Kokosnectar – lekker zoet en natuurlijk lekker

19 september 2012

Kokos

De kokospalm, wie kent ‘m niet? Iedereen die graag op vakantie gaat of zich wel eens in de tropen heeft bevonden, is bekend met deze prachtige vorm van vegetatie. Deze is tevens ook leverancier van een aantal zeer bijzondere en heilzame voedingsbronnen, waarvan kokosnectar, wat we in dit blog gaan bespreken, er slechts één is. De andere heilzame producten die geleverd worden door deze prachtige boomsoort zijn kokoswater, kokosvlees, kokosboter (ook wel kokoscrème genoemd) en kokosolie. Al deze producten staan bekend om hun bijzonder krachtige kwaliteiten en eigenschappen met betrekking op onze menselijke gezondheid. Al deze producten en hun heilzame werking zijn al eens beschreven in onze blog over kokosproducten.

Wat is kokosnectar en waar komt het vandaan?

We gaan hier wat dieper in op wat kokosnectar nu precies is en wat de gezondheid bevorderende eigenschappen zijn van dit werkelijk overheerlijke en hemelse product. Om te beginnen willen we echter een stukje geschiedenis en informatie geven over de kokospalm zelf, die per slot van rekening de fantastische leverancier is van deze extreem lekkere zoetstof.

De kokospalm is de enige soort palm die behoort tot het geslacht ‘kokos’ in de gehele palmenfamilie. Deze familie staat wel bekend onder de Latijnse namen ‘Palmae’ of ook wel als ‘Aracaceae’. De kokospalm staat zelf bekend onder de naam ‘Cocos nucifera’, wat oorspronkelijk afstamt uit het Portugees en Spaans, waar het woord ‘coco’ iets in de richting van ‘lachend gezicht’ betekent. Omdat de vrucht van een kokosnoot zo op het gezicht van bepaalde grijzende apensoorten lijkt, is de vrucht uiteindelijk zo genoemd. Deze unieke palmsoort kan tot maar liefst 30 meter hoog worden, met wel 4-6 meter prachtig lange bladeren, die op vele manieren door de plaatselijke bevolking worden gebruikt. Enkele varianten daarvan zijn als kleine paraplu, tot het met de grote palmbladeren bedekken van allerlei soorten hutten, woningen en gemeenschapsruimtes, alsook het gebruiken van palmbladeren als ‘borden’ om van te eten. De stam van de palmsoorten wordt gevormd door de afvallende bladeren, die bij het afvallen de bladvoeten laten zitten. Deze vormen uiteindelijk de gehele stam. Het gaat in dit geval om een zogenaamde ‘schijnstam’, omdat deze niet zoals bij gewone bomen gevormd wordt. De kokosvrucht zelf wordt gerekend tot de zogenaamde steenvruchten, wat ook al een zogenaamde ‘schijnvrucht’ is, zoals perziken, avocado’s en kersen bijvoorbeeld ook steenvruchten zijn. Deze zogenaamde ‘steen’ bevat het zaad waarmee de soort weet te overleven en zich voort weet te planten. De kokospalm is onder andere zeer geliefd en bekend door de grote verscheidenheid in toepassingen die mogelijk is met deze bijzonder boomsoort. Deze toepassingsmogelijkheden zijn zowel op huishoudelijk, industrieel alsook op het gebied van voeding mogelijk en elke variant hiervan gebruikt weer andere delen van de boom voor andere doeleinden. Zoals niemand zal verbazen is het mogelijk om de kokosnoot op te eten en leeg te drinken, maar wat minder bekend zal zijn is het feit dat deze ook te gebruiken is voor het produceren van kokosolie en dat daarnaast het mogelijk is om houtskool te maken van de buitenkant van de kokosnoot. Ook wordt de vezelige bast van de kokosnoot wel gebruikt wordt voor het maken vlechtmateriaal voor manden en dergelijke attributen. Volgens sommige bronnen is India het oorspronkelijke land van herkomst van de palmboom, al zijn er ook bronnen die het noordwesten van Zuid-Amerika als eerste plaats van signalering aangeven. Daarnaast zijn er fossiele resten gevonden van op palmboom gelijkende soorten die maar liefst 15 miljoen jaar oud zijn. In Rajasthan (India) zijn zelfs nog oudere fossielen gevonden van gelijksoortige bomen, wat, indien deze familie blijken te zijn, India wederom als eerste vindplaats van de palmboom op de aardmap zou zetten. Hoe dan ook, deze unieke en prachtige bomensoort komt tegenwoordig eigenlijk over de gehele planeet voor, maar dan natuurlijk wel in de tropische en subtropische gebieden op onze prachtige planeet. De verspreiding van deze boomsoort is zowel door de mens als door de natuur gebeurt. De natuur heeft een prachtige methode gevonden om de palmboom te verspreiden en doet dit door middel van de stroming in de zeeën en oceanen. Kokosnoten vallen vaak in de oceaan en drijven soms tot zelfs duizenden kilometers rond voordat ze elders aan land spoelen en daar mogelijk zorgen voor het nageslacht, al is dat dan vaak een bizar eind verwijderd van de oorspronkelijke gebieden waar ze tot op dat moment vandaan kwamen. Zo zijn er zelfs kokosnoten gevonden in de noordelijkste delen van Europa, zoals bijvoorbeeld in Noorwegen, al zal dit geen land zijn waar de kokosnoot snel zal gaan groeien. Dit komt natuurlijk door het veel te koude klimaat.

Na de eerder genoemde kokosproducten bestaan er nog een aantal kokosproducten die erg populair zijn in de gebieden waar de kokospalm voorkomt. Een daarvan is de in dit blog behandelde kokosnectar. Door het insnijden va de bloemtrossen van de kokospalm, vloeit het sap of nectar gedurende ongeveer 6-8 uur lang in een emmertje, wat door de plaatselijke boeren geplaatst wordt, nadat zij de vaak hachelijke klimpartij tot soms maar liefst 50 meter hoog maken. Kokospalmen kunnen bizar hoog worden en deze klimpartijen zijn dan ook niet zonder de nodige risico’s. Kokosnectar is echter zo’n bijzonder product, dat men de klimpartij richting hemel er graag voor over heeft, omdat men weet dat de smaak al net zo hemels is. Het moeizaam veroverde nectar staat ook wel bekend als  ‘toddy’ of ‘tuba’ op de Filipijnen, als ‘tuak’ in Indonesië en Maleisië, of als ‘karewe’ in Kiribati, wat een eilandengroep is in het Polynesisch gebied in de Grote Ocean. Op deze eilanden drinkt men de niet gefermenteerde variant van deze drank, die zowel ’s ochtends als ’s avonds gecollecteerd wordt. Dit gebeurt bij het ontbijt en bij de avondmaaltijd. Als men dit sap of nectar laat fermenteren krijgt men wat wel ‘palmwijn’ genoemd wordt. Dit wordt vaak weer gedestilleerd om een zwaardere alcoholische variant te maken met de naam ‘arrack’. Op de Filipijnen wordt dit wel ‘lambanog’ of ‘coconut vodka’ genoemd. Jonge kokosbomen, mits ze goed gezond en onderhouden zijn, kunnen tot zo’n 300 liter van dit zogenaamde ‘toddy’ of kokosnectar produceren, terwijl een flinke volwassen boom rond de 40 jaar daar nog eens 100 liter bovenop gooit en tot 400 liter of meer kan produceren. Deze vitamine- en mineralenrijke nectar wordt traditioneel met de hand geoogst in duurzame kokosboomgaarden en wordt daarna zorgvuldig gedroogd en uitgekristalliseerd door kleine lokale boeren. Zoals net al eerder vermeld, klimmen deze boeren ter plekke in de vaak bizar hoge kokospalmen om op grote hoogte een emmer onder de bloemen te hangen, wat gebeurt nadat de boer kleine kerfjes in de kokosbloemen heeft aangebracht. Hierdoor sijpelt de bloemnectar gedurende ongeveer 6-8 uur in deze emmer, waarna deze voorzichtig verhit wordt, om fermentatie van deze nectar te voorkomen. Door dit proces dikt de nectar ook in tot een overheerlijke karamelachtige substantie, die werkelijk één van de allerlekkerste zoetstoffen ter wereld vormt.  Deze nectar wordt na ingedikt te zijn, in mallen gegoten, afgekoeld, uitgehard, gedroogd en tot slot fijngemalen in een molen om hier het meer bekende en eerder genoemde palmsuiker van te maken. In dit gebied wordt de kokosnectar en palmsuiker meestal op kleine schaal gemaakt en de inkomsten zijn vaak, mits men de goeie producent te pakken heeft, geheel voor de plaatselijke bevolking, afgezien van het deel voor de exporteur of handelaar. Hierdoor zijn deze kleinschalige suikertappers in staat geweest om zowel hun loon als de productie van kokosnectar met maar liefst 200% te doen stijgen over de afgelopen decennia. Kokosnectar en ook palmsuiker worden beiden al lange tijd gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken, waar dit een culinair erfgoed is.

Wat doet kokosnectar?

Kokosnectar is een bijzonder gezonde en heilzame vorm van zoetstof, die met name erg geschikt is voor mensen die gevoelig of allergisch zijn voor de grote verscheidenheid aan kunstmatige voedingsstoffen die tegenwoordig in onze voedingsproducten verwerkt zijn. Deze kunstmatige zoetstoffen, zoals sacharine, aspartaam, sorbitol en anderen leiden tegenwoordig tot een steeds groter aantal wordende fysieke en mentale gezondheidsklachten die zich werkelijk manifesteren in de meest bizarre ziektebeelden. Dit zijn bijvoorbeeld beschadiging van het zenuwnetwerk, verlammingsverschijnselen, hoofdpijn, nervositeit, hyperactiviteit, A.D.H.D., bipolariteit en andere gedragsstoornissen (met name bij jonge en hypersensitieve kinderen, maar ook bij volwassenen), kanker (met name hersentumoren), beschadiging van organen, verhoging van de bloeddruk, slapeloosheid, oogziekten, psychiatrische klachten, zwaarlijvigheid, ontregelen van de hersenchemie (door het aanwezig zijn van neurotoxinen en excitotoxinen), een ontregeld spijsverteringssysteem (diarree, buikpijn, misselijkheid, darmontstekingen), flauwvallen, fybromyalgie, hartritmestoornissen, huidirritatie en allerlei soorten allergieën. Zoals u uit dit rijtje wel kunt opmaken zijn dit ziektebeelden waar niemand op zit te wachten en die we kunnen missen als kiespijn. Kunstmatig gefabriceerde zoetstoffen zijn überhaupt overbodig en totaal onzinnig naar onze mening, omdat de natuur zelf prima in staat is om alternatieven te leveren voor alle kunstmatig gefabriceerde suikers die in onze supermarktproducten voorkomen. Het vervangen van kankerverwekkende en dik makende suikers met andere kunstmatige middelen, die zo mogelijk nog ergere gevolgen hebben, daar ontbreekt toch elke logica aan? Althans wel naar ons idee. Dit is waarom wij ons hard maken voor het consumeren van natuurlijke en onbewerkte zoetstoffen. Deze zijn niet alleen natuurlijk maar ook nog vaak bijzonder gezond, met een groot scala aan gezonde nutriënten voor ons lichaam die een sterk gezondheid bevorderend effect hebben op ons fysieke lichaam. Kokosnectar is daar een prima voorbeeld van, samen met andere heerlijke natuurlijke zoetstoffen zoals yacón, mesquite, rauwe honing, stevia, lucuma en anderen. We gaan nu in dit deel eens wat dieper induiken op de gegevens met betrekking tot kokosnectar en daarnaast zullen we her en der ook refereren naar palmsuiker, wat zoals net al eerder vermeld, uit kokosnectar afkomstig en gemaakt is.

Zoals net vermeld, wordt kokossuiker dus gemaakt uit kokosnectar. Beide producten zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor mensen met diabetes type I en II. Dit is omdat beide producten laag scoren op de zogenaamde glycemische index. Dit is een index die ontworpen is om de gevoeligheid van de bloedsuikerspiegel, in dit geval de glucosespiegel, met betrekking tot geconsumeerde voedingsbronnen te kunnen meten. Om u een beetje een idee te geven van deze index, rietsuiker heeft bijvoorbeeld een glycemische index (GI) van 68 eenheden. Commerciële honing ligt rond de 55 eenheden, terwijl palm- of kokossuiker en nectar hooguit rond de 35 eenheden uitkomen. Dit maakt deze producten tot geschikte producten voor consumptie voor mensen met diabetes I en II, omdat het effect van kokosnectar en suiker stukken minder invloed heeft op de glucosespiegel van hun bloed. Hierdoor ontstaan minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Laatst genoemde leidt vaak tot insulineongevoeligheid, maar bij kokosnectar is daar dus stukken minder sprake van. Ideaal zou natuurlijk zijn als de glycemische index van kokosnectar rond de 0 eenheden zou liggen, maar tot nu toe zijn alleen stevia en yacón bekend om hun lage GI waarde die rond of op de 0 eenheden liggen. Dit houdt in dat er werkelijk geen enkel effect is te meten wat betreft het veranderen van de glucosewaarden in ons bloed, wat de meest wenselijke situatie is voor mensen met diabetes. Een aantal andere voordelen van het consumeren van kokosnectar en andere producten met een lage GI waarde is het feit dat ons lichaamsgewicht hierdoor gemakkelijker in toom te houden is. Het zijn namelijk deze ongezonde en overtollige suikers die omgezet worden tot vetten, waardoor het lichaamsgewicht in korte tijd drastisch kan toenemen. Het is niet voor niks dat mensen die veel zoetigheid eten, vaak enorm in gewicht toenemen, al hangt dit ook samen met de specifieke metabolische processen van mensen, die onderling natuurlijk verschillende kunnen zijn. Wel kunnen we tegenwoordig, dankzij uitvoerig onderzoek, rustig stellen dat met name kunstmatige en geraffineerde suikers één van de grote boosdoeners zijn met betrekking tot het ontstaan van het begrip obesitas, oftewel zwaarlijvigheid.

Daarnaast is het consumeren van kokosnectar ook goed op het lipide niveau in ons lichaam in balans te houden. Lipiden staan ook wel bekend als vetten of vetachtige stoffen, die een belangrijke rol spelen in de biochemie van ons lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld onder andere van grote invloed op de cholesterolspiegels in ons lichaam. Cholesterol is één van meerdere vormen van lipiden, zoals ook steroïden en tryglyceriden daartoe behoren.  Zoals iedereen ondertussen wel weet, is cholesterol een begrip geworden waar tegenwoordig met grote zorg naar gekeken wordt. Dit heeft te maken met het feit dat met name het ongezonde cholesterol, wat wel bekend staat als L.D.L. cholesterol, kan leiden tot bijzonder veel en ernstige gezondheidsklachten. Deze kunnen leiden tot één van de grootste en zo mogelijk de allergrootste doodsoorzaak samen met kanker, en dat zijn hart en vaatziekten. Verhoogd cholesterol kan leiden tot het verkalken of dichtslibben van onze aderen, wat leidt tot het ziektebeeld wat wel bekend staat als atherosclerose.  Dit is een zeer gecompliceerd ziektebeeld wat leidt tot het afzetten van vetachtige stoffen op de wand van slagaders. In een later stadium wordt de zogenaamde ‘plaque’ gevormd, die bestaat uit een kern van dode vet bevattende cellen en bepaalde spierweefselcellen. Deze plaquevorming kan zo sterk uit de hand lopen, dat het bloedvat letterlijk geblokkeerd raakt en het bloed niet meer kan doorstromen. Zoals u vermoedelijk wel kunt inzien, kan dit tot levensgevaarlijke situaties leiden, met name omdat we hier spreken over de slagaders en niet over doorsnee aderen. Een andere gevaar is het ontstaan van trombose en embolieën, waar de laatste van ontstaan door het scheuren van het plaqueweefsel en hierdoor bloed/plaqueproppen kunnen ontstaan in de bloedvaten, die weer leiden tot de zeer gevreesde hart- en herseninfarcten. Zoals bekend zijn dit ziektebeelden die vaak een dodelijke afloop hebben. Dit is allemaal mogelijk als het lichaam teveel suikers gevoed krijgt, wat deze suikers vervolgens in vetten omzet en vervolgens tot de hier net vermeldde ziektebeelden kan leiden.

Kokosnectar bezit naast een lage glycemische indexwaarde ook nog een flink aantal essentiële nutriënten voor ons lichaam, zoals het aanwezige calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Tevens bezit het de vitaminen B1, B2, B3, B6 en C. De laatste is actief als antioxidant in ons lichaam, waardoor het ons een prima bescherming biedt tegen de werking van de zogenaamde vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn in staat, door hun agressieve oxidatieprocessen, om ons celweefsel en D.N.A. aan te tasten. Vitamine C is een prima antioxidant om deze oxidatieve processen af te remmen en ons te beschermen tegen deze vernietigende werking, die het beste te vergelijken is met roestvorming op verschillende metalen. Dit effect is overeenkomstig met de gevolgen van de verbindingen die worden aangegaan door de agressieve vrije zuurstofradicalen waar we in ons hedendaagse leven veelvuldig aan bloot worden gesteld. Dit komt zowel door elektromagnetische straling, ons vervuilde milieu en andere stressfactoren, alsook door vele voorbewerkte industriële voedingsproducten. Naast vitamine C bieden de aanwezige B-vitaminen prima bescherming voor ons centrale zenuwnetwerk, alsook voor het goed functioneren van onze hersenen. B-vitamines hebben een ongelofelijk uitgebreide hoeveelheid functies in ons lichaam, maar een paar van de belangrijkste functies in ons lichaam zijn het beschermen en goed laten functioneren van ons centrale zenuwnetwerk, alsook het perfect uitbalanceren van onze hersenchemie. Laatste is bijvoorbeeld bijzonder belangrijk voor een goed mentaal functioneren in deze wereld. Depressiviteit, bipolariteit, A.D.H.D. en andere gedragsstoornissen zijn volgens vele bronnen vaak het gevolg van slechte voeding, gifstoffen in voeding en het daardoor ontregeld raken van onze hersenchemie. Daarom is het zaak met name te letten op een afdoende hoeveelheid B-vitaminen en vitamine B12 in onze voeding. Een aantal andere redenen waarom kokosnectar stukken gezonder is dan kunstmatige zoetstoffen zijn bijvoorbeeld het feit dat kokosnectar tot maar liefst 40% minder calorieën bevat dan geraffineerde suikers. Door de smaak en structuur van de nectar heeft u bovendien een kleinere hoeveelheid zoetstoffen nodig om hetzelfde effect te bereiken als met geraffineerde suikers. Ook bezit kokosnectar naast de net genoemde vitaminen en mineralen verschillende aminozuren en sporenelementen die essentieel zijn voor ons lichaam. Al met al bezit deze mogelijk allerlekkerste zoetstof ter wereld een flink aantal voordelen ten opzichte van andere met name kunstmatige zoetstoffen en is dit reden om dit product zeker aan te schaffen voor verschillende doeleinden in onze keuken. Wij zijn wederom met recht trots op het feit dat we dit heerlijke product in ons immer groeiende assortiment aan u kunnen aanbieden.

Waar kan ik kokosnectar kopen?

Kokosnectar is een product wat zeer exclusief is en dus over het algemeen niet zo gemakkelijk te verkrijgen is voor de doorsnee consument. U zult om dit product te bemachtigen u toch echt moeten wenden tot uw plaatselijke raw food en superfood specialist. Wanneer u echt geluk hebt, dan heeft uw plaatselijke biologische winkel of natuurreformzaak dit product in huis, maar onze ervaring is dat dit zelden tot nooit het geval is. De meeste raw en superfood specialisten begeven zich in de grotere steden van Nederland, al is dit iets waar langzaam meer en meer verandering in komt. Gelukkig is het een nieuw tijdsverschijnsel om te zien dat hoe langer hoe meer mensen gefocust raken op gezond eten en beginnen te beseffen hoe hun dagelijkse leven op zeer sterke wijze door hun voeding wordt beïnvloed. Uw plaatselijke raw food en superfood winkel kan daar een bijzondere bijdrage in leveren. Ook op het internet vinden we een groot scala aan deze prachtige winkels, al is het wel zaak om op te letten dat u bij de juiste leverancier en winkel inkoopt. Het probleem met hypes en tijdsverschijnselen, zoals op dit moment rondom raw food en superfoods is ontstaan, is het altijd maar weer op het toneel verschijnen van mensen die alleen maar gefocust zijn op het vullen van hun eigen portemonnee en die het minder goed voor  hebben met het welzijn van anderen. Helaas is dat ook een tendens die her en der te zien is in deze business en daarom raden wij u aan om hier op te letten. Wij bij www.superfood.nl hebben het tot onze grootste en hoogste prioriteit gemaakt om u alleen de allerbeste raw food en superfood producten aan te bieden via onze webshop. Onze klanten weten dit duidelijk te waarderen, wat te zien is aan een steeds terugkerend en zichzelf immer uitbreidend klantenbestand. Op onze net vermelde website kunt u uw bestellingen 24 uur per dag en 7 dagen in de week plaatsen, waarop wij ervoor zorgen dat deze bestellingen binnen uiterlijk 1-2 werkdagen bij u thuis worden afgeleverd.

Hoe gebruik ik kokosnectar?

Kokosnectar is een heerlijk zoetmiddel die zich gemakkelijk laat consumeren in allerlei verschillende soorten producten. Dit varieert van rauwe zuivelproducten, waar het heerlijk als een zoetmiddel of stroop in te gebruiken is. Ook is het een heerlijk zoetmiddel voor allerlei variaties van shakes, lassies en smoothies. Daarnaast is het ook uitermate geschikt om te gebruiken als zoetmiddel bij het bereiden en maken van allerlei soorten taart, cake en gebak. Wel willen we daarbij vermelden dat we dan grotendeels verwijzen naar rauwe vormen van deze zoete producten, alhoewel het natuurlijk ook geen slechte zaak is om kokosnectar in andere producten als vervanger van geraffineerde suikers te gebruiken.  Dit geld dan natuurlijk ook voor de meer reguliere en gangbare vormen van taart, cake en gebak, die vaak verhit worden tijdens hun bereidingsproces. Verder is het ook mogelijk om deze nectar te gebruiken in verschillende salades, waar het product met name prima te verwerken is in allerlei soorten dressings. We hebben hier en hier een tweetal recepten voor u geplaatst, waarvan de eerste een overheerlijke smoothie is en de tweede een verrukkelijke salade met kokosnectar verwerkt in een smaakvolle dressing.

, , , , , , , ,
advert

No comments yet.

Leave a Reply