David Wolfe over Enzymen

3 augustus 2014

Rawfood

Door slechts enkele wijzigingen door te voeren in wat je eet kun je een sterk immuunsysteem krijgen (de beste preventie tegen ziektes!), overtollig buikvet verliezen en de hele dag veel energie hebben. Volgens de bekende Amerikaanse voedingsdeskundige David Wolfe kun je dat doen door vooral veel levende voeding te eten dat rijk is aan enzymen. In dit artikel ontdek je waarom enzymen zo’n belangrijke rol spelen en wat je vandaag kunt doen om je een stuk beter te voelen, met enkele simpele wijzigingen in wat je eet, volgens de tips van David Wolfe.

Wat zijn enzymen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Enzymen zijn eiwitten die een bepaalde chemische reactie in of rondom cellen versnellen of mogelijk maken zonder zelf te worden verteerd. Ze zitten als het ware in het lichaam te wachten tot ze moleculen (meestal van afkomstig van voeding) tegenkomen waaraan ze zich tijdelijk kunnen verbinden. Vervolgens trekken ze de moleculen los van de voeding, waarna ze de losgetrokken moleculen weer los laten en op zoek gaan naar nieuwe moleculen in je voeding. Zo wordt je eten langzaam in kleine stukjes opgebroken en verteerd. Er bestaan allerlei verschillende soorten enzymen die zich elk verbinden aan andere specifieke soorten moleculen. Sommige enzymen hebben daarbij co-enzymen of co-factoren nodig, dat wil zeggen aanvullende stoffen die niet uit eiwit bestaan, om hun werk te kunnen doen. Co-factoren zijn de sporenelementen in onze voeding, zoals magnesium, ijzer, zink, mangaan en koper, en voorbeelden van co-enzymen zijn vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine) en vitamine C.

Als je onvoldoende enzymen in je lichaam hebt zal je voeding niet goed kunnen worden afgebroken, wat tot gevolg heeft dat je lichaam minder voedingsstoffen kan absorberen die het nodig heeft om gezond te blijven, te groeien en energie uit te halen. Zelfs een tekort of het ontbreken van één enkele enzym kan al leiden tot ernstige schade in het lichaam. Goede voorbeelden daarvan zijn aangeboren stofwisselingsstoornissen waarbij het lichaam lijdt aan een tekort van één enkel enzym. Zulke afwijkingen kunnen de hersenen ernstig beschadigen, verlammingen veroorzaken en bepaalde vormen van kanker tot gevolg hebben. Maar ook heel veel andere ziektes en aandoeningen kunnen (mede) veroorzaakt worden door een tekort aan een of meer enzymen, en leiden tot symptomen als huidproblemen, versnelde veroudering, een slecht gebit, gewrichtspijn,  spierkrampen, spijsverteringsproblemen, diabetes, depressies en kanker. Behalve dat je lichaam minder goed in staat is voedingsstoffen op te nemen als het een tekort aan enzymen heeft, blijft er ook veel te veel onverteerde voeding achter in je lichaam. In deze voeding zitten allerlei toxische stoffen die schade kunnen aanrichten aan weefsels en organen of opgeslagen kunnen worden in vetcellen. Het is dus altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende enzymen in je lichaam hebt, zodat je voedingsstoffen optimaal kan verteren en toxische stoffen effectief kan afbreken en verwijderen.

Hoe ontstaat een tekort aan enzymen en hoe voorkom je dat?

Veel enzymen die ons lichaam nodig heeft krijgen we binnen via onze voeding. Helaas wordt de meeste voeding vandaag de dag echter verhit voordat het wordt opgediend. Als voeding wordt gekookt, gebakken, gebraden of op een andere manier wordt verhit dan verandert de moleculaire structuur in het eten waardoor veel enzymen verloren gaan. Eén van de manieren om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk enzymen uit voeding binnen krijgt is door rauwe voeding te eten, en dan met name ongekookte rauwe groentes, bijvoorbeeld door het drinken van groene smoothies. Met dit idee in het achterhoofd is ook de ‘raw food’ beweging ontstaan die de laatste tijd steeds meer aan populariteit wint. Een bekende voorvechter van ‘raw food’ is de beroemde Amerikaanse voedingsdeskundige David Wolfe. Zijn visie is dat de natuur ons van oorsprong rauwe voeding heeft gegeven, om er zo voor te zorgen dat we voldoende enzymen binnen krijgen. Volgens hem spelen enzymen een cruciale rol bij het verteren van onder andere aminozuren, vetten en zetmeel, en optimaliseren enzymen tevens het natuurlijke reinigingsproces en de spijsvertering in het lichaam. Door voldoende enzymen in je lichaam te hebben krijg of behoud je een gezond gewicht, en de betere absorptie van voedingsstoffen in het lichaam zorgt er onder andere voor dat het verouderingsproces in je lichaam wordt vertraagd, zowel aan de buitenkant (soepelere en gezondere huid) als de binnenkant (beter functionerende organen en weefsels). Omdat enzymen zo belangrijk zijn voor een goede gezondheid pleit hij er sterk voor om rauwe voeding een belangrijk onderdeel uit te laten maken van je dagelijkse voedingspatroon en daarnaast enzymrijke rauwe superfoods te eten.

Welke voeding en superfoods zijn rijk aan enzymen? De 12 Voedingstips van David Wolfe

Er zijn een aantal verschillende soorten voeding en superfoods die erom bekend staan dat ze rijk zijn aan enzymen. Dit zijn onder andere:

David Wolfe komt naar Nederland

Ben jij benieuwd naar David Wolfe en wil je meer te weten komen over de vele voordelen die enzymen hebben voor je gezondheid? Kom dan zondag 16 november naar het enige seminar dat David Wolfe voorlopig in Nederland zal geven.  Het seminar duurt een hele dag en zal worden gegeven in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie over en aanmelding voor het seminar van David Wolfe.

, , , , , , , , ,
advert

13 Responses to “David Wolfe over Enzymen”

  1. nathalie Says:

    Je vergeet in het rijtje: ananas en papaya!

    Reply

  2. Jane Says:

    En broccoli?

    Reply

    • River Says:

      Can I just say what a relief to find somebody who actually knows what theyre talking about on the internet. You denieitfly know make it important and how to take a matter to light. More people need to understand this area of the story and study this. I cant imagine youre not more common because you definitely have the gift.

      Reply

    • http://www.ihrekfzversicherung.info/ Says:

      I agree with you, Dave. The issue I raise is with driver behavior and public perception. I like hard traffic calming measures when a community is willing to devote the resources to build them.What did you think of the, “Rule of the Grupetto?”

      Reply

    • kreditvertrag privat vorlage quittung Says:

      It’s a pleasure to find someone who can think so clearly

      Reply

    • günstiger kredit rentner Says:

      Great blog. The commentluv plugin has been kind to me. I have to say, that there weren’t many blogs that I left a comment on prior to the plugin. Why? It takes time to post comments and I don’t have any. Now that we are rewarded with a link for doing so, it is worth it. Thanks for using it.

      Reply

  3. Fred Says:

    Hoe kan het toch dat iedereen dit enzymsprookje blijft geloven?? Enzymen maakt ons lichaam zelf aan en de enzymen aanwezig in rauw voedsel worden gewoon afgebroken tot de nuttige bouwsteentjes aminozuren en mineralen. Zoek zelf maar na op internet.

    Reply

    • Ramon Says:

      Doordat het lichaam zelf enzymen moet aanmaken, verliest het onnodig veel energie… Voedsel vol levende enzymen verteren het voedsel voor het lichaam, en daardoor heeft het lichaam energie voor belangrijkere taken….

      Onwetendheid is een keuze in het tijdperk van informatie….

      Reply

    • kimberley pex Says:

      Ik reageer toch even op dit oudere bericht. Na je 40e maakt t lichaam minder enzymen aan. Veel mensen krijgen last van alvleesklierproblemen. Door maagzuur/galstenen en gruis of foute voeding, alcohol medicijnen enz. Door alvleesklierproblemen kan suikerziekte ontstaan. Alvleesklier falen wordt meestal helaas veel te laat ontdekt. Buikpijn midd.buik rond de navel, extreme onverklaarbare zin in zoet , duizeligheid, onrust, opgezwollen buik, moeilijke spijsvertering, boeren, lastige maag en darmpassage enz enz, de eerste tekenen van een zieke alvleesklier. Er zijn alvleesklier enzymen in capsule vorm die ingezet kunnen worden. Nee ’t zat allemaal niet tussen de oren maar in m’n buik. De puzzel valt na tientallen jaren in elkaar…………..God, wat zouden mensen ’n stuk minder hoeven te lijden bij grondige onderzoeken van kundige artsen.Ü heeft psychosomatische klachten, U mankeert helemaal niks !” Lik m’n xxx ! ’t was crohn ! dat zei ik 30 jaar geleden al. En nu pas bevestigd….door een dokter, die zomaar op m’n pad kwam. Een levenlang pijn met opvlammingen, en de rest volgde vanzelf, t een tast ’t ander aan. Ga desnoods zelf op zoek, er is zo veel te vinden. En vraag bloedonderzoeken aan bij de huisarts ! gewoon doen. Zelf meedenken. Alles begint bij een goede spijsvertering, dr. Alfred Vogel(+) zei vorige eeuw al; alle ziekte begint in de darm.

      Reply

  4. n Says:

    Jammer dat je een oud artikel naar boven haalt! dit artikel is 2 jaar oud.

    Reply

  5. Assie Says:

    Ik ben heel blij met jouw informatie over de superfoods van david wolfe.

    Alleen vind ik het zo jammer dat veel van die superfoods hierheen gevlogen moeten worden en daarmee het milieu zo belasten. Terwijl er zoveel superfoods hier in het weiland staan. David wolfe zegt zich ook zorgen te maken over het milieu, dus dit begrijp ik niet helemaal.

    Zijn boodschap is goed hoor, daar twijfel ik geen moment aan. Maar deze man is inmiddels ook al zo vermogend dat hij die superfoods en biologisch eten kan betalen. Ik kan dat niet altijd en fiets regelmatig hier de velden in om zo mijn groen binnen te krijgen.

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Waarom moet je zuurkool koken? En andere weetjes - Groentje Gezond - 24 februari 2017

    […] David Wolfe over enzymen […]

Leave a Reply