5 soorten detox – kies wat het beste past bij jou

In onze blog ‘De voordelen van een darmendetox’ heb je kunnen lezen wat een detox is en wat de voordelen zijn van een darmendetox. Er zijn echter nog veel meer verschillende soorten detox. Welk type detox het meest geschikt is voor jou hangt af van je eigen voorkeur en doelstelling. In deze blog zetten we 5 verschillende soorten detox voor je op een rij.

detox

  1. Lever detox

De lever is verreweg het belangrijkste detox-orgaan in het lichaam, dag en nacht is het namelijk bezig toxische stoffen te identificeren, neutraliseren en verwijderen. Als je de leverfunctie wilt ondersteunen is het belangrijk veel rauwe groene bladgroenten te eten (of drinken via groene smoothies), aangezien daar veel chlorofyl in zit, wat de natuurlijke reiniging van de lever ondersteunt. Daarnaast kun je superfoods nemen die veel chlorofyl bevatten, zoals tarwegraspoeder, chlorella en spirulina, en andere lever reinigende voeding als citroen, limoen en selderij. Voor een intensieve lever detox is een lever detox supplement aan te raden, zoals bijvoorbeeld Liver Rescue (Health Force) of Livatrex (Global Healing Center).

  1. Darmen detox
  • Algemene darmen detox

In onze blog ‘De voordelen van een darmendetox’ kon je al lezen dat een darmen detox verreweg de meest efficiënte methode is om je lichaam effectief te reinigen, aangezien de meeste afvalstoffen via de darmen het lichaam verlaten. Je kunt de reinigende functie van je darmen het beste dagelijks ondersteunen door veel verse groenten te eten en veel (bron)water te drinken, eventueel aangevuld met een dagelijks te gebruiken supplement als Oxy-Powder (Global Healing Center). Voor een intensieve darmen detox is de darmreiniging (Blessed Herbs) zeer aan te bevelen.

  • Candida detox

Mensen die last hebben van Candida hebben teveel ‘slechte bacteriën’ en te weinig ‘goede bacteriën’ in hun darmen. Het beste kunnen zij voeding die suikers, koolhydraten, granen, gist, alcohol, kaas, soja of gefermenteerde bestanddelen bevat zoveel mogelijk vermijden, want deze houden de ‘slechte’ bacteriën in stand, waardoor ze zich nog verder kunnen vermenigvuldigen. Om het aantal ‘goede’ bacteriën op peil te krijgen is het daarnaast aan te bevelen een krachtig probiotica supplement te nemen, zoals Bio-Kult 14 Stam Probiotica formule of Friendly Force Ultimate Probiotic Extreme (HealthForce).

  • Parasieten detox

Zonder dat je het in de gaten hebt kunnen er parasieten in je darmen zitten, die voedingsstoffen die jij eigenlijk zelf hard nodig hebt opeten. Veel parasieten, zoals Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis, Giardia lamblia, Cryptosporidium spp en Entamoeba histolytica, kunnen heel lang onopgemerkt blijven, maar als ze zich voldoende hebben vermenigvuldigd zullen ze op den duur het darmslijmvlies gaan irriteren, wat vaak een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en/of diarree tot gevolg heeft. Je kunt kruidnagel nemen om dit soort parasieten op een natuurlijke manier te verwijderen. Daarnaast is het zinvol om een probiotica supplement te nemen, zoals Latero-Flora (Global Healing Center) of Premier Probiotic Caps (PRLabs).

  1. Nieren detox

De beste manier om je nieren te reinigen is door 2 tot 3 liter (bron)water verdeeld over de dag te drinken, zodat je nieren grondig worden doorgespoeld. Daarnaast is het goed om wat extra zuur fruit te eten (sinaasappel, citroen, limoen, grapefruit). Wil je jouw nieren extra trakteren, drink dan biologisch kokoswater, dat barst van de vitamines en mineralen. In onze blog ‘Kokoswater – het gezondste water dat er bestaat!’ kun je lezen waarom kokoswater zo goed voor je lijf is.

  1. Zware metalen detox

De meeste mensen hebben flink wat zware metalen in hun lichaam, zoals kwik, aluminium en cadmium. Deze zware metalen worden opgeslagen in vetcellen, waar ze soms jarenlang kunnen blijven zitten en uiteindelijk het lichaam kunnen ziek maken. Het is daarom verstandig om je lichaam een tot twee maal per jaar te ontdoen van deze zwaar toxische stoffen. De beste manier is een uitgebreide detoxkuur (bijvoorbeeld de 21-daagse reiniging van Blessed Herbs), maar je kunt je lichaam ook dagelijks ondersteunen bij het verwijderen van zware metalen met Oxy-Powder (Global Healing Center), chlorella en spirulina. Daarnaast is het uiteraard verstandig om zo min mogelijk met zware metalen in aanraking te komen, maar voorkomen kun je het helaas nooit helemaal.

  1. pH detox

Je lichaam gedijt het best in een ietwat alkalisch milieu. Helaas is het lichaam van de meeste mensen veel te zuur, als gevolg van een te grote consumptie van bewerkte voeding, granen en vlees. Je kunt je lichaam alkalischer maken door een pH detox te doen, waarbij je een week of langer alleen maar rauwe voeding eet, dus alleen ongekookte/ongebakken groenten, fruit, rauwe noten, zaden en kiemgroenten. Je kunt je pH-waarde zelf meten met deze handige pH teststrips.

 

 

Share:

Geef een antwoord