enorm efficiënte wijze. Rode wijn is gezond dankzij de anthocyaan die de druiven bevatten. Açaí bevat ongeveer 30 maal zoveel anthocyaan als eender welke druif.

Naast anthocyaan is er nog een ander voordeel vaan de açaíbes – oliezuur. Oliezuur doet wonderen voor het hart, en voorkomt dat kankerverwekkende oncogenen (vooral borstkanker) in actie treden. Açaí is ook goed voor personen die last hebben van hun vertering.

Açaí kan perfect dienen als dieetsupplement. Het bevat bijna geen vet of cholesterol, en is vezelrijk. De voordelen van de bes zitten vooral in de pel. De pel van de açaíbes bevat nutriënten zoals plantensterolen, vitamine C, vitamine E, mangaan, chroom, koper, broom en calcium. Açaí bevat zelfs meer calcium dan melk!

Recente studies hebben aangetoond dat açaí nog andere voordelen heeft, buiten diegenen die reeds in dit artikel werden opgesomd. Zo zou de açaíbes ook hulp bieden tegen een heleboel virussen, en prostaatproblemen. Het helpt het lipoproteïne metabolisme, en verstevigt het immuunsysteem. Eén van de minder bekende eigenschappen van açaí is het feit dat het fungeert als een afrodisiacum, dankzij de revitaliserende kwaliteiten. Om dit afrodisiacum te creëren, dient de pulp van de açaíbes gemengd te worden met guarana, een ander voorbeeld van een typisch Zuid-Amerikaanse vrucht. Deze mix is de meest bekende, maar açaí kan ook gemengd worden met eender welk ander fruit, of zelfs met bier of melk.

De açaíbes wordt niet overal verkocht, omdat het een vrucht is die redelijk snel rot. Daarom is de enige manier waarop u de bes kan kopen, in een diepgevroren vorm, of als puree. In Brazilië gebruiken de atleten de açaíbes als onderdeel van hun dagelijks dieet, en beschouwen ze het als een must voor een gezonde levensstijl.

De açaíbes is klein, en desondanks het feit dat u al de goede elementen van het besje ook ergens anders kan vinden, is het een vaststaand feit dat de açaíbes al deze elementen combineert.

Andere voordelen van dit besje zijn bijvoorbeeld meer energie, uithoudingsvermogen, vertering en mentale stimulatie! Drink açaí als een sap of een smoothie, en u zal ’s nachts beter de slaap kunnen vaten. Açaí bevat meer proteïnen dan eiwit en zorgt voor een energieboost – een excellente manier om uw sexdrive op te drijven.

Klik hier voor meer info over acai

Share:

Geef een reactie