5 redenen om meer kelp noodles te eten

Kelp noodles worden steeds populairder, en dat is ook niet verwonderlijk. Deze op lintpasta lijkende noodles hebben namelijk allerlei voordelen ten opzichte van gewone pasta of noodles.

Wat zijn kelp noodles?
Kelp noodles lijken op tagliatelle (lintpasta) en bevatten slechts drie ingrediënten: water, kelp en natriumalginaat (een natuurlijke stof die uit bruine zeewier gewonnen wordt). Kelp, het belangrijkste ingrediënt van kelp noodles, is een zeewier die tot de familie van de Laminariales behoort, een bruine algensoort die in oceanen groeit. In de negentiende eeuw werd kelp veel gebruikt als grondstof voor het maken van soda (natriumcarbonaat), maar vooral de laatste decennia is het een steeds populairder wordend voedingsmiddel geworden, met name bij mensen die een gezonde leefstijl belangrijk vinden.

5 redenen om meer kelp noodles te eten

Kelp noodles zijn heel bijzonder omdat ze een aantal unieke eigenschappen hebben die je in geen enkel ander voedingsmiddel terugvindt:

 

  1. Ze zijn glutenvrij. In tegenstelling tot de meeste pasta’s en noodles die je in de winkel kunt kopen zijn kelp noodles geheel glutenvrij, er is dus geen tarwemeel als ingrediënt gebruikt. Kelp noodles zijn een ideaal alternatief voor mensen die glutenvrij willen of mogen eten, bijvoorbeeld omdat zij een glutenintolerantie hebben.
  2. Je kunt ze in vrijwel elk gerecht gebruiken. Door de neutrale smaak die kelp noodles hebben nemen ze eenvoudig het aroma over van het gerecht dat je ermee gaat maken, je kunt ze dus pittig, zoet of zoutachtig laten smaken en je kunt ze gebruiken in Italiaanse gerechten (ter vervanging van gewone pasta), wokgerechten, salades, soepen en zelfs in smoothies en stoofschotels. Daarnaast zijn kelp noodles veel minder meelachtig en plakkerig dan pasta of tarwe noodles en zijn ze, ondanks dat ze veel water bevatten, een beetje knapperig. De structuur van kelpnoedels is bovendien veel steviger, zodat je ze bijvoorbeeld lang kan laten meekoken in soepen zonder dat het een plakkerige drab wordt. Kelp noodles kunnen ook rauw worden gegeten, je hoeft ze daarvoor alleen maar met water af te spoelen.
  3. Ze bevatten diverse voedingsstoffen die de de gezondheid op een breed vlak ondersteunen, zoals jodium (beschermt tegen schildklieraandoeningen), natrium, kalium, magnesium, calcium, chlorofyl (stimuleert de aanmaak van bloedcellen en zuivert het lichaam), vanadium (ondersteunt natuurlijke antioxidant bescherming) en fucoidans (polysachariden met een pijnstillende, virusremmende en tegen aderverkalking beschermende werking).
  4. Je wordt er niet dik van en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Kelp noodles bevatten vrijwel geen zetmeel, daarom zit in één portie (110 gram) kelpnoedels slechts één gram koolhydraten. Door het lage koolhydraatgehalte blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en krijgt je lichaam geen kans om er dik van te worden.
  5. Ze zijn lang houdbaar. Kelp noodles zijn 6 maanden houdbaar buiten de koelkast, je kunt een ongeopend pak dus gewoon in je keukenkastje bewaren. Na opening van het pak kun je eventuele restjes in een bakje met water in de koelkast bewaren.

 

Heb je nog nooit kelp noodles geprobeerd? Dan is nu je kans! Je zult zien dat je als je eenmaal weet hoe lekker en veelzijdig kelp noodles zijn je nooit meer zin zal hebben in gewone pasta of tarwenoodles.

Share:

2 comments

  1. waar kan ik ? kelpnoedels kopen

Geef een antwoord