21 tekenen dat jouw lichaam aan een detox toe is

Je hebt vast wel eens van detoxen gehoord. Detoxen, wat een ander woord voor ontgiften is, lijkt in eerste instantie misschien iets onnatuurlijks of een door de mens bedachte kunstgreep, maar het tegendeel is waar; het lichaam reinigt zichzelf continu, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen en zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Bij deze doorlopende natuurlijke reiniging worden giftige stoffen geneutraliseerd en verwijderd uit de weefsels en organen van het lichaam. De lever bijvoorbeeld haalt schadelijke chemicaliën, gifstoffen en stofwisselingsafval uit de bloedbaan en zet ze om in veiligere stoffen die vervolgens door andere organen kunnen worden verwijderd. Ons lichaam reinigt zichzelf dus van nature, en wat detoxen doet is je lichaam daarbij een handje helpen. In deze blog kom je meer te weten over detoxen en leer je de 21 signalen herkennen dat jouw lichaam toe is aan een detox.

Waarom is detoxen nodig?

Je zou jezelf kunnen afvragen of ontgiften wel nodig is, want je lichaam reinigt zichzelf toch al. Echter, door de grote hoeveelheid schadelijke stoffen die onder andere in onze voeding, cosmetica, schoonmaakmiddelen, medicijnen, water en lucht zitten krijgt ons lichaam het zwaar te verduren. Daarnaast komen er niet alleen uit de omgeving toxische stoffen vrij, ook tijdens de vertering zelf ontstaan stoffen die de lever moet omzetten om ze te kunnen uitscheiden. Denk hierbij aan eindproducten van het metabolisme, of toxines van darmbacteriën. Deze toxines worden ook wel endotoxines genoemd.

Het natuurlijke reinigingsproces is niet berekend op de hoeveelheid schadelijke stoffen waar ons lichaam tegenwoordig aan wordt blootgesteld. Zodra de lever niet meer in staat is om de grote hoeveelheid schadelijke stoffen te verwerken zullen ze in de bloedbaan blijven zitten, waar ze schade kunnen veroorzaken. Vervolgens worden ze opgeslagen in onze organen en weefsels, en dan met name in de vetcellen, waar ze wel tientallen jaren kunnen blijven zitten. Dit opslaan in de vetcellen is een zelfbeschermingsmechanisme van het lichaam, waarmee voorkomen wordt dat de giftige stoffen opnieuw in de bloedbaan terecht komen. De gifstoffen worden in de vetcellen bewaard totdat de lever de gelegenheid krijgt om ze alsnog af te breken. Maar omdat de vetcellen bij veel mensen niet of nauwelijks worden afgebroken kunnen de gifstoffen jarenlang in je lichaam blijven. Afhankelijk van de soorten gifstoffen die in het lichaam zijn opgeslagen kunnen we vervolgens allerlei verschillende chronische en degeneratieve aandoeningen krijgen (o.a. Tuma, 2007[1]).

Met een detox ondersteun je dus puur het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam, zodat die beter in staat zal zijn de gifstoffen te verwijderen die in je bloedbaan, weefsels, organen en vetcellen zitten en een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid. Ook als je heel gezond leeft, alleen maar biologische onbewerkte producten eet en geen cosmetica, medicijnen of chemische schoonmaakmiddelen gebruikt is het onmogelijk om jezelf volledig te beschermen tegen het opslaan van giftige stoffen in je lichaam. Daarom is het voor iedereen nuttig om op gezette tijden het lichaam te reinigen en te ontgiften.

Ben ik aan een detox toe? Bekijk deze 21 signalen

In het algemeen is het zinvol om minimaal eenmaal per half jaar te detoxen, maar je lichaam kan ook signalen afgeven dat het aan een detox toe is. Herken je een of meer van onderstaande 21 signalen bij jezelf, dan wordt het tijd voor een detox:

 1. Witte/gele aanslag op je tong en/of een slechte adem
 2. Je lichaam houdt vocht vast (bv. Opgezwollen voeten) of je neusholten zijn verstopt
 3. Teveel buikvet
 4. Vaak enorme trek in suikerrijke voeding
 5. Galblaasproblemen of verwijderde galblaas
 6. Vaak last van een opgezwollen buik
 7. Vaak last van overmatige transpiratie
 8. Het lukt je niet om af te vallen
 9. Onregelmatige huid (acne, rosacea, jeuk)
 10. Vermoeidheid, vooral ’s ochtends
 11. Stemmingswisselingen
 12. Auto-immuunproblemen
 13. Overgevoelig voor alcoholische dranken en chemische middelen
 14. Vaak ’s nachts uren wakker liggen
 15. Last (gehad) van gele ogen (geelzucht)
 16. Snel dronken na het drinken van alcohol (1 glas)
 17. Na het eten last van pijn in de leverstreek
 18. Vaak last van winderigheid na de maaltijd
 19. Vaak last van opboeren en/of misselijkheid na vet eten
 20. Donker gekleurde urine en/of lichtgekleurde ontlasting
 21. Snel last van blauwe plekken

Zo kun je detoxen op een natuurlijke manier

Detoxen is zoals je al hebt kunnen lezen vooral bedoeld om de natuurlijke reiniging in je lichaam te ondersteunen. Dit kun je in de eerste plaats doen door je voedingspatroon te optimaliseren:

 • Drink dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water, verdeeld over de hele dag
 • Probeer ten minste 500 gram groente per dag te eten
 • Kies voor felgekleurde fruitsoorten (handig hiervoor is diepvriesfruit)
 • Eet 2 keer per week vette vis (voor de omega 3-vetzuren)
 • Eet 1, liefst 2-3 eieren per dag
 • Eet dagelijks een hand ongebrande en ongezouten noten. Varieer per dag met de soort noten.

Ook zijn er voedingsmiddelen die specifieke voedingsstoffen bevatten die de werking van de lever verbeteren, stimuleren en ondersteunen zodat de lever zijn detox functie weer goed kan uitvoeren (Madrigal-Santillán et al., 2014[2]):

 • Artisjok
 • Knoflook
 • Ui
 • Prei
 • Paddenstoelen (o.a. maitake, shiitake)
 • Kruisbloemige groenten (o.a. broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, radijs, rucola, paksoi, waterkers)
 • Rauwe cacao of donkere chocolade (min. 85% cacao)
 • Noten
 • Zaden (o.a. sesamzaad, chiazaden)
 • Blauwe bessen
 • Druiven
 • Nopal cactus
 • Rabarber
 • Eieren
 • Mierikswortel

Daarnaast is het belangrijk om bepaalde voeding zoveel mogelijk te vermijden, en dat met name voedingsmiddelen die vaak ongemerkt voor een overgevoeligheid, allergie of intolerantie kunnen zorgen waardoor andere voedingsstoffen minder goed worden opgenomen, zoals suikerrijke voeding, bewerkte voeding (alles wat uit meer dan één ingrediënt bestaat en kant en klaar uit een pakje, zakje of potje komt), zuivelproducten (melk, kaas, kwark, yoghurt), glutenhoudende granen en niet-gefermenteerde soja (tofu, sojamelk en vegetarische vleesvervangers op basis van soja).

Zo ondersteun je de lever met een detox

Wil je jouw lever optimaal ondersteunen en ontgiften, dan doe je er goed aan 1 tot 3 groene smoothies per dag te drinken. Groene smoothies worden gemaakt van heel veel groenten en wat fruit en bevatten daardoor een een royale hoeveelheid vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen die het lichaam helpen bij de bescherming tegen vrije radicalen en de ondersteuning bij het afbreken van giftige stoffen.

Heb je geen tijd om groene smoothies te maken of vind je dat erg kostbaar, dan kun je er ook voor kiezen om Superfoodies Green Juice te nemen. Superfoodies Green Juice is een poeder dat gemaakt wordt van 26 verschillende groenten, algen en kruiden die er samen voor zorgen dat je een zeer breed spectrum aan voedingsstoffen binnenkrijgt, veel meer dan de meeste mensen per dag uit gewone voeding halen. Dit komt omdat alle Green Juice ingrediënten unieke eigenschappen hebben en daardoor samen een zeer compleet superfood vormen. Diverse superfoods in Green Juice, waaronder chlorella, spirulina, kelp poeder en matcha poeder, zijn bovendien zeer rijk aan chlorofyl, een stof die de darmen en lever reinigt, het bloed basisch maakt, pijn verlichtend kan werken en mogelijk het immuunsysteem versterkt (Mason, 2001[3]; Wu et al., 2005[4]).

Superfoodies Green Juice is niet alleen een compleet voedingsmiddel dat je gehele dagelijkse groente behoefte in één drankje bevat, misschien nog wel belangrijker is dat het enorm lekker is! Het heeft een fruit- en groente achtige smaak die doet denken aan verse sapjes. Superfoodies Green Juice is bovendien 100% natuurlijk, het bevat dus geen kunstmatige toevoegingen, vulmiddelen en restjes van schadelijke stoffen zoals pesticiden. Vooral voor wie weinig tijd heeft is Superfoodies Green Juice ideaal, het gezonde drankje is namelijk heel eenvoudig te bereiden: je hoeft alleen maar wat water toe te voegen en je Green Juice is klaar om opgedronken te worden.

Referenties

[1] Tuma, Rabiya S. “Environmental chemicals—not just overeating—may cause obesity.” Journal of the National Cancer Institute 99.11 (2007): 835-835
[2] Madrigal-Santillán, Eduardo, et al. “Review of natural products with hepatoprotective effects.” World J Gastroenterol 20.40 (2014): 14787-14804.
[3] Mason, Russ. “Chlorella and Spirulina: green supplements for balancing the body.” Alternative & Complementary Therapies 7.3 (2001): 161-165.
[4] Wu, Li-chen, et al. “Antioxidant and antiproliferative activities of Spirulina and Chlorella water extracts.” Journal of agricultural and food chemistry 53.10 (2005): 4207-4212.

Share:

11 comments

 1. Merk wel dat ik goed op weg ben. Aan het bijkomen van een burn-out.
  Door de superjuiche iets meer energie.
  Helaas nog ernstige slaapproblemen.
  Onder behandeling bij slaapcentrum, sinds 1 okt.
  Tips hierover zijn van harte welkom

  1. In mijn geval was slaapapneu veroorzaakt door neuspoliepen die na verwijdering het probleem voor 100 procent oplosten. Dus vooraleer andere oplossing te proberen eens langsgaan bij neus,keel specialist.

 2. Ik heb een vraag mag je ook super greens gebruiken als je diabetisch bent .

 3. Beste Jesse,
  Green Juice is een heel tof product en makkelijk vermengbaar. Het geeft een goed gevoel maar ik gebruik het nog maar een week… en dat is wel wat vroeg om mijn lever zuiver te krijgen hé. Maar ik ben blij dat ik op je aanbeveling ben ingegaan.

 4. Waarom geen melkproducten?
  Ik gebruik volle zuivelproducten om op gewicht te blijven.
  En wat zou het alternatief zijn?

 5. Ik gebruik Green Juice bijna elke dag. Ik word een beetje overprikkeld van Green Juice. Ik neem het daarom pas wat later in. Nadat ik al wat gedronken heb anders kan ik er niet goed tegen. In de eerste week werd ik door de overprikkeling s´ochtends wat nerveuzer en s´middags heel erg moe. Het maakt dus mijn energie op. Toch ben ik wel tevreden over het product, want ik merk wel dat mijn stoelgang en het in zijn algemeenheid verteren van eten beter gaat. Ik gebruik ook af en toe lijnzaad en dat maakt mij heel rustig en bevordert ook de stoelgang. Ik heb PDS en hierdoor snel last van overprikkeling. Ik sla bij Green Juice soms bewust een dag over zodat ik kan bijkomen en dat werkt voor mij. Ik ga op dit moment niet detoxen. Mijn lichaam moet eerst wennen aan Green Juice en daar ben ik nog mee bezig. Er kan even niks meer bij al probeer ik wel gezond te eten. Groente is geen probleem. Ik ben dol op groente. Ik eet ook graag eieren. Af en toe yoghurt gaat ook goed zodra ik maar Griekse of Turkse yoghurt neem zonder andere bestanddelen. Ik voeg lijnzaad en ontdooid gevroren fruit toe. Rood en blauw fruit gaat het beste. In het begin at ik het nog half bevroren als een soort ijsje in de yoghurt, maar dat kan ik niet hebben, dus doe ik niet meer. Ik eet ook graag noten en zaden, maar ik heb het niet altijd in huis. Ik houd niet van sojadranken of ´yoghurts´. Ook al ben ik intolerant voor melk, dit neem ik niet. Ik drink alleen thee en water met prik. Geen koffie en geen frisdranken en geen alcohol. Koffie is heel lekker met cocosmelk. Ik drink het heel af en toe als ik met iemand mee wil drinken, anders houd ik het bij thee.

  1. Hi, diepvries fruit avond te voren in een bakje in de koelkast en de volgende ontdooit!

 6. Ik ben nu goed 2 weken bezig ..heb nu de griep desondanks merk ik datg ik ook meer energie heb gekregen.Ik.merk wel dat ik slechter tegen een blaas je alcohol kan..al doe ik dat met mate .alleen weekend ..of soms doordeweeks 1 glaasje rood bij het eten.Minder trek.in koekjes …Ik ben benieuwd heb ikn april jaarlijks onderzoek cholesterol en suiker ..ben heel benieuwd …dus ik ga door …

 7. Ik heb vanaf ik dit spul gebruik heel veel last van lucht in mijn darmen.
  echt vervelend, vooral bij sporten.

 8. Ik ben ervan overtuigd dat dit een super product is.
  Maar helaas telkens ik het drink, blijft het op mijn maag liggen een na een tijd, ongeveer 1uur moet ik overgeven. Ik neem enzymen voor mijn maag want ik kom er wat te kort.
  Misschien is het te rijk voor mij.
  Helaas☹️

 9. Ik gebruik Green juice al drie weken zo ongeveer ,ik zie het verschil aan mijn lichaam , ik eten bijna nooit groenten heel weinig dus en fruit eet ik vak banaan dat lust ik en peer lust ik ook , ik heb een probleem met aftevalen van mijn buikvet dat lukt niet , verder gaat het lekker met mij ik slaap goed en staan op vol energie op .

Geef een antwoord