8 heerlijke en voedzame recepten met hennep

14 augustus 2016

Recepten

In de blog “Hennep – plantaardige bron van volwaardige eiwitten en nog véél méér!” heb je kunnen lezen dat hennep talloze gezondheidsvoordelen heeft, omdat het onder meer rijk is aan plantaardige eiwitten en omega 3-vetzuren. Ook heb je kunnen lezen dat je met hennepzaad heerlijk kunt variëren in de keuken en dat je er veel gerechten extra lekker en gezond mee kunt maken. Ter inspiratie geven we je daarom hier 8 recepten met hennep.

1. Hennepmelk
(voor 4 personen)
Van: www.superfood.nl

Ingrediënten

6 druppeltjes stevia
½ kopje gepeld hennepzaad
3 kopjes bronwater
snufje Himalayazout

Bereiding

Doe de water in de blender en schud dan de hennepzaad erbij. Voeg daarna een klein snufje Himalayazout toe, dit dient niet alleen als smaakversterker maar is ook gezond vanwege de mineralen die hierin zitten. In plaats van Himalayazout kun je ook zeezout of steenzout gebruiken, maar kies nooit voor geraffineerd zout. Druppel daarna de stevia erbij om de melk een beetje zoet te maken; in plaats van stevia kun je ook koudgeslingerde honing of kokosbloesemsuiker gebruiken. Zet daarna de blender aan. Dit mengsel moet je best wel een tijdje blenden, reken maar op zo’n anderhalve minuut, totdat de hennepzaadjes helemaal verdwenen zijn en de melk één mooi geheel wordt. Als je een melk van noten maakt dan is het aan te bevelen om de melk uit te schenken in een notenzak, dit is bij hennepzaad echter niet nodig. Je kunt de hennep melk puur drinken, maar hij is ook erg lekker met muesli, in een shake of in een soep. In de koelkast blijft de hennepmelk ongeveer een dag goed. De melk kan als het bewaard wordt wat gaan scheiden, maar dit is op te lossen door de melk even flink goed te schudden. Geniet!

2. Groene maaltijdsalade met hennepzaad
(voor 2 personen)
Van: www.superfood.nl

Ingrediënten

1 handvol gepeld hennepzaad
4 handenvol gemengde groene bladgroenten
2 handenvol kiemen
½ bosje koriander en/of peterselie en/of munt, gehakt
1 handvol basilicum, gehakt
1 citroen en/of 2 limoenen, doormidden gesneden
1/3 kop olie
snufje Himalayazout
eventueel 1 of 2 avocado’s
1 handvol geweekte en eventueel gedroogde noten en/of zaden
1 handvol rozijnen
1 handvol zeegroente (optioneel)

Bereiding

Doe de bladgroenten, kiemen en kruiden in 1 grote of 2 kleinere kommen. Bestrooi het met zout, pers de citrusvruchten erover uit, besprenkel met de olie en mix dan het geheel door elkaar. Voeg vervolgens de noten, rozijnen, hennep en zeegroente toe en meng de salade nogmaals voorzichtig… serveer!

3. Hennup! Eiwitshake
(voor 1 persoon)
Uit: De Snelle Superfood Chef – Jesse van der Velde & Annemieke de Kroon

Ingrediënten

250 ml rijstmelk
1 grote rijpe banaan
1 el hennepeiwit
1 el cacaonibs
½ el passievruchtextract
½ tl vanillepoeder
snufje zeezout

Bereiding

Blend alle ingrediënten samen tot een romige gladde smoothie

4. Kokosbananenbrood met hennepzaad
(voor 1 brood)
Uit: Superfood Recepten – Jesse van der Velde & Annemieke de Kroon

Ingrediënten

125 ml kokosolie plus wat extra
2 grote eieren
35 g kokosbloesemsuiker
1½ el koudgeslingerde honing
180 g boekweitmeel
180 g rijstmeel
4 grote rijpe bananen
50 g kokossnippers
35 g gepeld hennepzaad
1 el wijnsteenbakpoeder
½ tl zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet het bakblik in met een beetje kokosolie. Doe de eieren met de kokosolie, suiker, honing, beide meelsoorten en twee bananen samen in je keukenmachine, pureer op de hoogste stand. Voeg daarna kokossnippers, hennepzaad, wijnsteenbakpoeder en zout toe en mix dit er op de laagste stand doorheen. Snij ondertussen de andere twee bananen in stukjes en meng dat als laatste nog even op de laagste stand door het beslag. Laat het beslag 10 minuten staan. Giet het mengsel daarna in de bakvorm en zet deze 45 tot 50 minuten in het midden van de oven. Het brood is klaar als je er met een satéprikker in prikt en er geen deeg meer aan blijft kleven.

5. Hennepzaad superfood smoothie
(voor 1 persoon)
Van: www.superfood.nl

Ingrediënten

½ kopje ongepeld hennepzaad
eventueel mespuntje stevia
snufje Himalayazout
2 cm gember
2½ kopje water
3 ongeschilde appels in stukjes
¼ tl kaneel

Bereiding

Maak eerst de hennepmelk door de hennepzaad ca. 8 uur te laten weken en daarna te zeven en op hoge snelheid te vermalen in een blender. Zeef de hennepmelk in een notenzak en giet deze vervolgens terug in de blender. Doe tenslotte alle overige ingrediënten erbij en zet de blender nog even aan totdat het mengsel lekker smeuïg en glad is.

6. De biet goes on – bietensoep met hennepzaad
(voor 1 persoon)
Uit: De Snelle Superfood Chef – Jesse van der Velde & Annemieke de Kroon

hennepzaad recept

Ingrediënten

250 ml heet water
sap van een halve limoen
2 medium voorgekookte bieten
½ eetrijpe avocado
1,5 el gepeld hennepzaad
1 el verse koriander
snufje zeezout

Bereiding

Blend alle ingrediënten samen tot een romige gladde soep en maak af met een topping van verse korianderblaadjes, bietenchips, gepeld hennepzaad naar behoefte en een snufje peper.

7. Colostrum hennepmelk frambozendrankje
(voor 1 persoon)
Van: www.superfood.nl

Ingrediënten

1 tl colostrum
1 tl koudgeslingerde honing
2 el gepeld hennepzaad
1 kopje (bron)water
1 handje frambozen of andere bessen
1 snufje Himalayazout

Bereiding

Maak eerst een hennepmelk door het kopje water met de hennepzaad in een blender te doen. Maal dit een halve minuut fijn totdat het een melk is geworden. Voeg dan de frambozen, zout, colostrum en koudgeslingerde honing toe. Zet vervolgens de blender nog heel even aan en je hebt een heerlijk romige en fruitige vruchtendrank. Een heerlijk begin van de dag!

8. Pesto van hennep en tarwegras
(voor 125 ml pesto)
Van: www.superfood.nl

Ingrediënten

2 el gepeld hennepzaad
½ el tarwegras poeder
2 el pijnboonpitten of cashewnoten
1/3 kop olijfolie of hennepolie (of half om half)
1 grote handvol verse basilicum
1 teentje knoflook
1 el edelgist (optioneel voor hartige ‘kaas’-smaak)
Flinke snuf Himalayazout

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, blender of in een grote vijzel en vermaal het tot een geurige pasta. Lekker als dip, over kelpnoedels of rauwe pasta, in wraps, etc.

, , , , , ,
advert

No comments yet.

Leave a Reply