4 Kokos producten voor hormonaal balans

Wat is Kokos en waar komt het vandaan?
Iedereen kent wel de bekende harige kokosnoten en misschien zelfs de groene jonge varianten van deze gezonde en prachtige superfood. De kokosnoot is het symbool vaak geassocieerd met tropische bounty stranden, turquoise blauwe oceanen en paradijselijke vakantieoorden. De kokospalm kan groeien tot een hoogte van maar liefst 30 meter, met gigantische veervormige bladeren en de bekende kokosnoten die gehuisvest zijn in de kruin van de boom.

De kokospalm is een oerplant die verre familie is van de grassoorten en is extreem tolerant ten opzichte van zouten in de bodem en gedijen erg goed in gebieden grenzend aan zeeën en oceanen. Hierdoor is de kokospalm uitstekend in staat om bijna alle mineralen die beschikbaar zijn op te nemen, dit in schril contrast met de meeste boomsoorten, die eenvoudig weg zouden sterven door het hoge zoutgehalte in de bodem. Meestal gedijen de kokospalmen het beste in zandachtige grond, al kunnen ze ook in kleigrond overleven. Ook zijn zware regenval en hoge luchtvochtigheidgehaltes tussen de 60-80% essentieel voor deze palmsoort om optimaal te kunnen floreren en houden ze van een overvloed aan zon en hoge temperaturen (tussen 20-35 graden Celsius), welke nodig zijn om de kokosnoten te doen groeien. De kokosnoten die in de oceaan vallen kunnen soms maanden lang drijvend overleven en spoelen soms op de meest bizarre en ook noordelijke gelegen kuststreken aan, vaak tot grote verassing van de vinders.

De oorsprong van de kokospalm is niet bekend, maar vermoedens bestaan dat deze soort aanvankelijk uit de Filipijnen stamt. De Filipijnen hebben dan ook de grootste hoeveelheid kokospalmen per vierkante meter ter wereld. Verder is de kokospalm een wereldwijd verschijnsel, van de kuststreken van Zuid- en Centraal Amerika, tot Afrika, de Zuidelijke kuststreken van Azië tot aan de Polynesische eilanden en Hawaii aan toe. Op Hawaii wordt de kokospalm beschouwd als oorspronkelijk van Polynesische afkomst, welke destijds door de handelaren geïntroduceerd en afgezet werden. Tegenwoordig is de kokospalm eigenlijk overal ter wereld terug te vinden tussen de 26e Noorderbreedtegraad en 26e Zuiderbreedtegraad. Deze prachtige boomsoort staat in het oude Sanskriet bekend onder de naam “Kalpa Vriksha” wat “The tree that supplies all that is needed to live” betekend. De kokospalm is inderdaad duidelijke een boomsoort die ons als mensheid een enorm scala aan helende kwaliteiten te bieden heeft en met recht een superfood wordt genoemd.

Wat doet Kokos?
Kokos is een product wat in verschillende vormen te verkrijgen is, en wel als: kokosboter/kokos creme, kokosmelk, kokosolie, kokosvlees en kokoswater. In deze blog gaan we allereerst in op de kwaliteiten van kokos in het algemeen, met daarna vermeldingen over de specifieke kokosproducten. Binnen de Ayurvedische geneeskunst staat kokos al eeuwenlang bekend om haar helende en geneeskrachtige potentie, met name op het gebied van kosmetische en therapeutische problematiek. Kokos staat ook in de raw food & superfood wereld bekend als één van de meest fascinerende superfoods.

Dit is met name omdat kokos bekend staat om z’n krachtige helende krachten en het in feite niet uitmaakt hoe erg we ons lichaam in het verleden hebben verwaarloosd en/of behandeld. Kokos is in principe altijd in staat om onze lichamelijke kwalen te verlichten of verhelpen en kan ons letterlijk het leven redden. Kokos is als bron van gezonde verzadigde vetten stukken gezonder dan de dierlijke vetten die boordevol zitten met calorieën, cholesterol en lange-keten verzadigde (vaak ongezonde) vetten. De vetten uit kokos zijn gemakkelijk voor het lichaam opneembaar en zonder moeite in pure energie om te zetten, in grote tegenstelling tot de genoemde dierlijke vetten.

De lijst met voordelen die wij als mensen door het gebruik van kokos kunnen ondervinden is eindeloos, maar hieronder volgt een kleine index met de meest in het oog springende voordelen:

 • Kokosproducten hebben een stimulerende en verbeterende werking op ons spijsverteringsstelsel, met name wat betreft de opname van vet oplosbare vitaminen en aminozuren.
 • Kokos levert een positieve bijdrage aan ons immuunsysteem door de sterke antivirale (behalve tegen herpes), antibacteriële, antischimmel en antimicrobe werking.
 • Dit maakt kokosproducten tot een uitstekende bestrijder van candida en andere soorten schimmel op het menselijke lichaam.
 • Kokos verbeterd de opnamen van suikers in het bloed en vermindert de verschijnselen van hypoglemie (schommelingen in de bloedsuikerspiegel) en kokosproducten voorkomen een daling in het bloedsuikergehalte tijdens perioden met honger of sterke trek.
 • Kokosproducten verbeteren de opname van voedingsstoffen uit ons dagelijks eten, met name ijzer en calcium.
 • Kokos bestaat voor 90% uit onverzadigde vetten, de bouwstenen voor een gezonde celstructuur, dit in grote tegenstelling tot dierlijke verzadigde vetten. Hiermee levert kokos een enorme boost voor ons immuunsysteem alsook ondersteuning voor de schildklier, het zenuwstelsel en de huid en is daarnaast nog eens een zeer snel beschikbare energiebron die snel in pure energie kan worden omgezet.
 • Kokosproducten stimuleren de opname van essentiële vetzuren (omega-3, omega-6) en andere vetzuren en fosfolipiden (choline, lecithine, etc.). Het beste kunnen kokosproducten in combinatie worden geconsumeerd met producten die deze omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten, zoals bijvoorbeeld vis, fytoplankton, AFA algen, chia zaad en hennepzaad.
 • Kokosproducten ondersteunen de regulering en aanmaak van hormonen.
 • Ook veroorzaken kokosproducten een verhoogde en versnelde werking van de schildklier, wat lijdt tot gewichtsafname en ontgiften van het menselijk lichaam.
 • Kokos herstelt het natuurlijke vetgehalte van de menselijke huid, van de diepere vetlagen en op cellulair niveau. De verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld essentieel voor het ontwikkelen van een gezond zenuwstelsel bij jonge kinderen.
 • Kokosproducten ondersteunen en bevorderen een gezond cardiovasculair systeem, gaan plakvorming in de bloedvaten tegen en hebben een te verwaarlozen cholesterol gehalte.
 • Kokosproducten ondersteunen een gezond cholesterol gehalte in de lever, met name lipoproteïne, wat het soort cholesterol is wat gezond is en een zeer belangrijke rol speelt in de aanmaak van hormonen. In tegenstelling tot dierlijke producten, die tot de verkalking van onze aderen lijden, is er duidelijk dat kokos met dit proces geen enkel verband houdt en juist een gezonde werking heeft op ons cardiovasculaire systeem.
 • Kokosproducten ondersteunen de spijsvertering en voorkomen met name problemen in de lever, nieren en galblaas.
 • Kokosproducten zijn uitstekend geschikt voor het bestrijden van allerlei huidproblemen, waaronder eczeem, psoriasis en huidschimmels.

Kokosboter of kokos crème:
Kokos crème wordt meestal gemaakt uit het kokosvlees van de volwassen kokosnoten, ook wel ‘copra’ genaamd. Dit omdat in de volwassen kokosnoten een hoge kwaliteit van grove proteïnen aanwezig is, die niet aanwezig is in de jongere varianten. Deze proteïnen worden gewonnen door het kokosvlees te vermalen met een steen en het vervolgens iets te verhitten of te persen. Door dit proces, wat ongeveer 24 uur in beslag neemt, ontstaat een crème -achtige substantie die wel kokos crème of kokosboter wordt genoemd.

Kokosolie:
Kokosolie is de aller gezondste oliesoort om in te bakken en braden, zelfs gezonder dan bijvoorbeeld biologische olijfolie. Bovendien is kokosolie in staat om extreem hoge temperaturen te verdragen zonder z’n voedingswaarde te verliezen, daar waar andere oliën al lang tot niets zijn gereduceerd door deze hoge temperaturen. Ook is kokosolie bekend om het feit dat het onze energieniveaus verhoogt als mens, staat het bekend om de stress reducerende kwaliteiten en het reguleren en normaliseren van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevat kokosolie het fascinerende ‘laurinezuur’, een vetzuur wat ons beschermt tegen ontstekingen, bacteriën, virussen, schimmels en microben, wat daarmee een fantastisch middel is gebleken in perioden van verkoudheid en ziek zijn. Kokosolie blijkt de aanmaak van witte bloedlichamen te stimuleren en zorgt daarmee voor een verhoogde weerstand en bescherming tegen kouvatten en de daarbij behorende ziektebeelden. Om zich hier tegen te beschermen dient men ongeveer 3-4 eetlepels kokosolie te consumeren per dag. Deze kan bijvoorbeeld ook in thee worden toegevoegd voor het smeren van de keel en het ontspannen van de luchtwegen. Verder is uit onderzoek gebleken dat kokosolie, mits dagelijks gebruikt, een fantastisch positieve uitwerking heeft op Alzheimer patiënten. Er is gebleken dat de afbraak van cellulair weefsel in de hersens tot een halt werd geroepen en ook de atrofie (verschrompeling) van hersendelen binnen een periode van 60 dagen volledig gestopt was. Dit is met name dankzij de middellange keten triglyceriden (m.c.t.’s) die rijkelijk aanwezig zijn in kokosolie en ook in de andere kokosproducten. Deze m.c.t.’s zijn veel sneller te verteren dan andere vetten en produceren hierdoor minder gal en hebben minder enzymen nodig voor het omzetten van deze vetten in voedingsstoffen en energie. Dit zorgt voor een snellere energieopname, met minder vetopslag in het bloed en lichaamsweefsel. Bovendien maken m.c.t.’s ketonen aan zoals deze heten, wat ertoe heeft geleid dat de farmaceutische industrie deze m.c.t.’s tegenwoordig kunstmatig probeert na te maken als bestrijdingsmiddel tegen Alzheimer ziekte. Deze ketonen blijken een wondermiddel te zijn tegen Alzheimer en weten dit ziektebeeld zelfs om te draaien en tot nul te reduceren, tot grote verbazing van de gehele westerse geneeskunst. Het grote verschil tussen de kunstmatige en natuurlijke versie van m.c.t.’s zit ‘m natuurlijk weer in de lange lijst met bijwerkingen die gepaard gaan met consumptie van de kunstmatige versie van deze vetzuren. Het is daarom ook aan te raden om indien er sprake is van Alzheimer ziektebeelden, om veel kokosolie en/of andere kokosproducten of palmpitolie te consumeren om de desastreuze gevolgen van deze ziekte zo snel mogelijk tot een halt te roepen of zelfs te genezen. Tot slot is het misschien een logisch vervolg op deze gegevens om te stellen dat hiermee dus ook tevens bewezen is dat kokosolie een positieve invloed heeft op onze hersenchemie en als een tonic functioneert voor onze hersenfunctie. Door de snel leverbare en zuivere energie van kokosolie is het tevens een prima middel in de bestrijding van vermoeidheid, hoofdpijn en een mistig gevoel in het hoofd, vaak gepaard met oververmoeidheid.

Kokosvlees:
Kokosnoten zijn het gezondst op het moment dat ze nog jong zijn, dit omdat hun voedingswaarde dan simpelweg het hoogst is, net zoals bij bijvoorbeeld jonge kiemplantjes. De jonge kokosnoten bevatten zacht kokosvlees, wat voor het overgrote deel bestaat uit verzadigde vetten met een merkwaardige potentie om leeftijds gerelateerde lichaamsproblematiek op te lossen. Met name beschadigd weefsel wordt uitstekend hersteld door de consumptie van jong kokosvlees. Tevens wordt ook de functie van het zenuwstelsel ondersteund en verbeterd, wordt bij zogende moeders de melkproductie verhoogd en wordt bij mannen de spermaproductie in no time weer op peil gebracht. Er is geen voedsel ter wereld wat zo snel zorg draagt voor het op peil brengen van de mannelijke zaadproductie. Dit geld tevens voor de aanmaak van moedermelk bij zogende moeders. Dit maakt kokosvlees tot een perfect voedingssupplement voor zowel tijdens als na de zwangerschap en het herstel hiervan. Tot slot nog een verwijzing naar de meer bekende harige kokosnoten die wij in het westen overal in supermarkten en groentewinkels aantreffen. Dit zijn de volwassen kokosnoten, waarvan het vlees harder is en minder lekker smaakt en ook minder voedingsstoffen bevat dan de jonge varianten. Toch zijn ook deze kokosnoten uitstekend te consumeren, zitten ze vol met proteïnen, vezels en gezonde verzadigde vetten en is het vruchtvlees wederom prima te gebruiken als supplement in allerlei soorten smoothies, lassies en/of shakes.

Kokoswater:
Kokoswater wordt gevormd door opname van extern regenwater, wat gedurende ellenlange periodes langzaam door de vezels van de kokosnoot naar binnen wordt gefilterd. Dit overheerlijke vruchtwater is één van de grootste bronnen van elektrolyten in voedsel bekend op Moeder Aarde. In de moderne scheikunde zijn elektrolyten substanties die vrije ionen bevatten die er zorg voor dragen dat deze substantie elektronisch geleidend wordt. Dit is van essentieel belang voor onze hersen- en lichaamschemie, omdat wij als mensen elektromagnetische wezens zijn en ons lichaam en de innerlijke processen van ons lichaam allemaal gebaseerd zijn op de uitwisseling van elektromagnetische impulsen. Met name ons zenuwstelsel is een groot voorbeeld hiervan, denk maar eens aan het stoten van het elektrische of telefoonbotje. Kokoswater is een fantastisch voedselsupplement voor mensen die zenuwachtig of nerveus van aard zijn, door de rustgevende werking op deze verschijnselen. Ook is kokoswater bijna identiek aan ons menselijke bloedplasma, waardoor het een tot een universele bloeddonor wordt. Menselijk bloed bestaat voor 55% uit plasma en voor 45% uit hemoglobine. Laatst genoemde is getransformeerd plantenbloed, oftewel chlorofyl. De combinatie van beide stoffen is dan ook een perfecte bloeddonor en dit is met groot succes toegepast in bijvoorbeeld de 2e wereldoorlog, toen er een groot gebrek was aan bloeddonors en deze combinatie van stoffen vele levens heeft gered. Daarnaast is het bijvoorbeeld uiterst raadzaam om, indien aanwezig in tropische landen, om dagelijks minstens 1-4 jonge kokosnoten leeg te drinken en te eten. Let hier wel op dat het gaat om authentieke kokosnoten en niet om de hybride kruisingen die tegenwoordig met name uit Thailand afkomstig zijn. Deze bevatten minder prana (levensenergie) en hebben beduidend minder potentie en een hoger suikergehalte ten opzichte van de natuurlijke kokosnoten. Deze hybride vormen zijn zeker nog bruikbaar en gezond en bijvoorbeeld uitermate geschikt als supplement in smoothies, lassies of shakes.

Waar verkrijg ik Kokos?
Kokosolie is tegenwoordig redelijk gemakkelijk verkrijgbaar in verschillende biologische winkelketens. Ook is het mogelijk dat u het product al aantreft in de schappen van de supermarkt, al is dit meestal niet van biologische afkomst en daarom ook minder aan te raden dan de biologische variant. Ook is kokosolie te verkrijgen in een eindeloos scala aan online webwinkels, waaronder natuurlijk ook de Superfood.nl web shop, deze vindt u via de gebruikelijke link op: http://www.superfood.nl

Hoe consumeer ik Kokos?

Kokosboter:
Kokosboter kan als vervanger van boter worden gebruikt op elk denkbare gebied, van bakken en braden tot het maken van allerlei soorten brood, cake, gebak en taart. Het is een heerlijke vervanger van de zuivelversies en met name dankzij de heerlijke volle smaak een fantastisch ingrediënt in elk eindproduct. Kokosboter is ook prima te gebruiken als ingrediënt in allerlei soorten smoothies, lassies en shakes.

Kokosmelk:
Deze heerlijke zachte romige melk wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in Azië als bindmiddel en smaakmaker in allerlei soorten curries en andere sauzen. Natuurlijk is het ook in bijna alle gevallen als vervanger van melk of melkproducten te gebruiken en is zeer zeker een gezonder variant dan onze zuivelproducten. Ook is het een heerlijke toevoeging in bijvoorbeeld allerlei soorten smoothies, lassies en shakes. Let erop om kokosmelk aan te schaffen uit kartonnen verpakking, dit omdat aluminium schadelijk is en veel in verband wordt gebracht met Alzheimer.

Kokosolie:
Kokosolie is een uitstekende vervanger van allerlei minder gezonde oliesoorten, zoals sojaolie, maïsolie, zonnebloemolie en olijfolie. Met name de eerst twee soorten zijn erg ongezond, speciaal omdat het overgrote deel van soja en mais tegenwoordig genetische wordt gemanipuleerd en daarnaast schadelijke stoffen ontwikkelen tijdens verhittingsprocessen. Dit is niet het geval bij kokosolie, wat het tot een perfecte keukenvriend maakt. Tevens is kokosolie de enige oliesoort die geen gepolymeriseerde olie en transvetzuren doet ontstaan, in tegenstelling tot de eerder genoemde oliesoorten, dit omdat het een volledig verzadigd vet is Hierdoor is het superieur ten opzichte van alle andere olievormen, zelfs ten opzichte van olijfolie. Let erop om voor zover mogelijk kokosolie verpakt in (donker) glas (en dus niet in plastic) aan te schaffen, dit omdat kokosolie olie oplossende kwaliteiten bevat. Het is tevens belangrijk dat het glas waarin de olie verpakt is donker is, dit omdat oliën en ook botersoorten gevoelig zijn voor licht, wat een negatief effect heeft op de kokosolie. Ook is het essentieel dat de olie koud geperst is. Een toepassing waar kokosolie zeer geschikt voor is, is het neutraliseren van de pH waarde in onze mond, wat het doden van ziektekiemen tot gevolg heeft. Hierdoor wordt het tandvlees versterkt en worden gaatjes en andere tandproblemen voorkomen. Tot slot is ook kokosolie heerlijk als toevoeging in smoothies, lassies en shakes.

Kokosvlees:
Kokosvlees is over het algemeen niet of moeilijk te verkrijgen en men is dan meestal ook aangewezen om dit zelf te winnen uit kokosnoten. Aan te raden is om indien mogelijk, alleen het vlees van de jonge verse kokosnoten te eten, dit omdat hun voedingswaarde hoger is dan bij volwassen harige kokosnoten. Het vlees kan met een mes uit de binnenkant van de kokos geschraapt worden en is een heerlijke lekkernij om zo te eten, in salades te mengen of om als ingrediënt in smoothies, lassies, shakes of allerlei rauwe zuivelontbijten toe te voegen. Met name in combinatie met hennepzaad is kokos een fantastisch product, dit omdat beide stoffen een prachtige synergetische verhouding aangaan en een maximale opname van voedingsstoffen bevorderen.

Kokoswater:
Dit heerlijke fantastisch lekker smakkend vruchtwater wordt uit de verse kokosnoot gewonnen. Een effectieve en snelle manier om dit te winnen is door met een beitel en een hamer een vlak stuk van de buitenkant van de kokosnoot af te slaan. Daarna kan met een hamer en schroevendraaier in dit afgevlakte stuk een gat worden geslagen en tot slot hoeft er dan alleen nog een rietje door het gat te worden gestoken, voor er tot consumptie van het kokoswater kan worden overgegaan. Hieronder volgen nog een aantal zeer specifieke kwaliteiten die verbonden zijn aan kokoswater:

 • Kokoswater is een uitstekende voedingsbron voor zuigelingen.
 • Kokoswater heeft een verkoelend effect op het menselijk lichaam, ideaal dus voor een heet klimaat.
 • Kokoswater is uitstekend geschikt tegen uitdroging in een heet klimaat.
 • Kokoswater bevat organische verbindingen die de groei van het menselijke lichaam bevorderen, wat het daarmee tot een uitstekend product maakt voor het ondersteunen bij de aanmaak van meer spiermassa, alsook als voedingsstof voor kinderen.
 • Het toepassen van kokoswater op de menselijk huid kan allerlei vormen van huiduitslag verminderen en voorkomen.
 • De aanwezigheid van organisch natrium en albumine maakt kokoswater tot een uitstekend voedingssupplement voor mensen met cholera.
 • Kokoswater heeft een remmende werking op infecties in de urinewegen.
 • Kokoswater heeft het een effect van een verkwikkende tonic.
 • Kokoswater is een uitstekende remedie tegen de pijn in de nieren en nierstenen, dit omdat kokoswater helpt om nano-bacterieën te vernietigen en de vorming van calcium in de nieren tegengaat.
 • Kokoswater is steriel, produceert geen verhoging van de lichaamstemperatuur en vernietigd geen rode bloedlichamen, waardoor het een ideaal bloedplasma substituut is.

Tot slot zijn er dan nog kokospoeder en kokosschilfers of flakes te verkrijgen, al zijn deze vaak alleen te verkrijgen in biologische winkels en gespecialiseerde zaken. Ook is het erg aan te bevelen om kokosproducten in combinatie te gebruiken met producten vol met omega-3 en omega-6 vetzuren, zoals bijvoorbeeld hennepzaad, chia zaad, vis, AFA algen, fytoplankton, enz. Ook bijenproducten en rauwe cacao zijn uitstekend te combineren met kokosproducten. Met name rauwe cacao in combinatie met kokos is een heerlijke versnapering en wordt door vele superfood liefhebbers gezien als de ultieme combinatie. Ook is kokoswater uitermate geschikt om met name de poedervormige proteïne superfoods (bijvoorbeeld spirulina of chlorella) mee te vermengen. De combinatie van beide leidt tot een verassend stabiele en langdurige energiebron. Tot slot is het nog belangrijk om te vermelden dat kokoswater beter vermeden kan woorden door mensen met een zeer hoog kaliumgehalte in hun lichaam, zoals bijvoorbeeld bij mensen met hyperkaliëmie, het falen van de nieren, acute bijnierinsufficiëntie, lage urineproductie als gevolg van hemolyse na bloedtransfusies of bij mensen die net met een serum tegen slangenbeten zijn behandeld, waar vaak hoge kalium waarden in gevonden worden.

Hieronder volgen tot slot nog een aantal recepten waarin verschillende kokosproducten zijn verwerkt, of waar deze met elkaar te vervangen zijn:

Goji coconut balls:
– 2½ eetlepel rauwe honing.
– 1½ kop goji bessen.
– 1½ kop rauwe cashewnoten.
– 1¼ kop hennepzaad.
– 1 kop kokosschilfers.
– 1 kop tocotrienols (zie http://en.wikipedia.org/wiki/tocotrienol voor meer informatie).
– ½ kop kokosolie.
– ½ kop goji bessen extract poeder.
– 1 a 2 snufjes Himalayazout.
Vermaal de noten en zaden in een vijzel, koffiemolen of blender en voeg deze daarna samen met de resterende ingrediënten toe in een (hoge-snelheids) blender en mix het geheel tot het een brij vormt. Rol hiervan zoveel mogelijk balletjes en stop deze vervolgens voor een aantal uren in de vriezer, voor deze uiteindelijk voor consumptie te serveren.

Kinetic-kick-ass-koko-smoothie:
– 2 eetlepels hennep- of chia zaad.
– 1 a 2 handen vol blauwe druiven.
– 1 a 2 handen vol aardbeien.
– 1 handvol kokosschilfers.
– 1 cactusvrucht (Mexicaans).
– 1 mandarijn.
– 1 eetlepel açai poeder.
– 1 eetlepel maca.
– 1 eetlepel spirulina
– 1 eetlepel chlorella.
– 1 eetlepel lecithine.
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 1 half pak kokoswater.
– 1 flinke scheut amandelmelk.
– 1 flinke scheut biologische vanille yoghurt.
– ¼ venkel wortel.

Voeg alle ingrediënten toe in een blender, mix het geheel tot het een mooie substantie wordt en verdeel de inhoudt over een aantal bekers. Garneer het geheel met een snufje rauwe cacao, een paar kokosschilfers en een paar goji bessen en laat het smaken!

Klik hier om kokosolie te bestellen.

Share:

9 comments

 1. “Kokos bestaat voor 90% uit onverzadigde vetten, …”
  Hmm volgens mij is dit niet helemaal waar! Ik ben dol op kokosolie maar het bestaat wel uit zeker 90% verzadigde vetten en niet onverzadigd!!!

  1. Inderdaad kokos bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren, misschien een foutje ofzo?

 2. Ik vroeg mij af het bekende laurinezuur alleen aanwezig is in de olie?
  Ik heb cococreme van zanten (toko Lien) zit het hier niet in? Het smelt wel in je hand bij kamertemperatuur is het olie geworden. Ik wil het proberen omdat ik vaak last heb van schimmels om mijn huid.

 3. Leuke blog, wel erg lang pfffff
  En weer van die ingewikkelde recepten (kost best een hoop geld die superfoods)
  Dusssssssss
  Hierbij mijn super en eenvoudige chocolade recept:
  Gesmolten ev kokosolie mengen met veel rauwe cacaopoeder, chiazaad en-of hennepzaad en/of sesamzaad (afhankelijk wat je in huis hebt)en een handvol gemende gehakte rauwe noten. Zoeten (voor mij niet meer nodig na 12 jaar suikervrij)met kokosbloemsuiker/stevia/honing/agavesiroop(ja ik weet t).
  Mengsel uitgieten op bakpapier(doe ik in deksel broodtrommel) en in de koelkast. Njoy

 4. Ik was benieuwd naar de voedingswaarde van kokos en kwam o.a. op deze site terecht. En wat een enorm contrast met de info die ik vond bij het voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx
  Waar haalt een ieder dan toch zijn kennis vandaan?
  In ieder geval ben ik blij dat ik op het spoor van deze website ben gekomen. Erg interessant!

Geef een antwoord