Afslanken en de gezondheidsrisico’s van obesitas

10 mei 2012

Superfoods

Afslanken, een term die we in onze tegenwoordige tijd niet hebben kunnen missen en een uitdaging waar juist ook in deze tijden menig mens met een grote bocht omheen loopt. Waarom is afslanken voor sommige mensen juist een uitdaging en voor andere mensen een ‘living hell’ en ‘mission impossible’?

Wij hebben zo onze vermoedens en hebben min of meer onze conclusie getrokken en geconstateerd dat de meeste mensen gewoonweg geen bewustzijn bezitten over de risico’s van overgewicht en niet weten hoe ze werkelijk effectief en in een redelijk tempo veel overtollig gewicht kunnen kwijtraken. Dit is dan ook waarom wij dit blog publiceren, zodat we een ieder van u een dosis functionele en effectieve informatie kunnen aanreiken om te proberen uw ideale gewicht te bereiken en daarmee een gezond lichaam en gezonde geest te kunnen garanderen. Natuurlijk moet het u wel duidelijk zijn waarom u dit ideale gewicht dient na te streven en welke voordelen daar aan verbonden zijn en daarom gaan we in dit deel van het blog wat dieper spitten in de redenen waarom ieder mens op zijn of haar gewicht dient te letten.

Zoals iedereen bekend zal zijn, leven we in tijden waarin overgewicht langzamerhand één van de grootste fysieke problemen aan het worden is en waar een behoorlijke serie aan fysieke klachten mee gepaard gaan. Het probleem is bekend onder vele verschillende noemers, zoals obesitas, overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie en adipositas. Officieel is dit een conditie waar de natuurlijke energiereserves van een mens (die in het vet wordt opgeslagen), de gebruikelijke niveaus ver overschrijdt en dit doet tot op het punt waarbij de gezondheid ernstige risico’s loopt. Dit uit zich uiteindelijk in een breed scala aan verschillende fysieke en mentale symptomen, welke zowel inwendig als uitwendig te signaleren zijn. Vaak is het ziektebeeld, want het is een officieel erkend ziektebeeld, iets wat zich eerst uitwendig manifesteert door toename van het lichaamsgewicht en de lichaamsomvang. Daarna treden daarna pas de hieraan gekoppelde innerlijke symptomen op, welke een zeer breed scala aan vormen kunnen aannemen, waar we later dieper op in zullen gaan. Op het moment dat dit soort symptomen zich voordoen, is het zeker zaak om de signalen die uw lichaam u geeft, op te pakken en om te zetten in daden voor het behoud van uw gezondheid. Obesitas is een verschijnsel wat de kop op heeft gestoken als gevolg van meerdere oorzaken. Eén daarvan is het feit dat veel mensen tegenwoordig te weinig beweging krijgen en teveel eten. Het eerste wordt vaak veroorzaakt door het intreden van het ‘schermentijdperk’, waarin mensen het overgrote deel van hun leven doorbrengen achter hun computer of tv-scherm. De oorzaken van laatstgenoemde factor, teveel eten, kunnen heel verschillend zijn per mens, maar één ding wat zeker is, is meteen één van de grootste oorzaken van obesitas. Dit is de enorme vervuiling van onze voedingsproducten door de voedselindustrie. Met name het feit dat de voedingsindustrie meent elk product te moeten bewerken met allerlei chemische middelen of onnatuurlijke variaties maakt van onze natuurlijke voedingsbronnen, leidt tot de totale en letterlijke verkankering van onze voedingsindustrie en onze menselijke lichamen. Hierdoor vergt het bijzonder veel tijd, energie en kennis om tegenwoordig nog producten te vinden die puur natuur van kwaliteit zijn. Zelfs groenten en fruit zijn tegenwoordig bespoten met allerlei chemische ellende of genetisch zo dusdanig gemanipuleerd, dat over het algemeen alles wat gezond was, vernield of gemanipuleerd is en wat niet gezond is, wordt toegevoegd aan ons voedsel. Door de massale consumptie van dit soort producten, hopen wij allerlei stoffen in onze lichamen op, die wij niet meer weten te verteren of verwerken. Ongezonde vetsoorten, bindmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, emulgatoren, maltodextrines, gistextracten en andere chemische middelen worden dagelijkse in bizarre hoeveelheden in ons voedsel verwerkt….en de grote vraag achter het alles is, waarom? We zullen u alle samenzweringstheorieën besparen, maar het feit dat er bekend is dat deze middelen niet gezond voor ons zijn en ook niets of niemand dienen, geeft echter wel veel stof tot nadenken. Met name als u bedenkt dat diegenen die mogelijk belang bij zouden kunnen hebben bij het feit dat de mensheid massaal ziekt wordt, de farmaceutische industrie is. Deze tak van industrie blijkt dan vaak ook nog in het bezit te zijn van dezelfde bedrijven en eigenaren die ook de touwtjes in de voedselindustrie en voedselvervuiling in handen hebben. Het trieste is, hoe dieper we graven, hoe vaker dit bevestigd wordt en de informatie lijkt te bevestigen dat dit ook al vele decennia of zelfs langer het geval lijkt te zijn.

Waarom kan ik het beste afslanken?

Zoals u zult begrijpen uit het vorige stuk is het daarom niet alleen zaak om te letten op het feit dat we genoeg beweging krijgen, maar met name ook dat we heel goed letten op wat we zoal eten in tijden zoals deze. Door alle vervuiling in ons voedsel is dit geen gemakkelijke opgave meer en het initiatief om gezonder te leven wordt door de voedingsindustrie behoorlijk moeilijk gemaakt, want waar vindt je nog voedingsproducten die 100% gezond zijn? Dit is waarom wij bij www.superfood.nl en www.superfoodleven.nl ons sterk maken voor het consumeren van hoofdzakelijk rauwe en biologische producten. U voorkomt daarmee zowel de vervuiling van uw producten door landbouwgiffen, hormonen, antibiotica en dergelijke gifstoffen. Door het product daarnaast ook rauw te consumeren, voorkomt u dat u een product consumeert, waar allerlei bijproducten in zitten die uw gezondheid weer ondermijnen. U voorkomt tevens dat de bewerkingsmethodes om het voedsel klaar te stomen voor de consument, de kwaliteit van uw producten beschadigd. Rauw en biologisch voedsel is per definitie een prima manier om ziektebeelden als obesitas mee te lijf te gaan, omdat het voorkomt dat u uw lichaam onnodig vervuilt en vult met ongezonde dikmakers en andere schadelijke stoffen. Obesitas is een ziektebeeld wat op zichzelf al heel vervelend is, maar wat ook tevens een enorme reeks aan andere klachten kan veroorzaken. Met name de categorie hart- en vaatziekten is een ziekte die sterk gekoppeld is aan overgewicht en het hebben van teveel ongezonde vetten in ons lichaam. Het vormen van plak in onze bloedvaten, het uit balans raken van rode en witte bloedcellen, het verkalken van onze aderen, het stijgen van ongezonde cholesterol niveaus en het mogelijk hierdoor krijgen van hart- en herseninfarcten zijn zo maar een paar voorbeelden die te binnen schieten als we het hebben over de vergaande gevolgen van obesitas. Afvallen is vaak alleen een kwestie van de juiste voeding kiezen en hoeft absoluut niet gepaard te gaan met een lange en pijnlijke lijdensweg, zoals velen vaak denken.

Hoe kan ik zo gezond en effectief mogelijk afslanken?

Natuurlijk zult u zich onderhand beseffen dat het van groot belang is dat u een gezond lichaamsgewicht nastreeft en dit ook behoudt. U heeft een stukje gelezen over de redenen van het ontstaan van dit ziektebeeld, over de gevaren van overtollig lichaamsgewicht en u bent nu op het punt aangekomen waar u een oplossing wordt aangeboden, die zonder al te veel pijn en moeite te bewerkstelligen is. U wenst gewoon te weten hoe u kunt zorgen voor het ideale lichaamsgewicht en dat is begrijpelijk. Wij hebben daarom hieronder een lijst samengesteld met een aantal voedingsproducten en superfoods die naar ons idee het meest effectief en gezond zijn bij het streven naar het ideale lichaamsgewicht. Dit zijn natuurlijk niet de enige middelen, dus blijft u vooral zelf ook altijd geïnteresseerd en onderzoek verrichten naar andere voedingsmiddelen die dit kunnen bewerkstelligen, maar we geven u hier in ieder geval een mooie start mee voor het streven naar uw perfecte lichaamsgewicht. Dit doen we in de vorm van een lijst met de producten waarvan wij weten dat ze een gezonde bijdrage gaat leveren in uw leven. Dit is niet alleen met betrekking op afvallen en het behouden van een gezond lichaamsgewicht, maar ook wat betreft het voeden van uw lichaam met hoge kwaliteitsvoeding, waardoor u zo gezond mogelijk leeft en zo gevarieerd mogelijke voeding binnen krijgt. Hieronder volgen de vijf meest in het oog springende producten, waarvan wij uit meervoudig onderzoek en uit eigen ervaring duidelijk hebben mogen constateren, dat ze een gezonde en bijzondere bijdrage leveren in het bereiken van het ideale lichaamsgewicht:

1) Irvingia Gabonensis (Wilde Afrikaanse Mango)

Op dit moment is de wilde Afrikaanse mango sterk in opkomst als afslankmiddel. Dit is met name dankzij de bijzonder snelle en effectieve manier waarop dit voedingsproduct ons lichaam helpt bij het verliezen van overtollig lichaamsgewicht. Iets wat het meest duidelijk uit verschillende onderzoeken naar voren komt is het effect van irvingia gabonensis op de leptine spiegel in ons lichaam. Leptine komt voor in deze Afrikaanse mango variant en wordt onder normale omstandigheden door het lichaam zelf aangemaakt. Leptine reguleert het gevoel van verzadiging in ons menselijke lichaam. Het zendt normaal gesproken twee signalen uit, waarvan het eerste signaal richting hersenen gestuurd wordt en een signaal is wat aangeeft dat de maag vol zit, waardoor normaliter het hongergevoel van iemand verdwijnt en de drang tot eten afneemt. Het tweede signaal zorgt voor de stimulering van vetverbranding, waardoor het vet in de cellen wordt omgevormd tot een soort vet die het lichaam gemakkelijk kan verbranden als energie. Daarmee wordt tevens voorkomen dat het wordt omgezet in suikers en/of cholesterol, wat tot een toename in gewicht kan leiden of tot een toename in ongezond cholesterol. Het probleem bij mensen met een symptoom als vetzucht is het feit dat er te snel en teveel vetcellen worden geconsumeerd in het lichaam. Hierdoor ontstaat wat men wel leptine-resistentie wordt genoemd. Hierdoor bereiken deze signalen de hersenen niet en heeft het een constant hongergevoel tot gevolg. We kunnen ons allemaal wel voorstellen wat dat voor nadelige gevolgen heeft voor zwaarlijvigheid. Irvingia Gabonensis zorgt voor een optimalisatie van deze signalen, zodat dit soort problematiek voorkomen wordt en er een gezonde en effectieve manier van vetverbranding in het lichaam ontstaat. Ook zorgt deze mango variant voor een stevige daling van LDL-cholesterol, wat ongezond cholesterol is. Gezond cholesterol wordt daarnaast prima op peil gehouden door de adaptogene eigenschappen van dit product. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten ook meteen geminimaliseerd.

2) Kokosolie

Eén van de aller gezondste bronnen van olie is het ons welbekende product kokosolie. Met name voor koken is deze olie vorm bijzonder geschikt, met name omdat kokosolie eigenlijk al haar gezonde kwaliteiten behoudt, ondanks de verhitting bij hoge temperaturen. Uit onderzoek en persoonlijke ervaring is gebleken dat het regelmatig gebruiken van kokosolie een zeer gunstig effect heeft op het bereiken en onderhouden van een gezond en gemiddeld lichaamsgewicht. Dit komt met name door het feit dat kokosolie voor twee derde bestaat uit middellange vetzuur ketens, ook wel middellange triglyceride ketens genaamd. Deze specifieke vorm van vetzuren produceren een prachtige lijst aan gezondheid bevorderende kwaliteiten, waaronder dus het positieve effect op ons lichaamsgewicht. Kokosolie is de grootste bron van deze vetzuren ter wereld. In recentelijke onderzoeken is duidelijk naar voren gekomen dat met name er een zeer sterk verhoogd verbrandingspercentage van calorieën in het lichaam waar te nemen is en daarnaast het energieniveau van de consumenten ook aanzienlijk toenam. Tevens nam de inname van voedsel af, verminderde de hoeveelheid lichaamsvet aanzienlijk en nam tevens het lichaamsgewicht flink af. Met name het consumeren voor en na fysieke training bleek een maximale impact te hebben op voorgenoemde lichamelijke eigenschappen. De onderzoeken waren zo overweldigend dat onderzoekers aan het McGill instituut in Québec in Canada zijn overgegaan tot het pleiten en promoten van het gebruik van kokosolie en deze zeer specifieke vetzuren, ook wel M.C.T.’s (medium-chain-triglycerides) genaamd. Zij zijn ervan overtuigd dat de meeste mensen slechts lijden aan overgewicht, omdat ze niet genoeg gezonde en teveel ongezonde vetten binnen krijgen. Kokosolie bleek één van de meest effectieve manieren te zijn om snel en gezond vet te verbranden in ons lichaam, met name in combinatie met consumptie voor en na fysieke training. Eén van de andere vetten of vetzuren die in kokosolie wordt gevonden heet laurinezuur. Kokosolie is tevens te grootste bron ter wereld aan dit laurinezuur. Dit zuur komt zeer zelden voor in onze voedingsproducten en dit feit maakt kokosolie wederom tot een zeer bijzonder product. Ons lichaam zet laurinezuur om in mono-laurine, welke een zeer sterk antiviraal, antibacterieel en anti-protozoa effect heeft. Laatstgenoemden zijn eencelligen.

3) Chlorella

Chlorella is een algensoort die met name in de superfood wereld een fantastische reputatie geniet. Deze is gebaseerd op een flinke lijst aan vitaminen, mineralen, aminozuren (18 stuks !) en andere nutriënten die een stevige positieve impact hebben op onze algemene gezondheid. Eén van de redenen waarom het met name een prima consumptiemiddel is voor mensen met overgewicht en soortgelijke problematiek, is dankzij het feit dat chlorella voor een groot deel bestaat uit de oergezonde omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zorgen voor een gezonde verbranding van calorieën in het lichaam en voorkomen daarnaast een enorm scala aan ziektes, waaronder hart- en vaatziekten mogelijk de belangrijkste zijn. Dit ziektebeeld komt met name erg vaak voor in combinatie met obesitas of zwaarlijvigheid. Door het dichtslibben van de aderen en het vormen van plaque in de bloedvaten ontstaat er een zeer gevaarlijke situatie, die met name ontstaat door ongezond en vet eten, vaak in combinatie met weinig of geen lichamelijke beweging, wat vervolgens weer leidt tot zwaarlijvigheid. Uit meer dan 4000 studies in Azië, met name in Taiwan en Japan, is gebleken dat chlorella aanzienlijk helpt bij dit soort fysiek problematiek. Chlorella zorgt zo bijvoorbeeld voor het dalen van de bloeddruk, het verminderen van lichaamsvet, het stoppen van cel mutatie, het afremmen van plakvorming in onze bloedvaten, het verlagen van het (ongezonde) cholesterol in ons lichaam en het boosten van ons metabolisme. Met name laatst genoemde zorgt voor een betere vetverbranding in ons lichaam, wat zeer essentieel is voor het bereiken van het juiste lichaamsgewicht. Ook is chlorella een zeer bijzondere voedingsbron door het feit dat het ons lichaam sterk ontgift. Dit is met name door de hoge hoeveelheid chlorofyl in chlorella, welk feit min of meer al uit de naam af te leiden is. Chlorella is hierdoor in staat ons lichaam zelfs van zware metalen te ontgiften en is tevens tot een andere unieke eigenschap in staat. Dit is het herstellen van ons menselijke D.N.A. na beschadiging door kankerverwekkende en andere toxische stoffen, zoals de eerder genoemde zware metalen.

4) Kelp Noodles

De meest relevante gezondheid bevorderende eigenschappen van kelp en specifiek kelp noodles voor dit blog zijn bijvoorbeeld het feit dat kelp noodles geheel vetvrij (en glutenvrij) is. Het vetvrije gedeelte spreekt voor zich en is natuurlijk een prachtig voordeel voor mensen die aan het diëten zijn of om andere reden op hun vetinname moeten letten. Kelp noodles bieden daar een prachtige en zeer gezonde oplossing, zeker als vervanging van de standaard noodles en pasta’s die vaak door menig mens geconsumeerd worden en echte dikmakers zijn. Daarnaast bevatten kelp noodles ook bijzonder weinig koolhydraten en calorieën, wat het wederom tot een ideaal product maakt voor mensen met zwaarlijvigheid en andere problemen rondom de vethuishouding in hun lichaam. Tevens is kelp rijk aan jodium, wat het tot een pracht middel maakt om radioactieve straling tegen te gaan. Door de consumptie van kelp noodles en andere jodium houdende voedingsbronnen zoals spirulina en chlorella zijn we in staat om in onze lichaamsbehoefte naar jodium te voorzien. Als ons lichaam genoeg jodium bevat, is het niet meer vatbaar voor radioactief jodium, omdat dit geen kans meer heeft om een verbinding aan te gaan met ons celweefsel.

5) Quinoa

Quinoa is een heerlijke en gezonde voedingsbron, die vaak onterecht als een graansoort wordt beschouwd. Het werd eeuwenlang als een heilige voedselbron beschouwd door de Inca’s en is bijzonder rijk aan vitamines, mineralen (met name calcium, magnesium, kalium, ijzer, koper, fosfor en mangaan), proteïnen, aminozuren, vezels en andere voedingsstoffen. Met name het feit dat quinoa zo goed als alle essentiële aminozuren bevat, maakt het een zeer complete bron van proteïnen. Daarnaast zorgen met name de natuurlijke voedingsvezels in quinoa voor het feit dat voorkomen wordt dat u zich overvol eet. Deze vezels zorgen namelijk voor een snel fysiek verzadigd gevoel en leveren daarmee min of meer een garantie ter voorkoming van vreetlust en de aangekoppelde toename in lichaamsgewicht.

quinoa

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die vaker quinoa eten en hun oude bekende en een stuk minder gezonde pasta’s en andere graansoorten lieten staan, een flinke afname in lichaamsvet en gewicht lieten zien en dit in een redelijk snel tempo, zelfs al binnen 2-3 weken, te constateren was. Dit is een proces wat natuurlijk enige tijd in beslag neemt, maar de resultaten waren naar mate de periode van consumptie toenam, steeds duidelijker en onmogelijk om nog verder te ontkennen. Quinoa bleek, door de rijkelijk aanwezige voedingsvezels een snel reducerend effect op lichaamsvet te hebben. Daarnaast is quinoa ook nog eens glutenvrij, wat een uitkomst is voor mensen met een glutenallergie.

Tot slot willen we naast deze samengestelde top vijf ook nog een aantal superfoods noemen die een eervolle vermelding verdienen. Deze top vijf aan superfoods zijn absoluut niet de enige producten die bijdragen aan het behouden- en onderhouden van een gezond lichaamsgewicht. Een aantal voedingsbronnen die hier ook zeker een zeer gezonde bijdrage in leveren zijn bijvoorbeeld avocado’s en avocado olie, granaatappels, asperges, zwarte peper, olijven en olijfolie, groene thee, noten en peulvruchten, zoete aardappelen (in plaats van normale aardappelen), bijna alle soorten bessen (açai, blauwe, bos, goji, rode, maqui, camu camu, etc.), gierst, linzen en appels. Deze voedingsbronnen hebben allemaal variërende eigenschappen, waarmee ze een gezond lichaamsgewicht ondersteunen en bevorderen. Eén van de overeenkomsten die voor bijna al deze voedingsbronnen geld, is dat ze snel een verzadigd gevoel veroorzaken en daarom uitermate geschikt zijn voor mensen met een onverzadigbare eetlust. Mensen met deze problematiek zullen merken dat ze door het consumeren van deze producten sneller een verzadigd gevoel zullen bemerken en tevens door het consumeren van gezonde producten voorkomen dat hun hersenen getriggerd raken door zogenaamde excitotoxins. Excitotoxins zijn middelen zoals smaakversterkers, die onnatuurlijke signalen geven naar de hersenen. Deze signalen triggeren vaak een enorme vreetlust en geven onze hersenen het idee dat het lichaam constant maar meer voedsel nodig heeft en wil. Met name het zogeheten M.S.G. (E621 en andere E600 nummers) is één van de meest schadelijke excitotoxins voor het menselijke lichaam. Zorgt u er daarom voor dat u uw lichaam voedt met gezonde voedingsproducten en u zult zien dat zwaarlijvigheid een probleem is wat in de meeste gevallen binnen redelijke tot zeer geringe tijd naar het verleden kan worden getransmuteerd. Houdt u echter wel rekening met mogelijke ontwenningsverschijnselen als u gewend bent aan veel bewerkte voedingsproducten met allerlei smaakversterkers en andere kunstmatige toevoegingen. Dit kan en zal vaak lijden tot de groei van parasieten in uw spijsverteringskanaal en deze kunnen het u erg moeilijk maken wat betreft het stoppen met het eten van allerlei voorbewerkt voedsel, omdat deze parasieten leven en teren op deze ellendige en ongezonde middelen. Toch raden wij u aan hiermee door te zetten, want u zult zien dat de aanhouder wint en ook deze parasieten binnen een korte periode geëlimineerd kunnen worden door het veranderen van uw voedingspatroon en gebruiken.

Waar kan ik gezonde afslankproducten kopen?

Zoals u gezien zult hebben, zijn een aantal van de hiervoor beschreven producten gemakkelijk verkrijgbaar via uw plaatselijke supermarkt of groenteboer. Wij raden u wel aan om deze producten altijd biologisch te halen, om op die manier te voorkomen dat uw producten vervuild zijn met landbouwbestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën. Sommige producten zullen echter alleen bij een biologische of natuurreformwinkel te koop zijn en mocht dat ook niet het geval zijn, zoals bijvoorbeeld met de Irvingia Gabonensis, dan raden wij u van harte aan om onze webwinkel op www.superfood.nl te raadplegen, waar wij u graag van dienst zijn en u uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen in de week kunt plaatsen. Wij staan er garant voor uw bestelling zo snel mogelijk bij u thuis te laten bezorgen.

Hoe kan ik deze gezonde afslankproducten eten?

Over het algemeen zal het u duidelijk zijn hoe u de meeste producten tot u kunt nemen. Ook zijn hiervoor tientallen of zelfs honderden websites en kookboeken beschikbaar. Voor de middelen die u minder bekend zijn of die u zelfs helemaal niet kent en welke in poedervorm voorkomen, verwijzen wij u naar onze smoothie blogs, die overal op onze website te vinden zijn. Ook vind u daar onze blogs over producten zoals kelp noodles, quinoa en andere producten hier vermeld in dit blog. U vindt deze onder het tabblad ‘superfoods’ onder de volgende website link: www.superfoodleven.nl

, , , , , , ,
advert

No comments yet.

Leave a Reply